Tot ce trebuie să știi despre laptele de vacă în alimentația copilului

Alexandra Ion

Laptele de vacă este un aliment cu două tăișuri în dieta copilului…

De aceea trebuie să ții seama de câteva reguli pentru a beneficia cu adevărat de avantajele acestuia, fără riscul de a-i face rău copilului. Vorbim despre toate acestea și-ți explicam de ce trebuie să faci așa.

1. Laptele de vacă este interzis copiilor mai mici de doi ani, ca aliment principal.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, se recomandă alăptarea până la cel puțin doi ani sau mai mult, dacă se poate, în paralel cu diversificarea și alimente special destinate copilului. Dar pentru că cea mai mare parte a copiilor sunt înțărcați cu mult înainte de împlinirea vârstei de doi ani, este esențial de precizat că în această etapă copilul trebuie să primească doar formule de lapte speciale pentru el.

De ce? Laptele de vacă oferit copilului ca principal aliment de creștere, mai ales după un an (cum din păcate se întâmplă foarte des), este cauza principală pentru serioase probleme de nutriție și de dezvoltare. Pe lângă anemie, pot să apăra afecțiuni renale și hepatice, probleme legate de creșterea oaselor și densitatea acestora, afecțiuni care uneori pot să fie ireversibile.

Citește și: Alăptarea este mai mult decât hrană! Despre volumul “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”.

Când spunem aliment principal ne referim la un consum mare de lapte de vacă la fiecare masă. Laptele de vacă în dieta copilului mai mic de un an nu trebuie să înlocuiască laptele matern, ca primă și cea mai sănătoasă alegere sau formulele de lapte praf, special destinate copilului de până la doi ani.

2. Pentru copilul mai mic de un an, laptele de vacă este complet contraindicat!

După vârsta de un an, poate să primească cantități mici (cel mult 100 mililitri pe zi) de lapte de vacă degresat, obligatoriu combinat cu apă sau ceai pentru copil, și doar din când în când. Laptele de vacă produce afecțiuni metabolice, diaree, dureri abdominale și grave carențe nutriționale.

3. Laptele de vacă are o cantitate prea mare de grăsimi și proteine, precum și o concentrație prea mare de minerale (mai ales sodiu), raportată la nevoile nutriționale ale copilului, dar prea puțin fier și mult prea puține vitamine.

În 100 mililitri de lapte adaptat pentru copil, se găsește 1 miligram de fier, în timp ce în laptele de vacă doar 0,03 miligrame.

4. Sistemul digestiv al copilului nu poate digera laptele de vacă ceea ce, mai ales dacă este oferit copilului înainte de vârsta de un an ca aliment principal, determină afectarea gravă a rinichilor și a ficatului.

Cauza principală o reprezintă grăsimile totale din lapte. În 100 mililitri formulă de lapte – sunt 3,2 grame de grăsimi, în timp ce în laptele de vacă sunt 3,9 grăsimi sau chiar mai mult dacă copilul primește lapte ”de la țară”. În ceea ce privește grăsimile saturate, în 100 mililitri formulă de lapte sunt 1,4, în timp ce în laptele de vacă  2,5 grame. În plus, laptele de vacă este foarte sărac în acizi grași esențiali, ceea ce îngreunează mult dezvoltarea celulei nervoase a copilului care primește lapte de vacă ca aliment principal de creștere.

În final, mai trebuie spus că laptele de vacă este foarte sărac în cele mai prețioase grăsimi, cele polinesaturate. În fomula de lapte praf sunt 1,5 grame, iar în laptele de vacă, 0,1 grame. Toate acestea, în timp, în condițiile în care copilul mai mic de doi ani primește lapte de vacă ca aliment principal, vor afecta grav metabolismul acestuia.

5. Extrem de dăunător în laptele de vacă, oferit copilului mai mic de doi ani este cantitatea foarte mare de sare și un nivel foarte ridicat al proteinelor.

În 100 mililitri formulă de lapte sunt 1,4 grame de proteine, în laptele de vacă 3,3 grame ceea ce duce la risc de suprasolicitare renală și obezitate.

6. Liber la iaurt și brânză de vaci dulce.

Dacă consumul de lapte de vacă până la vârstă de doi ani este dăunător, iaurtul și al brânza de vaci dulce sunt binevenite. Fermentarea naturală a laptelui de vacă fragmentează proteinele și tranformă lactoza în compuși utili și benefici copilului. În mod special, iaurtul natural – fermentat pe cale naturală, din lapte de vacă este ușor asimilat de copil și o foarte bună sursă de proteine și minerale. Pediatrii recomandă copiilor iaurt de la 7-8 luni. Ideal este să folosești iaurt simplu, integral preparat din lapte bio.

Ține minte!

→ În esență, laptele de vacă nu trebuie să existe în dieta copilului mai mic de doi ani. Dacă totuși o faci, acesta trebuie oferit doat o singură dată pe zi, niciodată mai mult de 100 de mililitri și doar diluat cu apă sau ceai, dar numai după vârsta de un an. Foloseste doar lapte degresat. grăsimea din laptele de vacă, cel ”de la țară” este foarte periculoasă!

→ A folosi laptele de vacă ca aliment principal la copilul mai mic de doi ani poate duce la afecțiuni hepatice și renale grave, tulburări de metabolism, anemie, obezitate, tulburări grave de creștere, rahitism și disfuncții neurologice.

→ Copilul sub un an nu poate digera laptele de vacă, iar acest aliment este contraindicat copilului. Soluția ideală: laptele matern (ideal, copilul trebuie alăptat exclusiv la sân până la șase luni, iar după șase luni, alăptarea continuă în pararel cu diversificarea, iar în completare formulă de lapte praf special destinată copiilor mai mici de doi ani).

Citește și: Alăptarea este mai mult decât hrană! Despre volumul “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”.

Nu uita să ne dai like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa