Tartă buuună cu dovleac

TOTUL DESPRE MAME
Tartă cu dovleac | Totul despre mame

  Tartă cu dovleac și făină integrală

  Iată o rețetă de tartă cu dovleac din cartea Mănâncă și arată bine – rețete sănătoase, rapide și apetisante pentru o viață mai frumoasăde Andreea Raicu, care va fi pe placul întregii familii, dar mai ales pe placul micilor noștri mâncăcioși.

  De altfel, cum putem sărbători venirea toamnei altfel decât cu o tartă cu dovleac, dulce și parfumată, cu arome de ghimbir, cuișoare și scorțișoară și o cană de ceai fierbinte?

  Tarta cu dovleac din rețeta de mai jos nu este complicat de făcut, dar necesită puțină răbdare și pasiune pentru prăjituri delicioase!

  Și, pentru pasionații de rețete cu dovleac, iată o rețetă sănătoasă de pâine cu dovleac și merișoare! 

  Ingrediente pentru tartă cu dovleac

  Pentru aluat:

  1 1/4 cani cu făină integrală

  1/2 lingură cu sare

  2 linguri cu zahăr brun sau xylitol

  100 g cană cu unt tăiat cubulețe mici

  2-4 linguri cu apă

  Pentru umplutură:

  3 ouă ecologice

  1 cană (400g) cu piure de dovleac (dovleac copt sau fiert la aburi, apoi pus la blender)

  1 cană (300 ml) cu lapte

  1 lingură cu scorțișoară

  1/2 lingură cu ghimbir ras

  1/4 lingură de cuișoare

  Cum se face tarta cu dovleac?

  Se pun făina, sarea și zaharul (sau xylitolul) într-un bol și se amestecă puțin cu mixerul. Se adaugă bucățelele de unt și se amestecă 20-30 de secunde, până când amestecul pare farâmicios. Se adaugă 2 linguri de apă și se mai amestecă încă 15 secunde. Dacă amestecul nu se încheagă, se adaugă și restul de apă și se mai amestecă alte 10-15 secunde (dar nu mai mult de atât). Aluatul astfel obținut se modelează într-un bulgăre. Se presează, se înfășoară în folie și se introduce în frigider timp de 30 de minute.

  Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade C.

  Se întinde aluatul (aproximativ 30 cm) și se transfera foaia de aluat pe o tavă sau un vas de tartă, termorezistent. Pentru a evita surprizele neplăcute, este bine să folosești hârtie de copt pusă sub aluat înainte de a-l întinde. Se taie marginile care depășesc limita tavii.

  Se bat ouăle într-un bol mare. Se adaugă restul ingredientelor pentru umplutură, se amesteca pâna la omogenizare, iar apoi se toarnă peste aluatul din tava.

  Se introduce tarta în cuptor și se lasă 45-55 de minute. Marginea trebuie să fie bine coaptă, însă umplutura trebuie să își păstreze aspectul umed.

  Pentru a o tăia, așteptați 2-3 ore, deoarce tarta trebuie să se răceasca bine…

  Secretul obtinerii unei tarte cu dovleac de nota zece este rabdarea. Mai exact, trebuie să dai răgaz aluatului să se răcească înainte de a-l introduce în cuptor, iar apoi, după coacere, să aștepți până ce tarta a ajuns la temperatura camerei.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa