Testele din sarcină care îți dezvăluie sexul copilului. La câte săptămâni se poate vedea sexul copilului?

Există și alte metode prin care se poate afla sexul copilului, în afară de ecografie. Dar există și teorii care spun că pot influența sexului bebelușului dacă le urmezi. Despre toate acestea vorbim, pe larg, în articolul nostru.

Ramona Dinescu
află sexul copilului
Află sexul copilului nu doar prin ecografie și află ce poți face pentru ca bebe să aibă sexul dorit!

Mamele noastre aflau sexul copiilor lor abia după naștere. Ulterior, ecografia de la mijlocul sarcinii era metoda medicală prin care puteai afla sexului copilului înainte de naștere. Astăzi, poți afla sexul copilului și prin alte metode în afară de clasica ecografie! Un test CVS, efectuat între săptămâna 10 și 13 de sarcină, îți poate oferi răspunsul într-o zi sau două; testul de sânge (NIPT) din săptămâna 10 îți poate spune sexul bebelușului o săptămână sau două mai târziu; amniocenteza dintre săptămânile 15 și 20 de sarcină îți poate spune în câteva zile. În plus citește și o teorie interesantă despre ce anume influențează stabilirea sexului unui copil.

De la primul test de sarcină pozitiv, fiecare mamă însărcinată se întreabă dacă va avea băiat sau fată. Nevoia de afla cât mai repede un răspuns a dus la apariția unor mituri legate de cum poți afla sexul bebelușului – în lipsa grețurilor de sarcină vei face băiat, felul în care se mișcă un inel suspendat de o ață peste burtă sau după forma burții de gravidă și câte și mai câte astfel de legende. Cele mai multe astfel de terorii nu au nicio bază științifică. Chiar și mamele care știu sigur ce sex va avea bebelușul lor pe baza intuiției își dovedesc, până la capăt, că s-au înșelat. Singurele metode științifice sunt analizele medicale, anumite analize, despre care vor vorbi în cele ce urmează.

Află sexul copilului la ecograf în jurul săptămânii a 18-a de sarcină

Majoritatea femeilor însărcinate află sexul bebelușului pe care îl poartă în pântec pe la jumătatea sarcinii, de obicei între a 18-a și a 22-a săptămână, cu ocazia ecografiei. Ecograful folosește unde sonore pentru a crea imagini ale copilului, iar medicul va putea spune sexul copilului uitându-se la organele genitale ale acestuia.

Cu toate acestea, există situații în care medicul nu poate vedea clar organele genitale ale bebelușului, și nu poate spune cu exactitate dacă vor avea băiat sau fetiță. „Chiar dacă penisul sau vulva copilului încep să se formeze din a șasea săptămână de sarcină, băiețeii și fetițele arată aproape la fel la ecograf până în preajma celei de-a 14-a săptămâni de sarcină”, susține dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Testul de sânge (NIPT) poate indica sexul copilului din săptămâna a 10-a de sarcină

Poți afla sexul bebelușului dacă treci printr-o testare prenatală non invazivă, o analiză de sânge care poate detecta sindromul Down și alte anomalii cromozomiale. Acest test se face la 10 săptămâni de sarcină. Testul detectează și bucățile de cromozomi masculini din sângele tău și astfel se poate spune dacă vei avea băiat sau fetiță.

Testul este disponibil tuturor femeilor însărcinate, iar rezultatele ies în câteva zile. De regulă, acest test este destinat femeilor care prezintă un risc crescut de a avea un copil cu o disfuncție cromozomială. Cere sfatul medicului și el îți va recomanda, dacă este cazul, această analiză.

Amniocenteza dintre săptămânile 15 și 20 de sarcină poate identifica sexul copilului

Amniocenteza este un test care se efectuează, de regulă, pentru că a detecta defecte congenitale și anomalii cromozomiale, precum sindromul Down. Procedura se face de obicei între săptămânile 15 și 20 de sarcină, deși se poate face și după acest interval. Îți poate spune sexul copilului tău în câteva zile.

Amniocenteza este disponibilă pentru toate viitoarele mame, dar, în general, este utilizat numai pentru femeile cu risc crescut de probleme genetice și cromozomiale. Este un test invaziv și care prezintă un risc de avort spontan.

CVS poate determina sexul copilului începând cu săptămâna a 10-a de sarcină

CVS (Chorionic Villus Sampling) sau, pe românește, biopsia de vilozități coriale, este un test genetic recomandat pentru a afla dacă fătul suferă de vreo tulburare genetică sau dacă există vreo anomalie cromozomială. CVS se poate face între săptămânile 10 și 13 de sarcină și, pentru că folosește informații genetice, poate determina sexul copilului din pântec.

Procedura implică prelevarea de celule din placentă și analizarea lor. De regulă, răspunsul îl poți primi în câteva zile. Testul este recomandat doar femeilor cu risc crescut de probleme genetice și cromozomiale. Asta pentru că este un test invaziv, la fel ca amniocenteza, și implică un risc de avort spontan.

Testarea genetică preimplantaționară în timpul FIV poate prezice sexul copilului

Dacă apelezi la testarea genetică preimplantaționară în timpul fertilizării in vitro, embrionii tăi vor fi testați pentru a se depista eventualele anomalii genetice și cromozomiale, dar și sexul. Rezultatul acestei testări este aproape 100% corect. De fapt, vă oferă posibilitatea de a alege sexul copilului. Dar dacă ai embrioni de ambele sexe plasați în uter, nu vei ști care dintre ele se implantează.

Ce determină sexul copilului?

Cromozomii sexuali sunt cei care stabilesc sexul copilului tău. Mai exact, combinațiile dintre cromozomii sexuali ai tatălui, XY, și cei ai mamei, XX. Încă din momentul conceperii, viitorul bebeluș primește de la mamă un cromozom sexual X, iar de la tată, fie încă un cromozom X, asigurând sexul feminin, fie un cromozom Y, asigurând sexul masculin. Deci combinația XX este feminină, iar XY este o combinație masculină.

Așa arată posibilele combinații între cromozomii X și Y ai mamei și ai tatălui. FOTO: Shutterstock

Imediat după actul sexual, spermatozoizii intră într-o mare „competiție”. Doar unul, cel mai puternic dintre toți, va reuși să ajungă la ovul, să-i străbată membrana și, odată intrat, să se producă fecundația. Rar se întâmplă ca doi spermatozoizi să reușească această performanță, dar atunci când se întâmplă, se vor naște gemeni.

Cum putem influența sexul copilului. O teorie și un studiu… interesante

Dr. Shettles, undeva prin anii ’6, a emis teoria că spermatozoizii Y sunt mai mici şi mai rapizi decât cei X, dar şi mai sensibili decât aceștia. Plecând de la această premisă, medicul oferea diverse sfaturi cuplurilor în funcție de preferințele lor referitoare la sexul copilului.

Dacă dorești băiat:

  • Actul sexual trebuie să aibă loc cât mai aproape de momentul ovulaţiei, cu cel mult 24 de ore înainte sau 24 de ore după. Spermatozoizii Y, fiind mai rapizi decât cei X, au şansă mai mare să ajungă primii la ovulul matur. Fireşte, pentru a putea aplica această regulă, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine corpul. Într-un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulaţia se produce în ziua 14, dar cum de cele mai multe ori, ciclul este neregulat, este destul de greu să ştii cu precizie momentul ovulație. Există câteva indicii ale acesteia de care ai putea ţine cont. Temperatura bazală a corpului creşte cu aproximativ 0,5 °C şi secreţia vaginală este mai abundentă şi foarte apoasă, favorizând trecerea spermatozoizilor prin colul uterin.
  • pH-ul vaginal trebuie să nu fie foarte acid. Schimbarea pH-ului din acid în alcalin are loc chiar în ziua ovulaţiei
  • Cu cât penetrarea este mai adâncă, cu atât şansele ca spermatozoizii Y să învingă sunt mai mari, aşa că este important să alegi o poziţie optimă în timpul actului sexual
  • Este bine ca tati să poarte boxeri înainte de actul sexual. Cromozomilor Y nu le place deloc căldura, aşa că zona testiculară trebuie să stea „la răcoare”. Purtarea chilotului nu este recomandată nici în cazul în care doreşti o fetiţă. El nu face altceva decât să scadă fertilitatea.
  • Cantitatea de spermă trebuie să fie cât mai mare. Este recomandat ca viitorul tată să nu ejaculeze timp de trei zile înainte de actul sexual din preajma ovulaţiei.

Dacă dorești fată:

  • Actul sexual trebuie să aibă loc cu 2-3 zile înainte de momentul ovulației. Spermatozoizii X fiind mai puternici, vor rezista mai bine, în timp ce spermatozoizii Y vor muri.
  • pH-ul acid favorizează supraviețuirea spermatozoizilor X, așa că dacă îți dorești fetiță, este bine ca actul sexual să aibă loc cu două zile înainte de ovulație.
  • În zona de început a vaginului pH-ul este acid, așa că spermatozoizii Y au șanse mai mari să moară. Rămân mai mulți X, deci ai șanse mai mari să faci o fetiță. Așadar, pentru fetiță, ejacularea trebuie să se producă cât mai aproape de zona de început a vaginului.
  • Poziția misionarului este favorabilă în acest caz.
  • Partenerul tău ar trebui să facă o baie caldă înainte de actul sexual. Dar nu exagera! Toți spermatozoizii sunt uciși de temperaturile foarte crescute.
  • Conform teoriei lui Shettles, dacă îți dorești fetiță, ar trebui să nu ai orgasm. Orgasmul modifică pH-ul vaginal, din acid în alcalin, favorizând supraviețuirea spermatozoizilor Y.

Băiat sau fată? Răspunsul este în genele tatălui, spune un studiu din 2008

Un studiu din 2008, efectuat pe sute de ani de arbori genealogici, a sugerat că genele unui bărbat joacă un rol în faptul că fac băieți sau, respectiv, fete. Studiul a concluzionat că bărbații moștenesc tendința de a face fete sau băieți de la părinții lor. Altfel spus, un bărbat care are mai mulți frați este mai posibil să aibă băieți, în timp ce un bărbat cu multe surori este mai probabil să aibă fete.

Sortarea spermei – o metodă sofisticată și costisitoare de reproducere asistată

Există o metodă sofisticată prin care părinții pot alege sexul copilului lor. Aceasta presupune sortarea spermei în funcție de ADN, astfel încât să se păstreze cât mai mulți dintre spermatozoizii doriți (X sau Y). Este aproape imposibil să se obțină spermă 100% X sau 100% Y. Sperma trebuie sortată cât mai aproape de momentul ovulației pentru ca spermatozoizii să aibă șanse cât mai mari să supraviețuiască.

Pentru a rămâne însărcinată, medicii care efectuează această metodă de reproducere asistată vor folosi inseminarea intrauterină, deși în unele situații se preferă fertilizarea in vitro. Care este procentul de reușită? 88% dintre cei care își doresc o fetiță, o vor avea, în timp ce 27% dintre bebelușii planificați să fie băieței vor fi fetițe. Metoda este foarte costisitoare și este folosită mai ales de părinții care au boli ereditare transmise de cromozomii sexuali. 

Pentru alte informații legate de genetică, teste genetice și despre cum se află sexul copilului care urmează să se nască, citește și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa