articol sponsorizat de

Cum crești imunitatea copilului și a întregii familii. Cele mai importante recomandări de la medicul pediatru

Copilul își formează imunitatea prin vaccinuri, dar este esențial să fie expus la infecții, să mănânce corect și să-și asigure necesarul de nutrienți esențiali prin anumite suplimente alimentare.

Ileana Mirescu

Oricât de greu ar părea, trebuie lăsat copilul să se îmbolnăvească în primii ani de colectivitate, pentru că doar așa își formează imunitatea. Îl poți ajuta cu suplimente alimentare să treacă mai ușor peste infecții.

Copilul își formează imunitatea prin vaccinuri, dar este esențial să fie expus la infecții, în colectivitate, să mănânce corect și să-și asigure necesarul de nutrienți esențiali prin anumite suplimente alimentare.

Intrarea în colectivitate a copilului pune la grea încercare întreaga familie. Ce poți face ca să eviți să se îmbolnăvească și frații, surorile, părinții și bunicii atunci când unul dintre copii merge la creșă, a explicat dr. Ecaterina Popescu, medic specialist pediatru, cu competență în ultrasonografie generală pediatrică, în cadrul podcastului Sănătatea în Focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu SmartLiving.ro.

„Este normal să mă-mbolnăvesc și de 20 de ori într-un an dacă sunt expus

Principalele două moduri prin care copiii își consolidează sistemul imunitar sunt vaccinurile și expunerea la virusuri și bacterii.

„Trebuie să le spunem părinților că nu ne naștem cu imunitate formată. Atunci când sunt mic, până în vârsta de șase luni, am anticorpii pe care mi i-a transmis mama. Deci, cumva, sunt oarecum protejat pentru bolile grave pe care le-a avut mama. Nu sunt protejat pentru viroze, pentru că eu nu am intrat în contact cu ele. Este normal să mă-mbolnăvesc și de 20 de ori într-un an, dacă sunt expus. Important este să conștientizez că, în urma contactului cu acest virus, eu îmi voi sintetiza propria mea imunitate, voi avea imunitate dobândită trecând prin infecții“, spune dr. Popescu.

Una dintre cele mai importante reguli pentru ca infecțiile să nu se țină lanț, odată ce copilul a intrat la creșă sau la grădiniță: să așteptăm să-și revină complet dintr-un episod de boală înainte de a-l duce din nou în colectivitate. Medicul pediatru subliniază că toate infecțiile au o perioadă de incubație, debut, de stare în care se manifestă boala, de convalescență a bolii, iar riscul de transmitere începe înainte de apariția simptomelor.

În plus, dacă există frați mai mici, nou-născuți, dr. Ecaterina Popescu recomandă să retragem copilul mai mare de la grădiniță: „Unele dintre virusurile din colectivitate sunt foarte agresive, iar atunci când se îmbolnăvește cu un virus un bebeluș nou-născut, forma pe care o va face este o formă gravă. De asta, le recomandăm părinților să retragă copilul de la grădiniță până când cel mic reușește să crească în greutate, reușește să ajungă măcar la 6 kilograme, astfel încât să putem să administrăm tratamente. Pentru că altfel, dacă sunt atât de mici și se îmbolnăvesc, de cele mai multe ori, formele sunt grave și ajung la terapie intensivă“.

Vitamina C pe termen lung

În orice episod infecțios, dar mai ales în perioadele cu infecții repetate, vitamina C este parte importantă din tratament. „Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă și are efect oxidoreducător. Pot să o administrez într-o cantitate dublă, spre exemplu, pe o perioadă de 7-10 zile, cât durează viroza, pentru ca ulterior să continui s-o administrez pentru una-trei-șase luni“, recomandă dr. Ecaterina Popescu.

Ideal, vitamina C trebuie să se regăsească zilnic în alimentația copiilor, însă în perioadele în care organismul luptă cu infecțiile, resursele se consumă mai repede. În plus, de multe ori se pierde și pofta de mâncare și, de aceea, se intervine cu suplimente alimentare.

Anemia intrainfecțioasă și nevoia de fier

Infecțiile, mai ales cele care se repetă, determină o anemie intrainfecțioasă, atrage atenția medicul pediatru. De aceea, este important ca, în mod special după infecții, să oferim copiilor un supliment cu fier.

În plus, prematurilor sau copiilor cu greutate mică la naștere li se administrează supliment de fier încă din primele zile de viață.

„În momentul în care nu am suficient fier în organism, nu am suficientă materie primă pentru a sintetiza mioglobină și hemoglobină. Asta înseamnă că voi avea o calitate slabă a globulelor roșii, asta înseamnă că oxigenul nu va fi transportat către țesuturi. Și de-aicea derivă o stare de oboseală a copilului, derivă o lipsă a capacității de efort fizic, derivă o lipsă a capacității de memorare. Vezi că au deficit de atenție.“

Dr. Ecaterina Popescu, medic specialist pediatru

Pentru o mai bună asimilare a fierului, se recomandă administrarea împreună cu vitamina C, dar nu numai. Tot pentru a spori absorbția fierului, avem nevoie și de cupru.

De câtă vitamina D este nevoie?

Bebelușii ar trebui să înceapă să primească vitamina D imediat după naștere. Teoretic, aceasta se transmite fătului transplacentar, el va primi vitamină D în relație directă cu cantitatea pe care o are mama în sânge. „Dar sunt situații în care mamele au carență în vitamina D și atunci, copiii se nasc cu depozite insuficiente de calciu, se nasc cu craniotabes. La consultul medical vei vedea că oasele sunt moi, sunt ca o minge de ping pong, le apeși și ele intră înăuntru, sunt moi. Ei nu au cum să aibă doze mari de vitamina D, fapt pentru care, neexpunându-i la soare, neexistând altă sursă endogenă de vitamina D decât, ulterior, colostrul și laptele matern, este important să le oferim acest supliment“, spune dr. Popescu.

Recomandarea medicală este ca fiecare bebeluș să primească 400 de unități internaționale. În practica de zi cu zi, se oferă o cantitate mai mare: 800, chiar 1.200 de unități internaționale. De ce? „Pentru că de multe ori, picăturile nu sunt administrate corect, se mai pierd, iar bebelușii se nasc de cele mai multe ori cu deficit. Este important ca oasele să aibă suficientă vitamina D, astfel încât metabolismul fosfo-calcic să fie unul corect“, subliniază pediatrul.

Probiotice în primul an de viață și la fiecare episod infecțios

Indiferent că este vorba despre o infecție virală sau bacteriană, respiratorie sau digestivă, medicul Ecaterina Popescu recomandă administrarea unor suplimente cu probiotice. Anumite probiotice se recomandă după vârsta de 6 ani. Cu atât mai mult, atunci când o infecție bacteriană impune și un tratament cu antibiotice.

„Probioticul îl recomanzi nu numai în momentul în care oferi acel antibiotic, pentru că el produce niște dezechilibre, iar pentru a se recrea acel microbiom, am nevoie de o perioadă lungă, de una-trei luni.“

Dr. Ecaterina Popescu, medic specialist pediatru

Flora bacteriană conține atât bacterii bune, cât și bacterii mai puțin bune, cum sunt Klebsiella, Proteus, Escherichia coli, Clostridium. Pentru ca flora să fie populată predominant cu bacterii bune, trebuie să ocupăm toate locașurile cu acestea, situație în care bacteriile rele nu mai au cum să se dezvolte. Cum facem acest lucru? Administrând suplimente cu probiotice încă din primele zile de viață.

Dacă le dăm copiilor probiotice cu regularitate mai ales în primul an de viață, putem preveni procesele inflamatoare intestinale, cele care generează colici, de exemplu. „O mare proporție din copiii care se prezintă în cabinetele noastre medicale au dermatită atopică. În plus, mulți bebeluși au dureri foarte puternice, plâng, au colici. De multe ori, aceste manifestări sunt generate de o floră bacteriană la nivel intestinal care nu este matură și apar procese din acestea de inflamație intestinală, de permeabilitate intestinală, de intoleranțe și alergii alimentare“, explică specialistul.

Omega 3 în perioadele de stres

Pe lângă vitamina D și probiotice, medicul pediatru recomandă încă din primele zile de viață ale bebelușului suplimente cu omega 3. Principalele beneficii ale acizilor grași esențiali omega 3 sunt:

  • ajută la dezvoltarea creierului;
  • ajută la dezvoltarea sistemului cardiovascular;
  • contribuie la sănătatea pielii și a mucoaselor;
  • au impact asupra dezvoltării motorii;
  • vin în ajutorul copiilor în perioadele stresante, cu examene;
  • ajută la reglarea colesterolului.

Vă recomandăm să urmăriți și varianta integrală a podcastului educativ #SanatateaInFocus, dedicat sănătății copiilor, pe care o puteți găsi aici:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa