Bronzat nu înseamnă sănătos! Expunerea la razele ultraviolete (UV) fără protecție corespunzătoare, indiferent dacă e cer senin sau înnorat, poate avea consecințe grave pe termen lung, de la arsuri solare profunde la riscul dezvoltării cancerului de piele. Cea mai eficientă barieră împotriva efectelor nedorite ale soarelui constă în aplicarea de creme de protecție solară. Ca să o poți alege pe cea care vi se potrivește cel mai bine, protejând atât pielea, cât și portofelul, am cercetat oferta disponibilă în România și îți arăt cele mai bune 10 creme de soare pentru copii disponibile acum în magazine.
Produsele prezentate în acest articol au fost alese de echipa editorială în mod independent, fără implicarea brandurilor indicate, și sunt prezentate în ordine alfabetică.
Chiar dacă nu este soare atunci când ieșiți afară, pielea se poate arde din cauza intensității razelor UV, care depășesc „bariera” formată de nori. În plus, cu cât este mai mică vârsta copilului, cu atât e mai mare riscul de arsuri. Protecția solară nu e opțională, ci necesară.
De altfel, dacă bebelușul are vârsta mai mică de șase luni, ar trebui să nu-l lași sub razele solare deloc, ci să-l ții doar la umbră. Dacă copilul este mai mare de această vârstă, evită expunerea directă la soare între zece dimineața și patru după-amiaza, când e cel mai periculos interval al zilei. Cât stau la soare, copiii ar trebui îmbrăcați în haine de bumbac răcoroase, care să le acopere mâinile și picioarele. Este recomandat să aibă și o pălărie cu boruri largi, care umbrește fața și gâtul, dar și ochelari de soare.
Lupta împotriva razelor UV, însă, începe încă dinainte de ieșirea din casă. Înainte cu o jumătate de oră de a ieși pe ușă, aplică una dintre aceste creme de protecție solară pentru copii, în strat gros, pe fiecare zonă a pielii. Inclusiv pe față, mâini și picioare, chiar dacă apoi sunt acoperite de haine și pălărie. Poți aplica mai ușor crema înainte de a-l îmbrăca pe cel mic de dimineață, pentru a fi sigură că nu ai ratat nicio porțiune.
În continuare găsești un ghid al celor mai bune creme de protecție solară pentru copii, pe care le găsești în România. Produsele recomandate mai jos au o etichetă curată – adică un conținut minimal de parabeni, asigură protecție împotriva razelor UV-A și UV-B, au formule hipoalergenice și sunt rezistente la contactul cu apa. Le prezentăm în ordine alfabetică pentru că toate cele zece produse din acest top au eficiența indicată de medicii dermatologi și protejează pielea pe termen lung. În funcție de textură, preț sau brand preferat, o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine familiei tale. Noi am făcut selecția, tu faci alegerea!
Avene Sun Spray for Children SPF 50+
- Preț mediu: 65 lei
- Se poate comanda de aici: Farmacia Tei I Emag
Acest spray pentru copii oferă o protecție înaltă împotriva radiațiilor solare și este potrivit pentru pielea sensibilă. Este ușor de aplicat, are fix textura laptelui de corp și când spun lapte, nu folosesc întâmplător termenul, chiar e catifelat, moale, se întinde ușor, pare că te mângâie pe piele. Bebelușilor le place cu siguranță senzația, al meu este foarte încântat când îl dau cu crema asta – crede că e la ora de masaj. Pielea nu rămâne lipicioasă și nu am probleme când îi pun scutecul sau hainele, nu se îmbibă cu cremă.
Pe etichetă scrie că e hipoalergenic și rezistent la apă. Alergie sau iritații nu a făcut de la el – și nici eu, folosindu-l chiar și pe față – dar mi se pare că se cam întinde de la apă. Ca să se mențină mai mult pe piele, am pus un strat mai gros – se albise pielea efectiv – și am așteptat mai mult, peste o oră de la aplicare, până să intrăm în apă. Așa chiar a rezistat, dar tot am suplimentat cu un strat, mai subțire, e adevărat, când am ieșit din apă. L-am dat pe copil cu un strat de apă termală tot Avène, am tapotat ușor cu un șervet de hârtie și apoi am masat ușor cu crema de plajă. Nu am mai avut probleme!
De menționat că, deși are un miros plăcut, nu conține parfum sau silicon. Se deschide și se închide ușor prin rotirea capacului ceea ce ajută când ai un curios care ar bea din orice recipient! :))
Am găsit informația, livrată de producător, că spray-ului SPF 50+ pentru copii conține asocierea exclusivă Sunsitive® protection, creată de centrul de cercetare Pierre Fabre :
- 1. Sistem de filtrare brevetat care conține doar 4 filtre solare pentru o protecție de lungă durată împotriva radiațiilor UVB-UVA eficace și stabil în timp, având o toleranță cutanată optimă.
- 2. Complex antioxidant unic (pre-tocoferil + tialidină), pentru o protecție celulară globală împotriva stresului oxidativ.
- 3. Apa termală Avène, recunoscută pentru proprietățile sale calmante și anti-iritante datorită noii sale texturi cu efect de barieră împotriva factorilor agresivi.
Așadar, asigură-te că aplici suficientă cremă de soare înainte de expunerea la soare și re-aplică frecvent pentru a menține protecția.
Bioderma Photoderm Kid
Bioderma nu are nevoie de prezentare, probabil știi deja „butelca” albastră cu gelul de duș. În același ton e și crema de soare: un produs corect și la nivel de eficiență, și preț – nici cel mai ieftin, nici cel mai scump, la îndemână – se găsește ușor în farmacii, creat special pentru copii, fiind un produs dermato-cosmetic. Adică are certificare medicală. Spre deosebire de gelul de duș Bioderma ABCDerm, această cremă nu se poate folosi pentru bebeluși mai mici de 12 luni! Am citit că are în compoziție elemente care combat efectele razelor ultraviolete, dar pot fi nefaste pentru pielea foarte sensibilă a nou-născuților, predispusă la dermatite. După ce împlinește copilul un an, o poți folosi în siguranță, fără nicio grijă! Are o formulă non-iritantă, este rezistentă la apă și oferă o protecție înaltă împotriva radiațiilor solare dăunătoare.
Se aplică generos și uniform pe piele, înaintea expunerii la soare. O cantitate mai mică de produs reduce nivelul de fotoprotecţie, deci nu te abține! Pune cât să simți că pielea are o textură onctuoasă. Se reaplică în mod frecvent înainte și după înot, frecare sau activităţi sportive tocmai ca să te asiguri că menții protecția la cel mai înalt nivel.
Se aplică pe pielea sănătoasă, dacă există zgârieturi sau genunchii sunt plini de semne de bună purtare, du-te cu crema până în marginea zgaibelor. Pulverizează în palmă înainte de a aplica pe față și nu pulveriza spre ochi.
Atenție că pătează! Culoarea produsului, mult mai accentuată decât a cremelor obișnuite, se datorează combinației de filtre. Evită contactul cu țesăturile, haine, prosoape, nu contează, tot rămân urme. Ce e bine, însă, e că pe piele soarele chiar nu lasă urme 🙂
Eucerin Kids Sun Spray SPF 50+
- Preț mediu: 120 lei
- Se poate comanda de aici: NotinoI Perfect Beauty
Un pic mai scump decât celelalte, de folosit la bebeluși mai mari de trei luni, acest spray solar oferă o protecție înaltă împotriva razelor solare nocive și este special conceput atât pentru pielea sensibilă a copiilor, cât și pentru pielea părinților. E un produs „terapeutic”, producătorul german fiind recunoscut pentru orientarea către produse (și) cu uz farmaceutic – concret, în cazul acestui spray, asta înseamnă că el nu numai că protejează de arsuri solare, dar și că hidratează pielea, că îi oferă o combinație de elemente nutritive care respectă pH-ul neutru și altfel e ca și cum te-ai da cu o cremă de hrănire care, bonus, apără și de soare. Formula sa este non-iritantă și rezistentă la apă. Dacă scapi prea multă pe pleoape și-ți ajunge în ochi, cam ustură!
Am citit că previne apariția alergiei solare – nu știu dacă de la crema asta sau nu, cert e că alergie la soare nu am făcut nici eu, nici copilul – și este potrivit și pentru pielea atopică. Asta i-a confirmat medicul dermatolog prietenei mele care are o fetiță cu ceva sensibilități la nivelul pielii – îi apar uneori eczeme dacă schimbă detergentul de rufe – și i-a spus că poate folosi Eucerin fără teamă.
Se aplică și se absoarbe ușor și rapid, fără a lăsa o peliculă grasă și se bazează pe o tehnologie care combate formarea petelor după spălare.
Conține licochalcone A – care protejează împotriva radicalilor liberi și acid gliciretinic – care stimulează mecanismul propriu pielii pentru regenerarea ADN-ului. Produsele cu acid gliciretinic – de obicei extras din lemn dulce – se folosesc în tratamentul psoriazisului, deci are „tradiție” în protejarea, calmarea și refacerea pielii.
Gerovital Sun Kids
Am cumpărat-o pentru copil și am ajuns să o folosesc eu, pe post de bază de machiaj. Îmi place că e foarte… ușoară. Adică fluidă, intră imediat în piele, nu rămân „scame” pe obraji. Daaaar să revenim la copii căci pielii lor îi e dedicată. (Mărturisesc, însă, că folosesc întâi eu ce urmează să pun pe copil :))) ) Așadar, primul atu al acestei creme – dincolo de preț! care e foarte accesibil fără ca asta să-i știrbească din proprietăți – e textura! Are o formulă lejeră, de loțiune ușor uleioasă, e plăcută, emolientă, se absoarbe rapid în piele, fără a lăsa senzația de exces de ulei. Te dai cu ulei, dar nu rămâi uleios – nice!
Compoziția este rezistentă la apa de mare, are filtre fotostabile – adică nu se diluează de la soare, nu conține parabeni și parfum (deși are un discret miros de miere), fiind adecvată pielii sensibile a copiilor. Potrivit producătorului, această cremă de soare pentru copii oferă o protecție înaltă împotriva radiațiilor UVA și UVB și este hipoalergenică. Concomitent, previne efectele cutanate negative pe termen lung ale radiaţiilor UVA, la care pielea e deosebit de vulnerabilă.
Din ce am testat eu, ca să simt că pielea e cu adevărat „unsă” bine, adică s-a creat o peliculă la suprafața tegumentului dincolo de care îmi imaginez că ultravioletele nu trec, trebuie reaplicată după fiecare baie. Ceea ce nu e rău, că de mângâieri suplimentare nu se plânge nimeni. Copilul meu a trecut de faza în care stătea docil la masaj așa că îl ademenesc să stea să-l dau cu cremă spunându-i că e timpul pentru pupici și mângâieri. Și stă! 🙂
Din ce am mai citit despre crema asta, asocierea de filtre solare organice de ultimă generaţie, precum şi a emolienţilor cu un coeficient ridicat de repartiţie pe piele, asigură o protecţie ridicată şi echilibrată UVA/UVB.
Ivatherm Sunlight Kids SPF 50
- Preț mediu: 80 lei
- Se poate comanda de aici: Ivatherm I Farmacia Remedium
Această cremă de soare e hipoalergenică și oferă o protecție înaltă împotriva razelor UVA și UVB. Conține filtre solare, vitamina E și apă termală Herculane. Cum se traduce asta în utilizarea propriu-zisă: având filtre solare consistente, are și o structură mai densă. E ca o cremă de corp mai groasă, dar se absoarbe repede în piele. Apa termală din compoziție cred că o ajută să pătrundă așa repede în piele – nu a lasat urme albe, deși am dat un strat destul de generos (inițial din greșeală, că am apăsat brusc pe capătul spray-ului și a pulverizat o cantitate considerabilă) – și totodată hidratează și calmează pielea. Rezultă un copil fericit că nisipul prins în elasticul de la scutec nu îl mai jenează. Am folosit loțiunea asta pe post de 2 în 1 – și împotriva soarelui, și împotriva iritației de moment a pielii – și a funcționat perfect!
Așadar confirm că are un efect de hidratare-restructurare și proprietăți antiinflamatoare și calmante. Textura sa este catifelată și confortabilă. Nu conține parfum sau coloranți. Are o formulă rezistentă la apă și transpirație.
La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics
- Preț mediu: 60 lei
- Se poate comanda de aici: Dr. Max I Spring Farma
Această cremă de soare are o formulă testată dermatologic și este recomandată pentru pielea delicată a copiilor foarte mici. Are o textură nelipicioasă, ușor de aplicat. Mi s-a părut cea mai lichidă, cea mai mai fluidă dintre cremele testate. Se întinde cel mai repede și rezistă mult pe piele.
Conține un amestec puternic de filtre UV și antioxidanți care potențează protecția cu spectru larg împotriva razelor UVA și UVB și acționează ca un scut împotriva degradării cauzate de alți agresori externi ai pielii cum ar fi razele infraroșii și poluarea. E hidratantă, ușoară, „înmoaie” pielea, care devine foarte catifelată. Apa termală din compoziție are proprietăți calmante și antioxidante datorită concentrației sale ridicate de seleniu.
Dacă aplici un strat gros și îl îmbraci imediat pe copil sau se așază pe prosop, să știi că e posibil să păteze. Am văzut că petele de pe costumul de baie au ieșit la o splălare simplă, cu detergent pentru bebeluși, deci nu e o problemă gravă.
Mai importantă e eficiența pe care o asigură. Nu am riscat nicio arsură și noi chiar suntem oameni cu multe zile petrecute pe plajă. Am citit pe prospect că e eficientă împotriva radicalilor liberi care pot fi generați de razele UVA-UVB. Untul de shea este un ingredient activ cu efect hidratant și calmant. Asta pot să confirm după utilizare!
Mustela Sun Spray SPF 50+
- Preț mediu: 60 lei
- Se poate comanda de aici: NotinoI Farmacia Bebe Tei
După cercetări îndelungate pe net, pe grupurile de mame, în discuții cu pediatra, înțeleg că Mustela are cea mai curată etichetă, adică e prietenoasă și cu pielea bebelușilor, și cu mediul, și poate fi folosită și pe pielea atopică. E cea mai safe, dar cred că nu e o concluzie unanimă. Trebuie testată de fiecare în parte.
Ce pot eu să spun e că este ușor de aplicat și are o formulă care respectă pielea delicată a copiilor, fiind, de asemenea, rezistentă la apă. De disconfort sau iritații ale pielii nici nu încape vorbă!
Protejează de arsurile solare, de radiațiile UVA și UVB. Nu se dizolvă nici de la transpirație, nici de la apa de mare sau pisicină și hidratează în profunzime, lucru care reface bariera naturală, protectoare a pielii. Se pulverizează direct pe piele, în cantități suficiente, apoi se masează înainte de expunerea la soare. Nu rămâne lipicioasă, nu am observat să păteze.
Pediatrii recomandă aplicarea repetată înainte și după baie, după ștergere sau uscarea cu prosopul.
Poate fi folosită pe față și corp, se întinde ușor și poate fi folosită și pentru copiii mai mici de trei luni – asta în cazul extrem în care vrei să iei un bebeluș atât de mic pe plajă.
NIVEA Sun Kids Sensitiv & Protect
Această cremă de soare pentru copii este hipoalergenică și rezistentă la apă, având în același timp o formulă non-iritantă. Este potrivită pentru copii cu vârsta mai mare de 6 luni fiind des recomandată de medici pediatri pentru uz zilnic. Am folosit-o mai mult la ieșirile în parc, pe picioarele expuse la soare din cărucior, decât la plajă. Am observat că nu rămânea praful sau nisipul de pielea dată cu cremă, semn cert că nu e lipicioasă și nu încarcă pielea.
Formula fără parfum reduce riscul apariției alergiilor cauzate de expunerea la soare și oferă protecție solară 5 în 1. Este un produs potrivit și pentru pielea predispusă la eczeme și nu conține octonixate, octocrylene și microplastic, componente cu potențial alergen folosite în industria dermato-cosmetică.
Uriage Bariesun lapte protecție solară SPF50
Una dintre preferatele mele, această cremă de soare pentru copii oferă o protecție înaltă împotriva radiațiilor solare și este potrivită pentru pielea sensibilă. E o cremă de întreținere și calmare a pielii care, bonus!, protejează împotriva razelor UV. Așa o percep. Protecție pe toate planurile 🙂 Conține ingrediente calmante și hidratante, iar textura sa ușoară, ca un lapte de corp, permite o aplicare uniformă. Poate că e un pic prea fluidă și e bine să te miști repede când o aplici, ca să nu curgă. Sau să aplici din aproape în aproape, cantități mai mici, până acoperi toată suprafața corpului. Poate fi folosită fără grijă și pe față, nu ustură dacă intră în ochi!
A fost creată pentru pielea sensibilă a bebelușilor, oferind o protecție foarte ridicată împotriva razelor UVA si UVB. Formula sa cu toleranta foarte mare, fără filtre chimice, hidratează intens pielea sensibilă a copiilor mici. Este hipoalergenică, rezistentă la apă, fără parfum, fără alcool, fără conservanți, non comedogenică. Ingredientele sale active sunt apa termală Uriage, filtre 100% minerale, vitamina C, vitamina E.
Vichy Capital Soleil Spray for Children SPF 50
- Preț mediu: 90 lei
- Se poate comanda de aici: Farmacia Tei I EMag
Cea mai inovatoare variantă de protecție solară! Pentru că are o textură „invizibilă” adică nu o simți după aplicare ca pe o cremă obișnuită, ci pielea rămâne… ca și când ar avea un foarte, foarte subtil strat pudrat. Dincolo de aspectul plăcut pe care îl lasă la suprafața pielii, acționează și în profunzime, protejând pe termen lung.
Acest spray de protecție solară pentru copii este potrivit mai ales pentru pielea sensibilă. Este ușor de aplicat și rezistent la apă. Oferă o protecție avansată în 4 moduri (UVB, UVA, UVA lungi & antioxidant) pentru a proteja de efectul dăunător al soarelui la nivel celular. Nu curge, nu se întinde, nu pătează, nu se dizolvă în apă.