Tort cu portocale pentru Revelion

Raluca Dumitrică
tort-cu-portocale-totul-despre-mame

Printre șampanie și pupături merge de minune un tort cu portocale

Numai mâine nu-i poimâine, adică ziua de 1 ianuarie, în care şampania curge gârlă, pupăturile şi urările se fac pe bandă rulantă, iar totul merge de minune cu o felie aromată de tort. Când tortul are ca ingredient de bază portocalele, unul dintre fructele legate încă din copilăria noastră, a oamenilor mari, de sărbătorile de iarnă, prima zi a anului este şi mai reuşită. Iată cum se prepară acest tort cu portocale cu mascarpone, tort care este absolut perfect pentru seara de Revelion şi ziua de 1 ianuarie şi a cărui pregătire nu necesită prea mult timp sau efort!

Ingrediente pentru tort de portocale

Acest tort delicios are un blat pufos şi două tipuri de cremă, una cu mascarpone şi una tip jeleu, din portocale. Pentru că noi suntem o familie numeroasă care are, de obicei, mulţi invitaţi de Revelion, cantităţile de mai jos au fost calculate pentru o tavă de 28 de cm diametru.

Blat

8 ouă
8 linguri zahăr
8 linguri făină
Un praf de sare

Pentru însiropat

Sucul de la 4-6 portocale (în funcție de cât de însiropat vreți să fie blatul)

Crema de mascarpone

3 cutii de mascarpone
5 linguri de zahăr brun
2 esenţe de vanilie
350 ml de frişcă lichidă
Coaja rasă de la 3 portocale

Crema de portocale

350 ml suc de portocale
4 linguri zahăr
Două linguri de lichior de portocale
350 ml de frişcă lichidă
1 plic şi jumătate de gelatină

400 de ml de frişcă şi o ciocolată albă pentru decor

Cum se prepară acest tort de portocale pentru Revelion

Blatul

Pentru blat, care este un pandişpan clasic, se bat ouăle (scoase din timp din frigider, ca să fie la temperatura camerei) cu mixerul sau cu telul de la robotul de bucătărie, împreună cu zahărul. După aproximativ 20 de minute de bătut se adaugă făină de sus în jos, cu atenţie, până se încorporează perfect. Se aşază compoziţia într-o tavă de tort cu pereţii detașabili, tavă tapetată cu hârtie de copt, şi se introduce în cuptorul încălzit în prealabil la 170 de grade şi se lasă între 20 şi 25 de minute la copt. Nu se deschide uşa în acest interval, pentru ca blatul să iasă perfect. Se scoate din cuptor după acest timp şi se lasă să se răcească. După răcirea completă să taie în trei părţi egale.

Crema de mascarpone

Această cremă se prepară foarte uşor, amestecând mascarponele, cu mixerul sau robotul, cu zahărul, esenţa de vanilie şi coaja de la portocale. La final se amestecă uşor frişca obţinută prin baterea cu mixerul/telul, până când iese o compoziţie densă, dar pufoasă.

Crema de portocale

Sucul de portocale se amestecă pe foc cu zahărul şi lichiorul, până se topeşte zahărul. Se ia de pe foc şi lasă să se răcească. Când s-a răcit se adaugă frişca şi gelatina. Aceasta se prepară astfel: se pune gelatină într-o cană sau pahar, se toarnă peste câteva linguri de apă, cât să o acopere şi să rămână o jumătate de deget de apă peste, se lasă câteva minute să se umfle, după care se introduce fie la microunde pentru 25 de secunde, fie se pune deasupra unui vas cu apă pe foc, până se înmoaie.

Asamblarea tortului cu portocale

Primul blat se aşază pe un platou şi se însiropează, după care se întinde pe el crema de mascarpone. Se pune al doilea blat şi se însiropează, punând peste el crema de portocale. Se aşază şi al treilea blat care se însiropează la rândul lui după care tortul se îmbracă cu frişcă şi se decorează cu felii de portocale sau cu ciocolată albă, rasă mărunt.

Poftă bună şi La mulţi ani!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa