Tiramisu fără cafea pentru copii. Rețeta unui desert delicios care îi va cuceri pe cei mici

Anca Lupescu
Copil gusta crema de tiramisu de pe paleta
Deliciul suprem pentru copii – tiramisu. Foto: Shutterstock

Tiramisu fără cafea pentru copii presupune adaptarea unui desert clasic în așa fel încât să poată fi consumat fără probleme de către cei mici. Iată rețeta perfectă!

Cum faci tiramisu fără cafea

Tiramisu este unul dintre cele mai iubite și cunoscute deserturi italienești. Rețeta tradițională include pișcoturi însiropate în cafea, o cremă din mascarpone și galbenușuri de ou crude bătute cu zahăr și. Unele variante reinterpretate de tiramisu conțin și un strop de lichior, cum ar fi Amaretto. Această combinație este delicioasă, dar cu siguranță nu se potrivește pentru copii. 

Folosirea gălbenușurilor crude este periculoasă când vine vorba de copii sau femei însărcinate, din cauza riscului de contaminare cu Salmonella. În loc să folosești ouă crude, poți opta pentru o cremă pe bază de ouă pasteurizate (se gătesc dacă le pui pe bain-marin și amesteci până obții o cremă fină) sau poți să renunți complet la ouă, folosind mascarpone amestecat cu frișcă bătută – este o cremă la fel de bună și păstrează consistența cremoasă a desertului, fără niciun compromis legat de siguranță.

Cât despre cafea și lichior, acestea sunt alte ingrediente care fac tiramisu tradițional mai puțin potrivit pentru cei mici. În rețetele pentru copii, cafeaua poate fi înlocuită fără probleme cu lapte sau cu cacao cu lapte, iar alcoolul este pur și simplu exclus și înlocuit cu puțină esență, fie de rom, fie de vanilie, în funcție de ce crezi că se potrivește mai bine. În felul ăsta, obții un desert la fel de gustos, dar mult mai potrivit pentru copii.

De asemenea, poți controla cantitatea de zahăr. Adesea, pișcoturile din comerț vin deja cu zahăr presărat pe deasupra. Altă schimbare pe care o poți face este înlocuirea stratului de cacao presărat deasupra cu pudră de ciocolată pentru un gust mai dulce sau cu ciocolată amăruie răzuită, o alternativă mai sănătoasă. Adaptările sunt simple, iar rezultatul final este un tiramisu absolut delicios, pe care cei mici îl vor adora.

Rețetă sănătoasă de tiramisu pentru copii

Ingrediente

  • 30 bucăți pișcoturi
  • 250 g cremă de mascarpone
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 100 g zahăr pudră
  • 250 ml lapte
  • pudră de cacao sau ciocolată amăruie pentru ornare

Mod de preparare

Într-un bol, bate frișca lichidă până devine fermă. Nu trebuie să fie prea tare, ci suficient de pufoasă încât să își țină forma. Într-un alt bol, amestecă mascarpone cu zahărul pudră. Poți folosi o spatulă sau un mixer la viteză mică, până când obții o cremă fină și omogenă. Apoi, încorporează frișca bătută în mascarpone, amestecând ușor, cu mișcări de jos în sus, ca să păstrezi textura aerată.

Toarnă laptele într-un bol puțin adânc, ca să fie ușor să înmoi pișcoturile. Ai grijă să le scufunzi rapid, pe ambele părți, dar nu le lăsa să stea prea mult în lapte. Trebuie să fie moi, dar să nu se destrame. Ia un vas de sticlă sau o tavă potrivită ca mărime. Începe prin a pune un strat de pișcoturi însiropate în lapte. Așază-le unul lângă altul, până acoperi baza. Peste pișcoturi întinde un strat generos de cremă de mascarpone. Uniformizează-l cu o spatulă sau cu dosul unei linguri.

Repetă procedura cu un alt strat de pișcoturi și încă un strat de cremă. Dacă ai loc, poți face și trei straturi, în funcție de dimensiunea vasului. Dacă vrei, peste fiecare strat poți presăra cacao sau poți răzui ciocolată, pentru un plus de aromă. De asemenea, poți aroma laptele cu vanilie sau orice altă esență.

La final, presară cacao pudră peste stratul de cremă folosind o sită fină. Dacă preferi, poți rade ciocolată amăruie deasupra, pentru un plus de gust și un aspect frumos. Apoi, pune desertul la frigider pentru cel puțin 3-4 ore, dar ideal ar fi să-l lași peste noapte. Astfel, aromele se vor combina perfect, iar tiramisu va avea o textură fermă și bine legată. Când e momentul să-l servești, taie-l cu grijă în porții pătrate și pune-l pe farfurii.

Ce fructe poți pune în tiramisu

Tiramisu clasic e delicios, dar dacă vrei să îl faci mai sănătos, fructele sunt o alegere excelentă. Poți folosi fructe proaspete, cum ar fi zmeură, afine, căpșuni sau mure, dar și fructe congelate, mai ales în sezonul rece. Fructele nu doar că schimbă gustul, dar adaugă și un aspect mai frumos, dtorită culorilor lor. În plus, această variantă de tiramisu e perfectă pentru copii sau pentru cei care vor să încerce ceva diferit de rețeta tradițională.

Rețetă Tiramisu de vară

Ingrediente

  • Pișcoturi: 300 g
  • Căpșuni proaspete: 500 g
  • Mascarpone: 250 g
  • Frișcă lichidă: 250 ml
  • Zahăr pudră: 100 g
  • Extract de vanilie: 1 linguriță
  • Suc de portocale: 200 ml
  • Căpșuni pentru decor: 100 g

Mod de preparare

Spală și curăță căpșunile. Jumătate dintre ele taie-le în felii subțiri, iar cealaltă jumătate pasează-le cu blenderul pentru a obține un piure fin. Amestecă piureul de căpșuni cu sucul de portocale. Într-un bol mare, bate frișca lichidă. Într-un alt bol, amestecă mascarpone cu zahărul pudră și extractul de vanilie. Încorporează frișca bătută, treptat, cu mișcări ușoare, pentru a obține o cremă aerată. Înmoaie rapid pișcoturile în amestecul de piure de căpșuni și așază-le pe fundul unui vas de aproximativ 20×20 cm. Adaugă un strat de cremă de mascarpone peste pișcoturi și nivelează. Presară câteva felii de căpșuni pe deasupra.

Tiramisu cu căpșune. Foto: Shutterstock

Continuă cu un alt strat de pișcoturi înmuiate, apoi cremă, și din nou felii de căpșuni. Repetă până termini toate ingredientele, având grijă ca ultimul strat să fie de cremă. Decorează tiramisu cu căpșuni proaspete, tăiate pe jumătate sau feliate. Acoperă vasul și lasă tiramisu la frigider cel puțin 4-6 ore (ideal peste noapte) pentru ca aromele să se combine perfect.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa