Turmericul: beneficii și contraindicații

Anca Lupescu
Turmeric în bol și în lingură
Deși este foarte sănătos, consumul frecvent de turmeric poate avea și efecte adverse. Sursa foto: Shutterstock

Turmericul este originar din Asia de Sud-Est, dar este popular în întreaga lume, fiind un condiment principal în pudrele de curry din India. Are un gust ușor iute și amar și o culoare galbenă intensă. Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric și este responsabilă pentru multe dintre proprietățile benefice ale turmericului. A fost izolată pentru prima dată la începutul secolului XX, iar proprietățile sale antibacteriene au fost demonstrate în 1949. Ulterior, s-a dovedit că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

Ce este turmericul 

Turmericul, o plantă din familia ghimbirului, este originar din Asia de Sud-Est și este cultivat comercial în această regiune, în special în India. Rizomul său este utilizat drept condiment culinar și medicament tradițional. Istoric, turmericul a fost folosit în ayurveda și alte sisteme medicale indiene, precum și în medicina tradițională chineză. În India, era utilizat pentru tratarea afecțiunilor pielii, tractului respirator superior, articulațiilor și sistemului digestiv. Astăzi, turmericul este promovat ca supliment alimentar pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv artrita, tulburările digestive, infecțiile respiratorii, alergiile, bolile hepatice, depresia și multe altele.

Curcumina este componenta principală a turmericului și este responsabilă pentru activitățile sale benefice, fiind atribuite curcuminoizilor (curcumină și substanțe înrudite). Curcumina dă culoarea galbenă turmericului. Aceasta este obținută din rizomul uscat al plantei de turmeric. Rizomul sau rădăcina este procesat pentru a forma turmeric, care conține între 2% și 5% curcumină. Suplimentele alimentare din turmeric sunt fabricate din rizomul uscat și conțin de obicei un amestec de curcuminoizi. Turmericul poate fi, de asemenea, transformat într-o pastă, pentru a fi folosit în diferite afecțiuni ale pielii.

Beneficii și proprietăți ale turmericului 

Studiile au arătat că curcumina, componentul principal al turmericului, are proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antidiabetice, antidiareice, antimicrobiene, antivirale și antioxidante.

Antiinflamator

Există mai multe studii care afirmă că turmericul reduce inflamația, sugerând administrarea de capsule de turmeric de 400 până la 600 miligrame (mg) de până la trei ori pe zi pentru ameliorarea inflamației.

Alinarea durerii

Turmericul este considerat un analgezic, fiind renumit pentru ameliorarea durerii artritei. Unele studii susțin eficiența turmericului pentru ameliorarea durerii, altele indicând că este la fel de eficient ca ibuprofenul pentru persoanele cu artrită la genunchi. Participanții la studiul mai sus menționat au luat 800 mg de turmeric sub formă de capsule zilnic.

Îmbunătățirea funcției hepatice

Turmericul a atras atenția datorită abilităților sale antioxidante, protejând ficatul de daunele provocate de toxine.

Posibilă reducere a riscului de cancer

Curcumina este promițătoare ca tratament pentru cancer. Studiile sugerează că ar putea avea efecte protectoare împotriva cancerului pancreatic, cancerului de prostată și mielomului multiplu.

Digestie

Turmericul poate ajuta digestia, contribuind la sănătatea digestivă, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. Este folosit în medicina ayurvedică ca agent de vindecare digestivă și este studiat pentru eficiența sa în inflamația și permeabilitatea intestinului, fiind explorat și ca tratament pentru sindromul de colon iritabil.

Cercetările sugerează că turmericul poate fi util pentru următoarele afecțiuni:

 • Indigestie sau dispepsie: Curcumina stimulează vezica biliară să producă bilă, îmbunătățind digestia. Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, a arătat că turmericul reduce simptomele de balonare și gazele.
 • Colita ulceroasă: Turmericul poate ajuta la menținerea remisiei bolii. Un studiu a arătat că persoanele care au luat curcumină au avut o rată de recidivă semnificativ mai mică.
 • Artrita: Proprietățile antiinflamatoare ale turmericului pot ameliora durerea de osteoartrită. Un studiu a constatat că o formulă ayurvedică cu turmeric și alte ingrediente a redus durerea și dizabilitatea.
 • Bolile cardiace: Studiile timpurii sugerează că turmericul poate preveni ateroscleroza. Extractul de turmeric a scăzut nivelul colesterolului la animale.
 • Cancerul: Cercetările preliminare sugerează că substanța principală din turmeric poate ajuta la prevenirea sau tratamentul unor tipuri de cancer, datorită proprietăților sale antioxidante. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări.
 • Infecții bacteriene și virale: În laborator, turmericul a eliminat bacterii și virusuri, dar nu se știe încă dacă are același efect la oameni.
 • Afecțiuni neurodegenerative: Efectele antioxidante, antiinflamatoare și circulatorii ale turmericului pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.

Efecte secundare ale turmericului

 • Iritarea stomacului: Turmericul poate stimula producția de acid gastric, afectând negativ digestia la unele persoane.
 • Proprietăți anticoagulante: Turmericul poate reduce sângerările. Persoanele care iau medicamente anticoagulante ar trebui să evite dozele mari.
 • Stimularea contracțiilor: Turmericul poate stimula contracțiile și ameliora simptomele premenstruale. Femeile însărcinate ar trebui să evite suplimentele de turmeric.

Cum să incluzi turmericul în alimentație

Turmericul este un condiment versatil care poate fi adăugat în diverse feluri de mâncare, inclusiv în amestecuri de condimente, dressinguri de salată cu ulei, în combinație cu oțet sau marinade. Poate fi adăugat în rețete sănătoase și delicioase, cum ar fi salate de linte, vinaigrette cu turmeric, smoothie-uri cu mango și turmeric, lapte cu turmeric sau supe. Turmericul este disponibil și sub formă de supliment în capsule, lichide, extracte și tincturi. Bromelaina, un extract proteic derivat din ananas, crește absorbția și efectele turmericului, fiind adesea combinată cu acesta în produse.

Poți folosi turmericul pentru a condimenta diverse alimente și băuturi, cum ar fi:

 • cafea sau ceai
 • lapte auriu
 • supe și ciorbe
 • legume la cuptor
 • feluri de mâncare cu orez
 • tocane de linte sau fasole

Contraindicații ale consumului de turmeric

 • Probleme digestive – Deși turmericul are beneficii pentru sănătatea digestivă, consumul în cantități mari poate irita stomacul. Unele persoane din studiile privind utilizarea turmericului pentru tratamentul cancerului au renunțat din cauza problemelor digestive. Turmericul stimulează producția de acid gastric, ceea ce poate afecta negativ digestia la unele persoane.
 • Proprietăți anticoagulante – Cei care iau medicamente anticoagulante ar trebui să evite consumul de doze mari de turmeric.
 • Stimularea contracțiilor – Turmericul poate stimula contracțiile. Femeile însărcinate ar trebui să evite suplimentele de turmeric, însă adăugarea de mici cantități de turmeric în alimente nu ar trebui să provoace probleme de sănătate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa