Există multe mituri și credințe vechi care pretind că pot prezice sexul bebelușului tău. Probabil nu vei fi surprinsă să auzi că majoritatea nu au aproape niciun fundament științific. De fapt, singura modalitate de a afla cu adevărat ce vei avea este ecografia de la 20 de săptămâni. Cu toate acestea, conform superstițiilor și a unor semne, poți să îți dai seama dacă vei avea fată sau băiat. Iată 9 semne că ești însărcinată cu băiat.
Principalele semne care îți arată că ești însărcinată cu băiat
Grețuri
„Când ești însărcinată cu băiat nu ai grețuri”, zic unii. Această idee se bazează pe faptul că femeile însărcinate cu fete au niveluri mai ridicate de hormoni, ceea ce agravează grețurile matinale, în timp ce gravidele se confruntă cu mai puține stări de rău, deoarece nivelurile hormonale sunt mai scăzute. Există foarte puține cercetări care susțin această teorie, iar studiile existente au raportat rezultate contradictorii. De exemplu, un studiu mai vechi, din 1999, a susținut ideea că femeile care aveau fetițe aveau grețuri matinale mai severe.
Cu toate acestea, un studiu din 2020, realizat pe date din 4.320 de gravide, a raportat o rată mai mare de greață și vărsături în primul trimestru la gravidele cu fete, comparativ cu cele care aveau băieți. Este necesară mai multă cercetare pentru a stabili dacă grețurile matinale severe pot indica sexul copilului. În prezent, nu există suficiente dovezi care să susțină pe deplin acest lucru.
Poftești la alimente sărate
Un alt mit susține că femeile gravide cu băieți poftesc alimente sărate și savuroase, cum ar fi chipsurile, iar cele care au fete preferă dulciurile, cum ar fi înghețata și ciocolata. Cu toate acestea, poftele alimentare reflectă, cel mai probabil, nevoile nutriționale ale unei persoane. Un studiu din 2024, realizat pe 500 de persoane însărcinate, a constatat că 75% dintre ele au experimentat pofte în timpul sarcinii, iar 40,6% aveau o deficiență de fier și 29,1% o deficiență de vitamina D. Studiul a remarcat, de asemenea, că nu există o legătură semnificativă între poftele alimentare și sexul bebelușului.
Schimbările de piele și păr
O altă concepție greșită este că în sarcinile cu bebe fetiță gravida are acnee și părul devine lipsit de strălucire. În realitate, modificările hormonale extinse care apar pe parcursul sarcinii afectează pielea și părul majorității persoanelor, indiferent de sexul fătului. Până la 90% dintre femeile însărcinate experimentează hiperpigmentare, iar până la 70% au melasmă-pete de pigmentare pe piele, de obicei pe față. Schimbările legate de păr, inclusiv căderea acestuia, pot apărea și ele în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu există informații care să sugereze că severitatea căderii părului poate indica sexul fătului.
Schimbările de dispoziție
Un mit sugerează că femeile însărcinate care nu experimentează schimbări de dispoziție sunt gravide cu băieți, în timp ce gravidele cu fete sunt mai capricioase. Adevărul este că este comun să ai schimbări de dispoziție în timpul sarcinii, în special în primul trimestru. Nu există cercetări care să sugereze că schimbările de dispoziție sunt influențate de sexul copilului.
Ritmul cardiac fetal
Inima unui făt începe să bată în jurul săptămânii a șasea de sarcină. Ritmul cardiac fetal variază între 110 și 160 de bătăi pe minut (bpm), deși poate fi mai mare sau mai mic decât atât. Se spune că un făt cu mai puțin de 140 bpm este de sex masculin, în timp ce fătul de sex feminin are un ritm cardiac mai rapid. Totuși, un studiu din 2015 a constatat că nu există o diferență semnificativă între ritmul cardiac al fetelor și cel al băieților.
Senzația de oboseală
Senzațiile de oboseală și epuizare sunt comune în timpul sarcinii, în special la începutul acesteia. Se spune că sunt mai intense în cazul sarcinilor cu băieți, însă nu există nicio dovadă care să susțină această ipoteză.
Creșterea părului
Ai observat că părul tău crește mai repede? Se spune că o creștere accelerată a părului în timpul sarcinii ar putea fi un semn că aștepți un băiat. Totuși, acest lucru nu este susținut de nicio teorie sau studiu, fiind doar o superstiție.
Meteorism abdominal (acumulare de gaze în intestine)
O persoană poate experimenta senzația intensă de meteorism în timpul sarcinii, iar unii sugerează că acest lucru e semn că fătul e băiat. Însă o posibilă cauză a creșterii gazelor este indigestia, care apare frecvent în timpul sarcinii. Cauza o reprezintă modificările hormonale și poziției fătului, care apasă pe stomac.
Forma burții
„Dacă burta gravidei e mai bombată în partea de jos, e băiat. Dacă e mai bombată sus, e fată”. Acesta este pur și simplu un mit, fără nicio bază reală. Factorii care determină forma și dimensiunea burții unei gravide sunt dimensiunea fătului și poziția acestuia.
CITEȘTE ȘI: Fată sau baiat? Sexul copilului tău este determinat de un virus
Cum îți indică grețurile în sarcină dacă ai băiat
Majoritatea experților cred că prezența sau absența grețurilor în sarcină nu indică sexul bebelușului. Cu toate acestea, mai multe studii au descoperit că, printre femeile cu grețuri matinale severe (atât de grave încât au necesitat spitalizare), puțin peste jumătate (53% până la 56%) au născut fete, așa că poate că există un sâmbure de adevăr în această idee, scrie babymed. Totuși, chiar și printre cele cu cele mai severe grețuri matinale, proporția băieți-fete a fost aproape de 50-50, iar dacă acest lucru se aplică în cazurile mai ușoare rămâne necunoscut.
S-a considerat mult timp că grețurile matinale sunt provocate de nivelurile ridicate de hormoni (inclusiv progesteron, estrogen și/sau gonadotropină corionică umană, sau HCG). Alte speculații sunt deficiența de zinc, factorii genetici sau cei psihologici, însă studiile sunt încă neconcludente.
Ce pofte alimentare ai dacă ești însărcinată cu băiat
Se știe că între 50 și 90% dintre femeile însărcinate experimentează pofte alimentare, mai ales în primul trimestru. Dar există vreun adevăr în legendele despre legătura dintre poftele din sarcină și sexul copilului? Nu! Se spune că dacă ți-e poftă de dulciuri, lactate, citrice, pâine, alimente prăjite și alimente grase, ai fetiță, iar dacă ți-e poftă de carne, de alimente sărate sau picante, de fasole, de nuci sau brânză- ai băiat.
Când se determină sexul bebelușului?
Sexul bebelușului tău este stabilit în momentul în care spermatozoidul întâlnește ovulul, deci chiar la concepție, când copilul primește 23 de cromozomi de la fiecare dintre părinți. Pe lângă sex, se determină deja aspecte precum culoarea ochilor, culoarea părului și chiar inteligența. Organele genitale ale bebelușului încep să se dezvolte în jurul săptămânii 11 de sarcină. Totuși, nu vei putea afla sexul decât peste câteva săptămâni, prin ecografie. Desigur, asta nu oprește viitoarele mame și familiile lor să facă predicții.
Deși sexul este stabilit de la început, va trebui probabil să aștepți puțin înainte să decizi dacă vopsești camera copilului în roz sau albastru. Există câteva modalități prin care poți afla sexul bebelușului mai devreme, inclusiv următoarele: teste de sânge ADN pe care îl poți face încă din a noua săptămână de sarcină. Acesta poate dezvălui sexul bebelușului tău. De asemenea, poți face o amniocenteză sau o prelevare de vilozități coriale (CVS) în timpul sarcinii. Aceste teste sunt similare testelor de sânge ADN liber, dar sunt mai invazive. Cu toate că nu există dovezi științifice care să susțină miturile legate de sexul copilului, este amuzant să încerci să cauți semne, să ghicești și să faci presupuneri.