articol susținut de

Top 6 măsuri pe care le pot lua părinții pentru dezvoltarea cognitivă a copilului

După concepție, creierul copilului este printre primele organe care se dezvoltă.

Theodora Fintescu, redactor
copil și mamă în natură
Mișcarea în aer liber și expunerea la lumina naturală a soarelui sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor.

Ne dorim cu toții copii inteligenți, capabili să caute soluții, să asimileze informații, să facă conexiuni între ele, să memoreze și să învețe ușor. Genetica și mediul familial influențează semnificativ dezvoltarea cognitivă a copilului, iar dacă genetic nu putem schimba deloc lucrurile, o serie de comportamente, gesturi și demersuri simple ale părinților pot ajuta copiii să se dezvolte cognitiv la maxima lor capacitate.

Nu este suficient să ai grijă de dezvoltarea copilului doar în momentul apariției sarcinii, pentru că dezvoltarea creierului fătului poate fi determinată de diverse aspecte legate de perioada de preconcepție. Ulterior, după naștere, anumite comportamente ale părinților și modul în care interacționează cu cel mic își lasă amprenta asupra dezvoltării cognitive. Stimularea copiilor, încurajarea spre explorare, joaca, protejarea față de eventuale traumatisme, stilul de viață al familiei- toate acestea contează pentru buna dezvoltare a creierului.

Dr. Catrinel Iliescu, medic primar neurologie pediatrică, ne-a oferit o serie de sfaturi privind modul în care putem influența inteligența copiilor, în cadrul Sănătatea în focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living.

Înainte de sarcină și în timpul acesteia: zero alcool, acid folic obligatoriu

Creierul copilului este printre primele organe care se dezvoltă, iar atunci când se întâmplă acest lucru este important ca în organismul mamei să nu existe alcool. Și pentru că de cele mai multe ori nu știi exact care este momentul când se instalează sarcina, recomandarea medicilor este să eviți alcoolul încă din perioada de preconcepție. ”Se discută despre sindromul alcoolic fetal, dar întotdeauna ne imaginăm că lucrul acesta se întâmplă dacă mama bea prea mult. Însă, așa cum s-a discutat la o conferință a noastră, cantitatea limită acceptată de alcool este zero”, precizează dr. Iliescu.

O altă măsură importantă pe care femeile care intenționează să devină mame o pot lua înainte de concepție este administrarea acidului folic, exact în cantitatea recomandată de medicul ginecolog. În mod ideal, acidul folic ar trebui luat cu 3-4 luni înainte de concepție, pentru a reduce riscul de malformații congenitale, de naștere prematură sau avort spontan. Iată care este explicația: tubul neural, structura din care se dezvoltă sistemul nervos central și cel periferic, începe să se formeze din a doua săptămână de sarcină, urmând ca în cea de-a patra el să se închidă. Astfel, confirmarea sarcinii vine, de cele mai multe ori, când tubul s-a închis sau urmează să se închidă. Conform studiilor, 70% dintre defectele tubului neural ar putea fi prevenite cu ajutorul acidului folic, luat cu câteva luni înainte de sarcină.

Interacțiunea părinte- copil

Copilul are nevoie de atenția și afecțiunea părinților, iar tot ceea ce trebuie să facă părinții unui nou-născut este să-și urmeze instinctele, care spun să-și țină copilul aproape, să îl mângâie și să îi vorbească, să fie afectuoși și atenți la nevoile lui- toate acestea contribuie la buna dezvoltare neurocognitivă. ”Practic, părintele trebuie să se poarte cum simte. Și el ce simte? Simte nevoia să se uite la copilul lui, sau ar trebui să simtă, și să nu se lase influențat de alte lucruri. El trebuie să se uite la copilul lui. Simte nevoia să fie la o distanță mică, tocmai pentru că la acea distanță copilul vede optim. Simte nevoia, și e bine să simtă nevoia, să îi zâmbească. Copilul are nevoie de acel zâmbet. Copilul are nevoie de acele mângâieri pe care părintele i le poate oferi, ca să-și facă schema corporală”, explică dr. Catrinel Iliescu.

Când copilul crește, medicul neurolog încurajează părinții să îi respecte celui mic autonomia și să îi permită să exploreze și să învețe. ”Bebelușul trebuie lăsat să se târască, să se răsucească, să găsească singur soluțiile pentru a se ridica la marginea patului. Pentru că asta este deja parte de motricitate generală, dar și parte de planificare. Îl las să exploreze, îi dau obiecte pe care să le urmărească, să se joace, să înceapă să le transfere (pe la vârsta de șase luni). Și, progresiv, îl las să exploreze și să descopere lumea”, spune medicul.

Protecția împotriva traumatismelor

Traumatismele pot provoca adevărate tragedii sau îi pot lăsa pe copii cu sechele. Medicul neurolog îndeamnă părinții să facă tot ce este posibil pentru a-i proteja pe copii în acest sens, să îi supravegheze în permanență și să ia toate măsurile care țin de ei pentru a preveni accidentele:

  • Să se asigure că, în casă, nu există corpuri de mobilier sau diverse obiecte grele care să poată cădea pe cei mici
  • Să pună copiii în scaune de mașină! ”Un copil neasigurat în scaun, care este victima unui accident de mașină, va avea, foarte probabil, și o leziune cerebrală, mai mică sau mai mare”, spune medicul.
  • Să pună copiilor cască pe cap atunci când merg cu bicicleta/ trotineta, la schi, patinaj etc.

Joaca în aer liber

Joaca liberă, în aer curat, este o altă măsură importantă pentru buna dezvoltare cognitivă a copilului. ”Scoateți copiii afară, să facă sport, să se joace cu alți copii, să alerge, să își folosească mâinile, să stea la soare!”, este sfatul medicului. Este important ca cei mici să alerge nu doar pentru a-și consuma energia, ci și pentru a învăța să cadă, în așa fel încât să-și protejeze corpul. Pe de altă parte, un program zilnic ce conține joacă și plimbare în aer liber ține copilul departe de tentația ecranelor.

Vitamina D

Alimentația corectă a copiilor le asigură, de cele mai multe ori, toți nutrienții de care au nevoie. Buna dezvoltare a creierului este influențată și de consumul de grăsimi de calitate la vârstă mică, așa că părinții nu trebuie să le dea celor mici alimente degresate. ”Copiii trebuie să mânânce atât alimente de origine animală, cât și de origine vegetală, alimente complete. Să fie proteine cu aminoacizii esențiali, să fie lipide”, spune medicul. Și pentru că necesarul de vitamină D3 nu poate fi asigurat exclusiv prin alimentație, este esențială suplimentarea, cu doza recomandată de pediatrul copilului. De asemenea, în funcție de particularitățile copilului, medicul poate recomanda și alte suplimente alimentare.

Evitarea ecranelor

Dr. Iliescu recomandă ca, cel puțin până la 2 ani, copiii să nu fie expuși deloc la ecrane. Cu cât părinții pot prelungi mai mult perioada aceasta, cu atât mai bine, susține dr. Iliescu. ”Telefonul, tableta, laptopul sunt prieteni înșelători. Copilul este liniștit, e frapat de tot ce se întâmplă și de toate mișcările din fața ochilor lui, dar, de fapt, nu este un dialog, este un monolog. Televizorul povestește ceva, copilul pare că înțelege. De fapt, nu înțelege nimic, el ar vrea să înțeleagă, de fapt, de la părinte. În primii ani de viață, copiii nu au nevoie de competențe digitale. Atunci, ei trebuie să vadă, să interacționeze, să simtă, să miroasă, să asculte, să interpreteze ce vede, să aibă îndeletniciri variate, să alerge”, spune medicul.

Dr. Iliescu recomandă părinților să discute cu cei mici, să răsfoiască împreună cărți adaptate vârstei și să interacționeze cât mai mult. De asemenea, este important ca cei mici să meargă la grădiniță. ”La grădiniță va avea bazele învățării, pentru că învățarea presupune și disciplina de a învăța”.

Sfaturile doamnei doctor Catrinel Iliescu despre expunerea la ecrane le puteți urmări și în acest video:

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa