articol sponsorizat de

Când este cazul să mergi cu copilul la endocrinolog. Semne de alarmă pot să apară din primele luni de viață

Pubertatea precoce este una dintre cele mai frecvente probleme hormonale ale copiilor.

Theodora Fintescu, redactor
copil gras
Un copil care crește în greutate, dar nu și în înălțime, are nevoie de un control la endocrinolog.

Problemele hormonale sunt specifice adolescenților și adulților, în special femeilor, însă ele pot apărea și la copii, de la cele mai mici vârste. Uneori, simptomele sunt înșelătoare, însă investigațiile medicale specifice vor duce la diagnosticare și tratament corect.

Creșterea în greutate asociată cu stagnarea în înălțime, apariția precoce a caracterelor sexuale secundare sau întârzierea dezvoltării pubertare reprezintă câteva dintre motivele pentru care părinții ar trebui să se adreseze medicului endocrinolog.

Medicul endocrinolog Alina Antonela Burlacu a explicat, în cadrul Sănătatea în Focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living, care sunt simptomele care arată că un copil se confruntă cu dezechilibre hormonale.

Bebelușul pufos nu este neapărat sănătos

În cazul copiilor mici, un semnal de alarmă pentru părinți este creșterea în greutate a celui mic, asociată cu stagnarea în înălțime. Medicul precizează că un astfel de simptom poate indica un deficit de hormoni de creștere, un deficit de hormoni tiroidieni sau o problemă cu glanda suprarenală. Principiul ”copil gras, copil frumos” este total nesănătos, atenționează medicul, și îi face pe părinți să se bucure de faptul că cei mici iau în greutate, să îi alimenteze cu cantități mari de mâncare, bogate proteino- lipidic și glucidic, dar să ignore riscurile obezității.

”Sunt studii care arată că un copil care se îngrașă în perioada 2-4 luni, fie că este alăptat, fie că este alimentat artificial, are risc de a fi un copil gras și apoi un adult obez. De asemenea, un plus ponderal în perioadele sensibile ale vieții, vorbesc între 3 și 6 ani sau în perioada de peripubertate, este, nu vreau să folosesc cuvinte mari, catastrofale, dar este extrem de dezechilibrant pentru creșterea și dezvoltarea copilului, pentru că grăsimea, țesutul adipos, nu este un țesut inert, cum ne închipuim noi că e. Produce o grămadă de substanțe care dau o stare de inflamație cronică și dereglează și creșterea și dezvoltarea copilului”, explică dr. Burlacu.

Simptomele pubertății precoce

Alt dezechilibru hormonal îl reprezintă pubertatea precoce, care presupune apariția caracterelor sexuale secundare, adică a sânilor, la fete, și creșterea testiculelor în cazul băieților. În mod normal, aceste modificări ar trebui să apară după 8 ani la fete și după 9 ani la băieți. Fetele se pot confrunta și cu menstruația precoce sau întârziere a menstruației (după 16 ani). În cazul pubertății precoce, simptomele sunt următoarele:

  • mărirea sânilor la fete
  • pilozitatea în zona pubială și la axilă
  • salt de creștere în înălțime la fete
  • mărirea testiculelor și a scrotului la băieților
  • mirosul de transpirație
  • acnee

Analize care se fac pentru depistarea problemelor hormonale la copii

În cazul în care există suspiciuni de dezechilibre hormonale, medicul decide, în funcție de caz, care sunt investigațiile necesare.

”Se utilizează screeningul pentru tiroidă, Free T4, FSH, cu sau fără markerii de autoimunitate, depinde de istoricul familiei din care provine. Până în vârsta de 3 ani se dozează IGFBP3, care este marca hormonilor de creștere, apoi se dozează IGF 1. La copiii în pubertate, la fetițe- hormonii sexuali feminini, la băieți- hormonii sexuali masculini, în orice moment al vieții, dacă există vreo suspiciune, plus cortisolul, care se poate secreta de glanda suprarenală. În plus, se pot face o serie de alte teste speciale, în funcție de patologie”, explică medicul.

În funcție de diagnostic, medicul stabilește tratamentul și durata lui. În cazul fetelor care se confruntă cu dereglări menstruale, medicul poate recomanda și suplimente alimentare, iar în cazul acesta dr. Burlacu recomandă ca produsele să fie naturale, de calitate.

Consumul de soia și echilibrul hormonal al copiilor

Se spune despre soia că poate influența echilibrul hormonal atât al adulților, cât și al copiilor, iar acest lucru este cât se poate de adevărat. Dr. Burlacu spune că soia este un aliment complet, bogat în proteine, sărac în lipide, cu conținut bin de glicozide și fitoestrogeni, însă trebuie consumat diferențiat.

”Soia este bună, dar depinde în ce perioadă a vieții e consumată. Soia este o sursă bună de Omega 3, este o sursă bună de fitoestrogeni, dar, în același timp, conține niște glicozide care afectează secreția de hormoni tiroidieni. Unei doamne la menopauză, care nu mai are estrogeni, dacă mănâncă soia îi face bine, își completează un deficit de estrogeni. Dacă un băiețel în perioada peripubertară mănâncă prea mulți estrogeni din soia, îi cresc sânii și face o ginecomastie. Dacă un bebeluș cu hipotiroidism congenital, care ia un tratament de substituție, este hrănit de părinți vegetarieni sau are intoleranță la lactoză și bea lapte de soia, hormonii lui tiroidieni din tratament nu se vor absorbi și atunci va avea probleme cu tiroida”.

Medicul endocrinolog Alina Burlacu are mai multe sfaturi pentru părinții îngrijorați de problemele endocrinologice la copii:

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa