Când spunem supe pentru bebeluși nu trebuie să ne gândim neapărat la preparate fade, fără gust. Asocierea de legume poate da o savoare deosebită supelor. Vă propunem câteva variante pe care le puteți încerca și pe care le poate consuma toată familia. Dacă le pregătiți pentru bebeluși, eliminați sarea din porția lor.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de legume
Ingrediente
1 țelină mică, tăiată cuburi
2 cepe mici , tăiate în 4
2 morcovi de mărime medie, tăiați cuburi
1 l supă de legume
1 linguriță de ulei de măsline
2 lingurițe de oregano
2 lingurițe de coriandru pisat
1 legătură de pătrunjel proaspăt
Smântână pentru gătit
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o tigaie. Se adaugă legumele și se lasă 4-5 minute. Apoi, se pun într-un vas pentru supă, se adaugă supa de legume și ierburile aromatice. Se lasă să fiarbă 30-40 de minute. Legumele se pun într-un blender și se pasează până compoziția devine fină și cremoasă. Supa se servește caldă cu smântână deasupra.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de cartofi dulce și morcovi
Ingrediente
400 g cartofi dulci, tăiați cubulețe
300 g morcovi, tocați
3 căței de usturoi
3 lingurițe de ulei de măsline
1 ceapă, tocată mărunt
1 linguriță de chimen
1 linguriță de ghimbir măcinat
650 g supă de legume
200 ml lapte de cocos
Sare (doar pentru porțiile de adulți)
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun cartofii și morcovii pe o tavă, alături de cățeii de usturoi cu coajă, un praf de sare. Se stropesc cu ulei. Se dau la cuptor 35-40 de minute.
În timp ce legumele se coc, se încălzesc 2 linguri de ulei într-o tigaie mare. Se pun ceapa, chimenul și ghimbirul și se lasă până ceapa devine translucidă. După câteva minute, se pune supa. Legumele se scot din cuptor. Usturoiul se curăță de coajă. Se adaugă și ele în supă și se lasă să fiarbă.
După ce au fiert, se scot legumele și se pun în blender. Se adaugă și supă, în funcție de consistența dorită pentru supă. Se încorporează și laptele de cocos și se servește caldă.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de broccoli
Ingrediente
1 broccoli
1 ceapă tocată
1 linguriță de ulei de măsline
1 praf de sare (pentru porțiile de adulți)
1 praf de piper
2 morcovi tocați
apă
Mod de preparare
Se sotează ceapa și cartofii în ulei de măsline pentru 5 minute. Se adaugă broccoli și suficientă apă cât să acopere toate legumele. Se acoperă vasul și se lasă să fiarbă. Se dă focul mai mic și se lasă până când broccoli este fiert, dar încă verde. Apoi, se pune în blender, se pasează. Se adaugă sare și piper.
Supe pentru bebeluși. Supă de roșii
Ingrediente
1 roșie
1 linguriță de unt
1 praf de boia dulce
1 cană de apă
Mod de preparare
Se spală roșia și se taie în bucăți mici. Se pune la fiert cu apă. Se adaugă boiaua de ardei dulce și se lasă să fiabă. Când roșia este fiartă, se pune într-un blender și se mixează până de vine piure. Se dă din nou pe foc. Se servește cu unt.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de pui
Ingrediente
50 g unt
450 g cartofi, curățați și tăiați cubulețe
1 ceapă mică
450 g praz (doar partea albă)
1 l supă de pui
70 ml smântână lichidă
125 ml lapte integral
1 legătură pătrunjel
Mod de preparare
Se topește untul într-o tigaie cu fund gros. Când face spumă, se adaugă cartofii, ceapa și prazul. Se asezonează cu sare și piper. Se acoperă cu capac. Se amestecă din când în când. Se lasă 10 minute sau până când legumele se înmoaie fără să își schimbe culoarea.
Se ia capacul și se toarnă supa de pui. Se lasă să fiarbă cu vasul acoperit din nou încă 5 minute.
Legumele se pun în blender și se pasează până când compoziția este foarte fină. Supa se pune înapoi în vasul în care a fiert și se adaugă smântâna lichidă și laptele. La final se presară pătrunjel proaspăt tocat. Se mai poate adăuga un cubuleț de unt pentru gust.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de conopidă
Ingrediente
50 g unt
1 ceapă tocată mărunt
1 conopidă mare tăiată cuburi
2 cartofi tăiați cuburi
1 l supă de legume
50 ml lapte
100 g brânză cheddar răzuită
Mod de preparare
Se topește untul într-o tigaie. Se adaugă ceapa și se lasă până când se înmoaie. Apoi, se adaugă cartofii, conopida, supa de legume, sare și piper. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de jumătate de oră.
După ce s-au fiert legumele se pasează cu blenderul. Se mai poate adăuga din lichidul în care au fiert până ajunge la consistența dorită. Se sevește cu brânză cheddar răzuită deasupra.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de dovleac
Ingrediente
20 ml ulei de măsline
1 ceapă tocată
2-3 căței de usturoi pasați
1 linguriță de chimen
1 linguriță de coriandru măcinat
1 linguriă de curry
1 praf de sare
600 g piure de dovleac
1 l supă de legume
200 g lapte de cocos
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o tigaie de mărime medie. Se adaugă usturoiul și ceapa. Se lasă până se înmoaie, apoi se adaugă condimentele. Se amestecă pentru a se întrepătrunde aromele, se lasă 2 minute și apoi se pune piureul de dovleac. Se amestecă bine pentru a se omogeniza compoziția, apoi se toară supa și laptele de cocos. Se lasă să fiarbă 20 de minute. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Se pasează cu un bender. Înainte de servire se reîncălzește.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de cartofi cu porumb dulce
Ingrediente
6 felii de bacon
500 g cartofi
250 g porumb dulce din conservă sau congelat
1 ceapă tocată fin
1 țelină mică tocată fin
2 căței de usturoi
1 praf de sare
1,5 l supă de pui
200 ml smântână
1 praf de boia dulce
Mod de preparare
Se fierb toate ingredientele cu excepția smântânii și a baconului. Se lasă până când se înmoaie, apoi se pun într-un blender și se pasează până capătă textura dorită. Se pun din nou în vasul în care au fiert, se pune și smântâna și se mai lasă să fiabră 15 minute. Se asezonează cu sare, piper și boia dulce. Se servește cu bucățele de bacon crocante.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de spanac
Ingrediente
400 g spanac fiert
1 cățel de usturoi
1 linguriță de făină
300 ml lapte integral
1 praf de piper măcinat
1 linguriță de unt
2 lingurițe de smântână
1 praf de sare
Mod de preparare
Se topește untul în care se sotează usturoiul. Se adaugă făina și se amestecă timp de 2 minute. Se toarnă laptele și se amestecă având grijă să nu se formeze cocoloașe. Se lasă să fiarbă. Se asezonează cu piper. Se adaugă spanacul și se mai lasă 2-3 minute amestecându-se. Se pune și sarea. Compoziția se trece prin blender, apoi se pune înapoi pe foc. Se adaugă smântâna și se servește caldă.
Supe pentru bebeluși. Supă cremă de ciuperci
Ingrediente
50 g unt
1 ceapă mare tocată
500 g ciuperci
500 ml supă de legume
250 ml lapte
3 lingurițe de făină
150 ml smântână lichidă (opțional)
Piper, după gust
Mod de preparare
Ciupercile se călesc în untul încins pentru 5 minute. Apoi, se adaugă supa și se lasă să fiarbă 15 minute cu vasul acoperit.
Laptele se amestecă cu făina și apoi se pune în supă amestecând constant pentru a evita formarea de cocoloașe. Se pune din nou pe foc și se mai lasă să fiarbă încă 15 minute. Se adaugă sare, piper și smântână, dacă se folosește.
Se servește caldă cu un cubuleț de unt pus deasupra și crutoane.
Îți recomandăm și:
- Supă cremă de ceapă și crutoane
- Supă de roşii cu tăiţei de casă
- Supă de legume (de la 1 an)
- Reteta Supa de rosii cu taitei – Horia Virlan
- Reţete diversificare – Supă cremă de cartofi (de la 9 luni)
- Supă de ciuperci cu lapte de migdale şi caju