7 sfaturi să crești șansele de a rămâne însărcinată

Anca Lupescu
O femeie se uita zambind la un test de sarcina
Există metode prin care poți crește șansele de a rămâne însărcinată. Dacă nu reușești acest lucru după 1 an, se impune un control medical. FOTO: Shutterstock

Dacă încerci să concepi pentru prima dată, s-ar putea să fii îngrijorată constatând cât de mult durează. Dar e normal să fie așa: pentru unele cupluri, sarcina se instalează imediat, în timp ce în cazul altora durează mai mult. Vestea bună este că există câteva metode prin care să crești șansele de a rămâne însărcinată. Deși multele sunt evidente, cum ar fi să duci un stil de viață sănătos, altele țin mai mult de momentele cheie ale conceperii unui copil. Așadar, ia în considerare aceste recomandări dacă încerci să rămâi însărcinată.

Monitorizează-ți ciclul menstrual

Un ciclu menstrual tipic durează în jur de 28 de zile, dar poate varia pentru fiecare persoană. Monitorizarea ciclului este esențială pentru a prezice ovulația, procesul în care un ovul matur este eliberat din ovar, gata să fie întâlnit și fertilizat de spermă. Fără sincronizarea contactului sexual cu ovulația, sarcina este mai dificil de obținut. Fiecare ciclu menstrual este unic și nu toate metodele funcționează la fel de bine pentru toată lumea. Va trebui să îți monitorizezi ciclul câteva luni pentru a identifica tiparele și a sincroniza contactul sexual. Reține că factori precum stresul, boala sau exercițiile intense pot perturba ciclul. Multe femei nu ovulează regulat – caz în care e mai dificil să optimizezi șansele. De asemenea, e important de știut că problemele tiroidiene și afecțiuni precum Sindromul Ovarelor Polichistice afectează ovulația.

Monitorizarea ovulației

Femeile cu cicluri regulate ovulează aproximativ două săptămâni înainte de menstruație. Pentru cele cu cicluri neregulate, ovulația are loc de obicei cu 12-16 zile înainte de următoarea menstruație. Un medic specialist în fertilitate poate recomanda inducerea ovulației, de exemplu, un tratament medicamentos care încurajează ovulația pentru a facilita sarcina. Există mai multe moduri de a monitoriza ovulația:

  • Calendar menstrual
  • Teste de ovulație
  • Monitorizarea temperaturii bazale a corpului
  • Aplicații și calculatoare online
  • Monitorizarea mucusului cervical
  • Ecografie

Menține un stil de viață sănătos

Îmbunătățirea stării generale de sănătate ajută fertilitatea. O dietă echilibrată, exerciții regulate și o greutate sănătoasă sunt toate asociate cu rezultate favorabile. Poți lua suplimente de acid folic și vitamina D, dar este mai bine să consulți medicul înainte și să verifici etichetele vitaminelor sau suplimentelor. De asemenea, ar trebui să eviți alcoolul în exces, tutunul, cofeina și exercițiile fizice intense. Unele medicamente – inclusiv cele fără prescripție medicală – pot interfera cu fertilitatea.

Evită fumatul și alcoolul

Fumatul și alcoolul pot afecta negativ fertilitatea. Este recomandat să renunți la fumat și să eviți alcoolul când încerci să concepi. La fel de importantă este și odihna. Nopțile nedormite și stresul își pot pune amprenta atunci când încerci să concepi. Încearcă să duci un stil de viață echilibrat, fără excese.

Verifică echilibrul hormonal

Hormonii joacă un rol important în fertilitate. Pentru a îmbunătăți șansele de concepție, trebuie să te asiguri că hormonii cheie sunt la nivelurile corecte. Hormonii importanți pentru fertilitatea la femei includ:

  • Hormonul Anti-Müllerian (AMH)
  • Hormonul de Stimulare a Foliculilor (FSH)
  • Hormonul Luteinizant (LH)
  • Estradiol
  • Progesteron
  • Prolactină
  • Hormonii tiroidieni
  • Hormonul de Eliberare a Gonadotropinei (GnRH)

Unii dintre acești hormoni sunt testați în evaluările de fertilitate pentru femei. În funcție de problemele de fertilitate și istoricul tău, medicul poate recomanda evaluarea unor hormoni în detrimentul altora.

Sincronizează concepția cu fereastra fertilă

Pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, ar trebui să ai contact sexual neprotejat regulat în perioada fertilă. Fereastra fertilă este, de obicei, cu 12-16 zile înainte de începerea menstruației. Multe cupluri sincronizează contactul sexual doar în jurul zilei ovulației, dar șansele sunt mai mari dacă începi cu câteva zile înainte – de aceea, fereastra fertilă este ziua ovulației și cele cinci zile precedente. Sperma poate supraviețui în sistemul reproducător al femeii până la cinci zile. Dar după ce femeia ovulează, ovulul este viabil doar 24 de ore. De aceea, sexul înainte și în timpul ovulației îmbunătățește considerabil șansele de concepție.

Evită excercițiile intense

Activitatea fizică regulată poate pregăti corpul unei femei pentru sarcină și naștere și este asociată cu un risc redus de probleme de fertilitate, potrivit unui studiu publicat în martie 2020 în revista Human Reproduction. Cu toate acestea, exercițiile fizice excesive sau antrenamentele intense frecvente pot interfera cu ovulația. Medicii observă multe dereglări menstruale la femeile care fac exerciții intense, cum ar fi antrenamentele pentru maraton sau echivalentul antrenamentului pentru sportivi olimpici. Aceste femei trebuie adesea să reducă antrenamentele pentru a rămâne însărcinate.

Când să apelezi la un medic

Pentru a-ți îmbunătăți șansele de a concepe:

  • Nu fuma. Tutunul are multiple efecte negative asupra fertilității și sănătății generale. Dacă fumezi, cere ajutorul unui medic pentru a renunța înainte de a încerca să concepi.
  • Nu consuma alcool. Consumul excesiv de alcool poate duce la scăderea fertilității. În general, este mai bine să eviți alcoolul dacă încerci să concepi.
  • Limitează cofeina. Consumul de cofeină de sub 200 de miligrame pe zi (aproximativ 1-2 căni de cafea) nu afectează fertilitatea.
  • Nu exagera cu exercițiile intense. Exercițiile fizice intense, de peste cinci ore pe săptămână, pot scădea ovulația.

Discută cu medicul despre orice medicamente pe care le iei, deoarece anumite medicamente pot afecta fertilitatea. Dacă ai peste 35 de ani și încerci să concepi de șase luni sau mai mult, sau dacă ai sub 35 de ani și nu ai rămas însărcinată după un an de încercări regulate, ar trebui să consulți un specialist în fertilitate. Cu sex neprotejat frecvent, majoritatea cuplurilor sănătoase concep în decurs de un an. Dacă ai peste 35 de ani și încerci să concepi de mai bine de șase luni, sau dacă tu sau partenerul aveți probleme cunoscute de fertilitate, consultați un medic.

Infertilitatea afectează atât bărbații, cât și femeile, dar există tratamente disponibile. În funcție de sursa problemei, ginecologul, urologul partenerului sau medicul de familie te pot ajuta. În unele cazuri, un specialist în fertilitate poate să te îndrume spre analizele de care tu sau partenerul aveți nevoie sau poate să vă dea anumite sfaturi care să crească șansele de a obține o sarcină. În orice caz, concepția durează, iar dacă nu s-a întâmplat din primele încercări, acest lucru este perfect normal și nu ar trebui să te îngrijorezi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa