REVIEW: TOP 3 cele mai bune scoici auto pentru bebeluși

Esențială când apare bebe în familie (și la bordul mașinii), scoica auto pentru bebeluși se găsește în multe variante pe piața din România. Iată un top al celor mai bune
astfel de scoici auto.

Laura Udrea, redactor
scoici auto
Cum alegi scoica auto pentru bebelușul tău? În acest articol găsești toate informațiile de care ai nevoie și cele mai bune modele de scoici auto de pe piața din România. FOTO: Shutterstock

Acest top se referă la scoici auto pentru bebeluși, primele dispozitive de fixare auto (grupele 0 și 0+). Topul este realizat după testele ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club – o companie de asigurări în domeniul transportului, cea mai mare din Europa) de care țin cont toți producătorii serioși. Punctajele obținute în urma unui test ADAC se încadrează între: 0,5-1,5: foarte bun; 1,6-2,5: bun; 2,6-3,5: satisfăcător; 3,6-4,5: suficient; 4,6-5,5: nerecomandat.

Ai nevoie de o scoică încă din prima zi a vieții bebelușului tău, dat fiind faptul că primul drum pe care îl va face bebe va fi de la maternitate, acasă. Vei folosi scoica timp de un an și jumătate, cel mult doi ani. Cum alegi din sutele de modele de pe piață? Care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească o scoică auto? Ce anume o face potrivită pentru tine și copilul tău? În articolul acesta, vom răspunde la toate întrebările tale, astfel încât, până la finalul lecturii să știi exact ce să urmărești când pleci să achiziționezi scoica auto pentru bebelușul tău.

Conform regulamentului rutier privind circulația copiilor pe drumurile publice din România, copiii până în 3 ani trebuie să călătorească numai în autovehicule echipate cu „sisteme de siguranță” (se referă la centurile de siguranță ale autovehiculului) și în „dispozitive de fixare în scaune pentru copii, omologate” (se referă la scaunul special pentru copii împreună cu centurile acestuia de siguranță – scoică, scaun auto, înălțător autor). Iar copiii cu o înălțime de 1.5 metri, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă nu ocupă scaunul din față și sunt fixați în centura autovehiculului.

Cum sunt clasificate dispozitivele de fixare

În regulamentul codului rutier, dispozitivele de fixare (scoici/scaune/înălțătoare auto pentru copii) sunt împărțite în 5 grupe, după kilogramele copiilor:

▪️ Grupa 0 – pentru copii cu masa mai mică de 10 kg

▪️ Grupa 0+ – pentru copii cu masa mai mică de 13 kg                                                 

▪️ Grupa 1 – pentru copii cu masa între 9 și 18 kg

▪️ Grupa 2 – pentru copii cu masa între 15 și 25 kg

▪️ Grupa 3 pentru copii cu masa între 22 și 36 kg

Ce înseamnă omologat

Un dispozitiv de fixare omologat înseamnă, în primul rând, siguranța copilului tău. În prezent, există două norme universale: omologarea ECE R44/04 și omologarea ECE R129 (i-Size).

  • R129, cunoscut și sub numele de i-Size, este cel mai recent standard de siguranță. Acesta a fost introdus pentru a îmbunătăți siguranța copiilor în autovehicule. Omologarea R129 clasifică dispozitivele după lungimea copilului, ceea ce este mai ușor pentru părinți. Dispozitive omologate i-Size sunt supuse unor teste mai amănunțite decât cele pentru omologarea R44/04, oferind o protecție îmbunătățită a capului și gâtului copiilor.
  • R44 (03 și 04 sunt ultimele versiuni) este un standard mai vechi, încă disponibil, dar producția și importul său în UE vor fi eliminate treptat de la 1 septembrie 2023 (cu excepția stocurilor existente). După septembrie 2024, dispozitivele de fixare omologate R44 nu vor mai fi disponibile în magazine. Nu îți faceți griji, utilizarea acestora va fi permisă timp de încă cel puțin 8 ani. Omologarea R44/04 și R4/03 sunt cele mai recente versiuni, încă în uz. Versiunile R44/01 sau R44/02 nu mai sunt utilizate din 2008.

Până la ce vârstă se folosește scoica auto pentru bebeluși

Scoicile auto se încadrează în grupa 0 (de la naștere la 9 kg) și 0+ (de la naștere la aproximativ 13 kg). Standardul i-Size le clasifică și în funcție de înălțime, nu doar de greutate. Astfel că o scoică auto i-Size se va potrivi de la 40/45 cm până la 75/83/85/87 cm și un maximum de 13 kg.

Ce înseamnă Rear-Facing prelungit (ERF – Extended Rear-Facing)

Indiferent de omologarea scoicii/scaunului auto, legea spune că micuții care cântăresc până în 10 kg (pentru produsele omologate R44/04) sau până la 87 cm înălțime (în cazul omologării R129 sau i-Size) trebuie să călătorească cu spatele la direcția de mers (rear-facing). O revizuire a accidentelor de circulație din SUA dintre anii 1988 și 2003 a arătat că orientarea cu spatele spre direcția de mers a copiilor în dispozitivele de fixare auto reduce cu 75% riscul de deces sau vătămări grave în cazul accidentelor. În Suedia, țara cu cea mai mică rată a mortalității infantile, folosirea unui scaun auto rear-facing este recomandată până la vârsta de patru ani a copilului.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, scaunul auto montat cu spatele la direcția de mers este cel mai sigur mod de a călători pentru copii și este recomandat măcar până la vârsta de doi ani.

Scoicile și scaunele auto din grupa 0, 0+ și 1 sunt toate concepute să fie poziționate cu spatele la direcția de mers. În 2022, două branduri au scos pe piață două modele de scaunele auto Rear-Facing prelungit, anunță Fundația Siguranța Auto Copii. Modelele Axkid (Suedia) și BeSafe (Norvegia) pot fi folosite cu spatele la sensul de mers pentru copiii de până la 125 cm înălțime și cu o greutate de până la 36 kg. Aceste scaunele auto Rear-Facing prelungit au fost supuse testului Plus, o testare specială la impact frontal, specifică scaunelor orientate cu spatele la sensul de mers. Ambele scaune se fixează cu ajutorul centurilor de siguranță ale autovehiculului în care sunt instalate.

Scoică sau scaun auto pentru bebeluși. Ce să alegi și de ce?

Există scoici auto pentru grupa 0 (0-10 kg), grupa 0+ (0-13 kg) și i-Size (40-83 cm). În același timp, există o ofertă variată și de scaune auto recomandate a fi folosite încă de la naștere. Iată de ce ar trebui să cumperi o scoică ca prim dispozitiv auto de fixare pentru bebelușul tău și nu un scaun auto:

  • La naștere, coloana vertebrală a copilului are forma literei C. Această poziție, alături de membrele flexate (poziția fetală), îl ajută să respire, să-și conserve energia și să își mențină temperatura. Pentru a evita problemele cardiorespiratorii, nou-născutul nu trebuie să stea cu bărbia în piept. Bărbia în piept duce la îngustarea căilor respiratorii și la scăderea concentrației de oxigen, precum și la îngreunarea deglutiției. Scoica auto este astfel concepută pentru a susține această poziție înclinată la 40-45 de grade, oferind protecție capului, coloanei vertebrale și toracelui nou-născutului.
  • Centurile scoicii trebuie să pornească foarte aproape de nivelul umerilor. Acestea trebuie să îmbrace umerii simetric și să fie corect strânse. Urmărește acest video pentru a înțelege ce înseamnă centuri corect strânse.
  • Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca prematurii, nou-născuții cu greutate mai mică de 2,5 kg și cei cu probleme cardiorespiratorii să fie monitorizați în scoica auto înainte de externarea din maternitate. Concret, medicul trebuie să îi urmărească respirația și oxigenarea corectă în timp ce micuțul se află în scoică. De asemenea, în primele 2 luni, când sugarul nu-și poate susține capul, iar funcția respiratorie este imatură, timpul petrecut în scoică este recomandat să nu depășească 30 de minute, iar bebelușul să fie supravegheat. Dacă este esențial să faci o călătorie mai lungă cu un bebeluș mai mic de patru săptămâni, este important să faci pauze la fiecare 30 de minute. Ajuns acasă, mută-l în pătuțul său, chiar dacă asta înseamnă să-l trezești.

3 lucruri importante când cumperi scoica auto

De la siguranță, ergonomie, întreținere și până la preț, există o serie de criterii stabilite de instituții certificate în siguranța transportului auto pe care trebuie să le știi pentru a face o alegere corectă când cumperi scoica auto.

Scoică cu sistem ISOFIX sau fixată cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii?

ISOFIX (International Standards Organisation FIX) este un sistem standard pentru fixarea scoicilor și a scaunelor auto pentru copii în autovehicul fără a utiliza centura de siguranță a acestuia. A devenit utilizat pe scară largă din 2006, când legea s-a schimbat și a cerut ca toate mașinile noi să fie fabricate cu elemente de fixare ISOFIX (caută inelul metalic situat pe bancheta din spate, între spătar și șezut). În mașinile care nu au aceste elemente, se poate folosi o bază ISOFIX. Nu orice bază ISOFIX se potrivește cu orice scoică/scaun auto pentru copii, chiar dacă provin de la același producător, atrage atenția ADAC. Prin urmare, este preferabil să cumperi scoica/scaunul auto și baza ISOFIX împreună.

Alternativa ISOFIX este utilizarea centurii de siguranță a mașinii. Scoicile care se fixează exclusiv cu centura de siguranță a mașinii sunt mai ieftine decât modelele cu fixare ISOFIX, dar la fel de sigure precum cele cu ISOFIX, susțin specialiștii. Singurul risc vine dintr-o montare incorectă. Urmărește acest video pentru a înțelege cum se instalează o scoică auto cu ajutorul centurii de siguranță a autovehiculului.

O scoică portabilă sau un landou?

Există scoici auto ușoare și portabile care pot fi utilizate ca sistem de transport pentru bebeluși în afara mașinii. O astfel de investiție este de ajutor pentru distanțe scurte, când nu ai la îndemână căruciorul. Dar, nu uita, scoica auto nu se folosește pe post de pat, iar timpul petrecut de bebeluș în poziția înclinată la 40-45 de grade trebuie să fie limitat, mai ales în primele două luni de viață ale celui mic, conform recomandărilor AAP.

Landoul este o altă opțiune pentru transportul celui mic. Potrivit de la naștere până la 9 kg (6 luni), landoul a fost mereu criticat ca fiind nesigur în călătoriile celor mici cu mașina. Anul acesta, un anumit landou a spulberat toate miturile, trecând testele celor de la ADAC. Landoul Calmi de la Joie, căci despre el este vorba, a obținut un scor de 2,2 în urma testelor, ceea ce îl face potrivit atât pentru plimbările în natură, cât și pentru cele cu mașina.

Husă detașabilă

Husa scoicii auto aleasă se recomandă să fie detașabilă și lavabilă la mașina de spălat pentru a putea fi igienizată ori de câte ori se impune.

TOP 3 scoici auto pentru bebeluși

NOTĂ: Scoicile auto prezentate în acest articol au fost evaluate în mod independent, fără implicarea brandurilor indicate. Criteriile avute în vedere în realizarea topului au fost rezultatele obținute de produse la testele ADAC 2023 – siguranța pasagerilor în deplasare, ergonomie, ușurință în instalare, folosire și întreținere.

MAREA CÂȘTIGĂTOAREA ADAC 2023 LA SIGURANȚĂ: i-Snug 2 de la Joie (cu stație ISOFIX și fără)

Scoica auto i-Snug de la Joie. FOTO: Joie România

Câștigătorul testelor ADAC din primăvara anului 2023 la categoria nou-născuți a fost Joie i-Snug 2 + i-Base Advance. Fără suportul ISOFIX, scoica a obținut un punctaj de 2,0 (bine). Împreună cu sistemul Isofix (i-Base Advance), un scor general de 1,7 (bun) și un scor de siguranță de 1,5 (foarte bun)! Cu o greutate de doar 3,35 kg, i-Snug 2 este una dintre cele mai ușoare scoici auto certificate i-size și R129.

De ce ne place:

  1. Pentru că a obținut cele mai bune punctaje la testele ADAC din 2023;
  2. Pentru că are o tetieră cu 3 straturi de protecție care poate fi ajustată pe măsură ce crește bebelușul;
  3. Pentru că este compatibilă cu mai multe tipuri de baze de fixare: Joie i-Base™, i-Base™ lx, i-Base™ Advance și i-Base Encore™

Cel mai bun preț la momentul redactării articolului, aici.

Recomandare ADAC: schimbarea scoicii este necesară numai atunci când capul copilului a ajuns la marginea superioară a acesteia.

SCOICA AUTO CARE DEVINE PAT: Arra Next de la Nuna

Scoica auto Arra Next de la Nuna. FOTO: Nuna Facebook

Nuna Arra Next a obținut un scor foarte bun la testele ADAC 2023: scor 1,8 la general și 1,7 la siguranță. Scoica auto pentru copii este omologată R129 (i-Size), astfel încât alegerea se face în funcție de mărimea copilului (până la 85 centimetri). Nu poate fi instalată cu centurile de siguranță ale mașinii, ci doar cu baza Isofix (2.145 de lei).

De ce ne place:

  1. Pentru că a obținut un scor bun la siguranță, conform testării ADAC de anul acesta;
  2. Pentru că cele trei poziții de înclinare ale spătarului (până la 157 de grade) permit bebelușului să stea confortabil.

Cel mai bun preț la momentul redactării articolului, aici (pachet scoică + baza NEXT)

SCOICA AUTO DE LA 0 LA 7 ANI: Axkid Minikid 3

Scoica Axkid Minikid 3. FOTO: Axkid Facebook

Axkid Minikid 3 a trecut testele celor de la ADAC în 2022 (scor general 3,1 = satisfăcător) pentru a fi folosită de la 40 cm până la 125 cm (< 23 kg) sau până la aproximativ 7 ani. Este o actualizare a celui mai bine vândut model al brandului, Axkid Minikid 2. „Deși scaunul pentru copii este aprobat pentru nou-născuți, copilul nu poate fi transportat în scaun la vehicul”, recomandă ADAC. Este omologat R129 (i-Size). Deoarece ocupă mult spațiu, este important să încerci scaunul în mașina proprie înainte de a-l cumpăra.

De ce ne place:

  1. Pentru că datorită orientării spre spate, scaunul oferă o protecție peste medie în cazul unui impact frontal. Iar în cazul de față această opțiune este prelungită: de la naștere până la 125 cm/23 kg, conform Fundației Siguranța Auto Copii.
  2. Pentru că se poate instala pe orice loc din mașină, fără a depinde de conectorii ISOFIX. Designul lui îți oferă posibilitatea să instalezi 3 scaune pe bancheta din spate și unul pe locul din față.
  3. Pentru că tetiera se ajustează automat în funcție de lungimea și mărimea copilului, având 14 poziții. Și pentru că spătarul se poate extinde cu aproximativ 10 cm mai mult față de precursorul său, Minikid 2.

Cel mai bun preț la momentul redactării articolului, aici.

Noutate: Landoul Calmi de la Joie – scor general 2,2 la testele ADAC 2023

Landoul Calmi de la Joie. FOTO: Joie România

Deși până acum landourile erau considerate nesigure pentru transportul în mașină al bebelușilor, în 2023 ADAC a testat o inovație: landoul auto Joie Calmi împreună cu baza i-Base Encore. Dispozitivul a obținut calificativul „bine” cu un scor general de 2,2. Landoul este căptușit cu materiale moi, care creează un spațiu ideal pentru odihnă și oferă un flux mai bun al oxigenului în timpul plimbărilor și călătoriilor, grație înclinării la 180°. Landoul Calmi de la Joie poate fi utilizat atât pe cărucioarele Joie, cât și în mașină. Deoarece landoul oferă puțin spațiu, poate fi utilizat numai până la vârsta de 6 luni. Ulterior, trebuie utilizat un scaun pentru copii orientat cu spatele la sensul de mers. Fixarea se face exclusiv cu Isofix, montarea cu centura autovehiculului nefiind posibilă. Poate fi achiziționat de aici.

Rețineți! Cea mai sigură metodă de a transporta bebelușii în mașină este scoica, respectiv scaunul auto!

Dacă ți-a plăcut acest review despre cele mai bune scoici auto, te-ar putea interesa și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa