Top 5 îndulcitori naturali

Iulia Mirică
ștevie/ sirop de arțar/ melasă/ miere

    Cu ce îndulcitori naturali putem înlocui zahărul?

    Multe persoane care își doresc o viață sănătoasă limitează consumul de zahăr rafinat și folosesc îndulcitori naturali pentru a menține alimentele și băuturile dulci și gustoase. Îndulcitorii naturali sunt surse de zahăr, foarte apropiate de starea pură și, cu cât sunt mai puțin rafinați, cu atât conțin mai multe vitamine, minerale și antioxidanți, iar în unele cazuri și fibre. Dar, atenție, până și acești îndulcitori ar trebui să fie consumați cu moderație, chiar dacă sunt mai buni decât alternativele procesate chimic.

    Am realizat un top 5 al celor mai populare forme de îndulcitori naturali:

    Stevia

    Stevia este o plantă naturală cu gust dulce, fiind găsită într-o varietate de alimente. Extractul de stevie e folosit de secole de nativii din America de Sud. Siropul de ștevie este de la 100 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul alb și poate fi folosit la gătit sau la îndulcirea băuturilor. Extractul de stevie nu are niciun efect semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge, fiind considerat un ingrediente cu o glicemie scăzută. Din moment ce nu conține calorii, este opțiunea ideală pentru cei care vor să piardă în greutate. Are și beneficii pentru sănătate, cum ar fi tratarea diabetului zaharat, hipertensiunii, problemelor dentare, acneei, dermatitei, durerilor de stomac sau gripei.

    Mierea

    Mierea naturală este un îndulcitor ușor accesibil. Aceasta a fost folosită ca înlocuitor al zahărului timp de secole. Mierea este bogată în antioxidați, protejând organismul de o mare varietate de boli. De asemenea, cu ajutorul mierii puteți trata insomnia, înfrumuseța pielea, ajuta rănile să se vindece sau facilita digestia prin consumul regulat de miere. Este cunoscut faptul că mierea brută este mai dulce decât zahărul. În functie de planta din care provine, mierea are o serie de arome, de la pronunțată la ușor aromată. Înafară de antioxidanți, acest produs conține și enzime, minerale și vitamine.

    Nectarul de agave

    Nectarul de agave arată ca mierea, dar are consistența unui sirop și un gust mult mai bogat. Este perfect pentru băuturile reci, precum limonadele, deoarece nu se întărește sau cristalizează precum zahărul obișnuit. Este suficient de aromat și pentru a-l pune pe clătite sau pe diferite prăjituri. Știind faptul că este de 1,4 mai dulce decât zahărul, puteți folosi mai puțin. De exemplu, puteți înlocui 100 de grame de zahăr cu 75 de grame de nectar de agave, iar dacă introduceți la cuptor un preparat care conține acest nectar, este recomandat să scădeți temperatura cuptorului cu aproximativ 25°C. Printre beneficiile sănătoase se numără îmbunătățirea sistemului imunitar, reducerea riscului de cancer sau îmbunătățirea absorbției unor nutrienți, precum calciul și magneziul.

    Melasa

    Melasa este unul dintre cei mai nutritivi îndulcitori naturali derivați din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr, fiind produsă printr-un proces de clarificare și amestecare a sucurilor extrase. Cu cât este fiert mai mult sucul, cu atât este mai puțin dulce, mai hrănitor și mai închis la culoare este produsul final. Melasa conferă o aromă distinctă alimentelor, fiind o sursă importantă de fier, potasiu, magneziu și calciu pentru organismul nostru.

    Siropul de arțar

    Siropul de arțar este produs prin fierberea sevei provenită din scoarța arțarilor, fiind o importantă sursă de mangan și zinc. Multe persoane îl iau în calcul atunci când vine vorba de clătite sau ca ingredient pentru pâine făcută în casă. Însă acesta poate fi folosit ca înlocuitor al zahărului în variate feluri. Poate fi utilizat pentru prăjituri, ca topping pentru toast-uri sau în înghețată. Printre numeroasele beneficii aduse organismului se numără și stimularea sistemului imunitar, scăderea riscului de cancer de prostată și îmbunătățirea sănătății inimii.

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa