Articol susținut de

Echilibrul emoțional. Cum să scăpăm de starea permanentă de presiune și vigilență

Psihoterapeutul ne sfătuiește să ne împărtășim temerile cu cei dragi, pentru că suferințele pe care le ducem singuri ne împovărează mai mult.

Theodora Fintescu, redactor
mama relaxata
O metodă de a scăpa de presiunea zilnică este aceea de a renunța la dorința de a le face pe toate și de a le face perfect.

Pentru părinții de copii mici, și nu numai, vigilența este o stare aproape constantă. Pandemia a amplificat-o și a adus, suplimentar, tensiune și presiune în foarte multe familii. Pe lângă problemele apărute acasă, ultimul an a adus neînțelegeri și în grupurile de prieteni sau în familia extinsă, din cauza raportării diferite la măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii. Cum ne putem regăsi echilibrul emoțional și care sunt greșelile pe care să le evităm?

Psihoterapeutul Bogdana Bursuc ne-a oferit câteva sfaturi care să ajute la redobândirea echilibrului emoțional, în cadrul Sănătatea în Focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living. Ea a observat că în ultimul an a crescut numărul persoanelor care solicită sprijin de la specialiști pentru a-și putea gestiona anxietatea, depresia sau problemele pe care le au în relațiile cu cei dragi, iar acest lucru e semn că oamenii au început să înțeleagă cât de importantă este sănătatea emoțională.

E normal și firesc să cauți ajutor

Specialistul spune că în vremurile pe care le trăim este normal ca viața emoțională să se destabilizeze, pentru că atunci când ne confruntăm cu un pericol intrăm automat pe un modul de funcționare de supraviețuire, în care ne purtăm diferit. ” În acest modul de supraviețuire, ești foarte vigilent, scanezi mediul înconjurător după pericole și cauți ca toate lucrurile pe care le faci să îți asigure supraviețuirea. Simțim, pe de o parte, o frică reală, naturală, față de un pericol prezent, dar apar și reacții de anxietate, care nu mai au de-a face neapărat cu pericolul prezent, ci cu tot felul de pericole pe care începem să le anticipăm plecând de la situația prezentă”, explică psihoterapeutul.

Fiecare persoană își adaptează comportamentul în așa fel încât să se simtă în siguranță, atât fizic, cât și emoțional, însă mecanismele de adaptare sunt diferite, iar din acest motiv se pot isca neînțelegeri și conflicte. ”Un lucru care se întâmplă din ce în ce mai des este tendința noastră de a emite o părere sau judecăți de valoare vizavi de cei din jurul nostru și de noi înșine și de a spune că e bine, că e rău, că e greșit sau că e corect. Dar nimeni nu știe exact cum e corect într-o situație dată. Poate știm ce e corect din punct de vedere medical ca să ne protejăm de boală, dar nu știm ce e corect din punct de vedere emoțional ca să ne simțim în siguranță”, arată Bogdana Bursuc.

Pauza de la vigilență este esențială

Pe lângă empatia și înțelegerea arătate celor din jur, pentru a trăi în armonie este important să facem pace și cu noi înșine și să găsim soluții care să ne scoată din starea de hipervigilență. Meditație, masaj, rugăciune, sport- fiecare poate încerca și identifica ce i se potrivește pentru a scăpa de încordare. ”Există o legătură puternică între minte și corp, și dacă eu sunt vigilent fizic, mesajele care vin de la corp transmit creierului nostru mesajul de pericol. Și reciproca este valabilă: dacă încep să mă relaxez fizic, acest mesaj de la corp transmite creierului meu ideea că probabil sunt în siguranță, din moment ce nu mai sunt așa încordat și vigilent. E foarte important ca fiecare dintre noi să-și găsească aceste momente de pauză de la vigilență”, spune psihoterapeutul.

De asemenea, coborârea standardelor personale ajută la restabilirea echilibrului emoțional. Presiunea pusă constant pe noi înșine, dorința de a face totul repede și bine, autocritica- toate ne îndepărtează de ceea ce înseamnă armonie personală. Dezechilibrul emoțional nu se manifestă doar la nivel psihic, ci și fizic, iar somatizările nu sunt altceva decât exprimarea suferinței. Bogdana Bursuc spune că sunt asociate frecvent cu un context emoțional fragil probleme precum: tulburările de somn, probleme din sfera respiratorie (senzația de sufocare) sau cardiacă, probleme gastrice (inclusiv sindromul colonului iritabil), probleme din sfera ginecologică, dureri diverse.

Importanța timpului personal

Un alt sfat al psihoterapeutului este să învățăm să punem limite celor din jur, atunci când simțim că, dedicându-ne lor, nu mai avem timp de noi înșine. ”Când stau prea mult împreună, unele persoane au tendința de a-i pune pe ceilalți pe locul I și de a neglija propriile nevoi. După un maraton de genul acesta, ele se simt secătuite de energie, foarte obosite, încep să aibă frustrări și resentimente. Recomand atenție spre propriile nevoi și un timp personal care trebuie să fie programat sau luat, conștient și voluntar, că nu apare într-un mod spontan într-o primă fază”.

Află mai multe sfaturi pentru echilibrul emoțional de la psihoterapeutul Bogdana Bursuc, mai jos:

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa