7 întrebări care ne ajută să găsim sutienul perfect pentru sarcină şi alăptare

TOTUL DESPRE MAME
Alaptare

Undeva, prin a treia lună de sarcină, observi că nu îţi mai vine niciun sutien. Cu siguranţă acest lucru este un motiv de bucurie pentru partenerul tău, dar pentru tine este un motiv de îngrijorare: cât vor continua să-mi mai crească sânii? Câte sutiene va trebui să schimb până când voi naşte? Oare se fabrică sutiene atât de mari?

Ei bine, din fericire nu eşti prima în această situaţie. Dacă te documentezi un pic înainte de a pleca la cumpărături vei cumpăra sutienele potrivite. Trebuie să ştii că sânii tăi vor continua să crească, deci cel mai probabil vei cumpăra mai multe sutiene.

În magazinele de lenjerie sau în magazinele pentru mămici există persoane care te-ar putea consilia în privinţa sutienelor pentru sarcină şi alăptare, dar până la urma nimeni nu poate hotărî în locul tău. Toate femeile sunt diferite între ele, aşa că şi aceste sfaturi sunt destul de relative.

Iată mai jos câteva informaţii care cu siguranţă îţi vor folosi atunci când vei fi la cumpărături:

Când ar trebui să mă măsor ca să îmi cumpăr un sutien?

Nu există un moment potrivit pentru a te măsura în timpul sarcinii. Pentru unele femei momentul în cauză vine mai devreme, pentru altele mai târziu. E posibil ca foarte repede să realizezi că niciunul din sutienele pe care le purtai înainte de a rămâne însărcinată nu îţi mai vine, însă este la fel de posibil să nu ai nevoie de unul nou până foarte târziu în sarcină. Important este să mergi la cumpărături de îndată ce nu te mai simţi confortabil în vechile sutiene.

Este ok să port un sutien cu cadru de sârmă?

Sutienele cu cadru de sârmă nu sunt recomandate din mai multe motive:

  • Forma sânilor tăi se va schimba înainte şi după naştere pe măsură ce laptele este produs şi sânul golit;
  • Sânii se pot umfla târziu în timpul sarcinii, din cauza faptului că reţii apă;
  • Cadrul de sârmă poate pune presiune pe piept, fapt ce duce la blocarea canalelor galactofore şi în final la mastită.

Ce să fac dacă nu găsesc mărimea care mi se potriveşte?

Din păcate nu există o mare varietate de sutiene pentru sarcină şi alăptare disponibile. Dacă ai nevoie de o cupă mai mare decât D, vei observa că astfel de sutiene nu sunt prezente într-o gamă variată în magazine.

Cele mai bune sutiene se găsesc, de regulă, în magazine specializate în lenjerie intimă şi au preţuri peste medie. Dacă ai probleme în a găsi măsura care ţi se potrivește, caută şi în magazine online.

După ce ar trebui să mă uit atunci când aleg un sutien?

Primele lucruri pe care ar trebui să le cauţi atunci când îţi alegi un sutien sunt comfortul şi uşurinţa cu care se deschide şi se închide. Este important să te asiguri că este un sutien cu deschidere completă (de exemplu atunci când deschei sutienul pentru a alăpta, sânul să se elibereze în întregime) şi să fie un pic mai mare decât ce ţi s-ar potrivi pe moment, în eventualitatea în care sânii vor mai creşte după naştere, când va veni laptele. Poţi verifica într-o primă fază dacă îţi încape pumnul în cupă, lângă sân.

Câte sutiene ar trebui să cumpăr?

Vei avea nevoie de cel puţin două sutiene – unul pe care să îl porţi şi altul de rezervă în cazul în care îţi curge lapte sau se murdăreşte. În mod ideal, sutienele ar trebui spălate manual, cu detergent blând, însă dacă nu ai timp şi vrei să speli la maşină, asigură-te că le programezi împreună doar cu alte articole de lenjerie intimă şi la un program uşor, pentru rufe delicate.

Cu câteva sutiene la dispoziţie, nu vei fi în imposibilitatea de a te schimba. Nu folosi înălbitori sau alte produse asemănătoare, deoarece acestea pot deteriora materialul sau irita pielea.

Trebuie să separ sutienele de sarcină de cele pentru alăptat?

Termenul de sutien pentru sarcină şi alăptare poate naşte o uşoară confuzie, dar ele sunt de fapt concepute pentru a fi purtate atât în timpul sarcinii cât şi după naştere, atunci când alăptezi.

Trebuie să port sutienul în timpul somnului?

Răspunsul la această întrebare este unul ce ţine de fiecare femeie, variind de la caz la caz. E posibil să îţi doreşti să dormi cu sutienul pentru ca “totul să rămână la locul său”, dar nu e exclus să îţi doreşti mai mult confort pe timp de noapte şi să nu porţi deloc.

Nu există un motiv pentru care ar trebui sau nu ar trebui să porţi un sutien când dormi.

În magazinele specializate se găsesc şi bustiere pentru sarcină şi alăptare, care sunt foarte comfortabile, deci, dacă nu îţi place să porţi un sutien când dormi, dar eşti îngrijorată cu privire la laptele care ar putea curge, ai putea alege o bustieră.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa