Sfecla roșie este unul dintre cele mai bune legume pentru bebelușul tău. Este dulce de la natură și va deveni rapid preferata celui mic. O poți introduce în meniu atât sub formă de mâncare, cât și drept gustare pe care să o consume singur atunci când este pregătit să apuce cu degetele.
Sfecla roșie pentru bebeluși este un aliment complex care îi asigură vitaminele și mineralele necesare creșterii. Este bogată în vitamina A, calciu, acid folic, magneziu, potasiu, proteine, fier și antioxidanți care protejează sistemul imunitar. De asemenea, are în compoziție fibre care ajută la digestie.
Când introducem în meniu sfecla roșie pentru bebeluși?
Sfecla roșie se introduce în meniul bebelușului după vârsta de 8 luni și se poate aștepta chiar până la 10, pentru că are în mod natural în compoziție mai mulți nitrați decât alte legume. Până la împlinirea vârstei de 1 an este recomandat ca sfecla să fie consumată din când în când, poate chiar o dată pe săptămână. Oricum, dacă bebelușul tău suferă de reflux gastroesofagian atunci este bine să întrebi pediatrul înainte de a-i introduce sfecla roșie în dietă.
Cum aleg sfecla roșie pentru bebeluși?
Sfecla roșie este disponibilă pe tot parcursul anului. Sezonul de vârf este între iunie și octombrie. Cel mai bine este să alegi sfecla roșie de mărime medie, fără pete, fără urme că ar fi fost lovită. Este de preferat ca sfecla pe care o cumperi să mai aibă încă frunze, iar acestea să fie verzi.
Înainte de a găti sfecla roșie pentru bebeluși trebuie să o speli foarte bine. Sfecla roșie se păstrează în frigider, după ce i-au fost rupte frunzele. Pusă în pungă de hârtie rămâne proaspătă chiar și o săptămână.
Cum gătim sfecla roșie pentru bebeluși?
Cel mai potrivit mod de a găti sfecla roșie pentru bebeluși este prin fierbere sau la aburi. De asemenea, mai poți încerca să o coci la cuptor.
Piure de sfeclă și cartof
Ingrediente
- 2 sfecle roșii de mărime medie
- 1 morcov
- 2 cartofi
- Apă
Mod de preparare
Se spală foarte bine și se curăță legumele. Se taie cubulețe. Se fierb până se înmoaie. Se pasează cu furculița până se transformă în piure.
Sfeclă roșie coaptă
Ingrediente
- 5 sfecle de mărime medie
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Se spală foarte bine sfecla roșie. Se curăță de coajă. Se taie felii. Se unge fiecare felie cu ulei de măsline și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptor la 180˚C pentru 10-20 de minute. Se servesc calde.
Sfeclă roșie cu orez
Ingrediente
- 200 g sfeclă roșie feliată, fiartă
- 200 g orez brun fiert
- 1 ceapă mică
- 100 g carne de pui fiartă și mărunțită
- 50 ml supă de pui
- 50 g iaurt
- 3 gălbenușuri
Mod de preparare
Se amestecă orezul, sfecla, ceapa și puiul. Se adaugă iaurtul și gălbenușurile. Se amestecă bine. Se pune compoziția într-un vas termorezistent și de la cuptor la 180˚C pentru o oră. Se servește cald.
Piure de sfeclă roșie și păstrârnac
Ingrediente
- 1 păstrânac mare
- 4 sfecle medii
Mod de preparare
Se fierb sfecla și păstrârnacul până devin moi. Se pun într-un blender și se pasează până devin un piure cremos.
Supă de sfecla roșie pentru bebeluși
Ingrediente
- 3 sfecle de mărime medie, tăiate cuburi
- 1 cartof, tăiat cuburi
- 1 ceapă mică
- 500 ml supă de legume sau de pui
- 50 ml iaurt
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele, în afară de iaurt la fiert, până se înmoaie. Apoi, se scot și se pun la blender până devin un piure cremos. Se servește cu iaurt.
Dacă vrei să folosești mai multă sfeclă roșie în meniul bebelușului tău îți recomandăm și următoarele rețete:
- Humus cu sfeclă roșie, o rețetă sănătoasă
- Cel mai sănătos suc de sfeclă roşie
- Ciorbă de sfeclă roşie
- Salată de sfeclă roşie
- Piure de pui și sfeclă roșie cu broccoli pentru copii de peste 7-8 luni