Laptele vegetal câștigă din ce în ce mai mult teren în fața celui comun, de vacă. Este preferat de vegani și de persoanele cu intoleranță la lactoză, dar, uneori, și noi ceilalți vrem să ne diversificăm meniul și să încercăm și altceva. Există multe tipuri de lapte vegetal, iar noi le-am ales pe cele mai utilizate pentru a-ți spune informații prețioase despre ele. Iată din ce se poate face lapte vegetal.
Migdale
Laptele de midale este unul dintre cele mai populare înlocuitoare ale laptelui de origine animală. Nu conține colesterol și nici lactoză ceea ce îl face perfect pentru cei cu intoleranță la lactoză sau vegani. În comerț se găsește sub diverse fome: îndulcit, neîndulcit, cu arome (ciocolată, căpșuni, vanilie), fortifiat cu vitamine.
Laptele de migdale nu este o descoperire a gastronomiei moderne, ci dimpotrivă. A fost consumat încă din Evul Mediu, fiind preferat în timpul posturilor religioase pentru că rezista destul de mult fără să fie ținut la rece. Astăzi este preferat pentru că are puține calorii—60 pentru o cană, nu are colesterol sau grăsimi saturate, dar conține în schimb calciu și vitamina D. Pielea va avea de câștigat de pe urma consumului de lapte vegetal de migdale, datorită conținutului mare de vitamina E.
Puteți face lapte de migdale acasă. Nu trebuie decât să lăsați migdalele la înmuiat peste noapte, scurgeți apa, adăugați alta rece și puneți în blender. După ce mixați bine, aveți lapte de migdale. Dacă doriți să fie mai cremos, lăsați migdalele la înmuiat două zile.
Cocos
Laptele de cocos se obține din pulpa de nucă de cocos bine coaptă și apa din interiorul nucii. Gustul său delicios este dată de conținutul mare de grăsimi, mare parte dintre ele saturate. Se găsește în comerț sub diverse consistențe și trebuie să fiți atenți la lista de ingrediente pentru a evita produsele care conțin aditivi alimentari cu potențial dăunător sănătății. De asemenea, este bine să alegeți variantele neînducite. Se poate folosi ca substitut al laptelui de vacă în multe rețete clasice. Reprezintă o alternativă savuroasă pentru cei cu intoleranță la lactoză sau pentru vegani.
Laptele de cocos este foarte bogat în fibre, vitamina C, B1, B3, B5 și B6 și în minerale: fier, calciu, seleniu, magneziu și fosfor. Datorită acestora este foarte bun pentru cei care suferă de constipație, dar și de oboseală cronică.
Pentru a face acasă lapte de cocos aveți nevoie de fulgi de cocos și apă fiartă. Puneți într-un blender 1 kg de fulgi de cocos și 800 g apă fiartă. Lăsați să se odihnească câteva minute apoi porniți aparatul pentru 2 minute. Apoi strecurați amestecul printr-un tifon și aveți laptele de cocos.
Soia
Laptele de soia este un aliment specific gastronomiei asiatice, dar a câștigat teren în rândul veganilor și a celor cu intoleranță la lactoză din întreaga lume. Se găsește în comerț sub mai multe forme: îndulcit, neîndulcit, cu diverse arome. Important este ca atunci când alegeți ce luați de pe raft să citiți cu atenție eticheta. Este o foarte bună sursă de proteine, conțininând toți cei 9 amino-acizi esențiali de care are nevoie organismul. De asemenea, este bogat în fier și calciu și nu conține multe calorii—doar 80 pentru fiecare cană.
Pentru a face acasă un litru de lapte de soia aveți nevoie de 125 g de boabe de soia, pe care trebuie să le lăsați la înmuiat între 10 și 16 ore. După aceea, se scurge apa și se curăță de coji. Se pun în blender cu 1 litru de apă și se pasează. Amestecul se trece prin sită și apoi se fierbe aproximativ 5-10 minute. Apoi, se pune la frigider și se poate consuma timp de 3 zile. Rezistă bine la tratament termic astfel că poate înlocui laptele de vacă în orice rețetă.
Lapte vegetal mai puțin cunoscut
Orez
Laptele de orez se obține de obicei din orez brun și se consumă neîndulcit. În comparație cu laptele de vacă, conține mai mulți carbohidrați, dar este mai sărac în calciu, proteine și colesterol. Este potrivit pentru cei cu intoleranță la lactoză și vegani. Se poate folosi cu succes în rețetele care cer lapte de vacă.
Pentru a obține acasă lapte de orez este suficient să fierbeți o cană de orez brun, pe care apoi să-l puneți în blender cu 4 căni de apă și să le pasați bine. Dacă doriți puteți să îl îndulciți sau să adăugați diverse arome, după gust.
Cânepă
Laptele de cânepă se obține din semințe de cânepă și se poate găsi în comerț în diverse sortimente: îndulcit, neîndulcit, aromat cu vanilie sau ciocolată. Este foarte sărac în calorii (46 calorii pentru o cană) și are consistența foarte apropiată de cea a laptelui de vacă. Nu are colesterol. Este potrivit pentru vegani și pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză.
Acasă puteți obține lapte vegetal de cânepă punând într-un blender o cană de semințe de cânepă și 5-6 căni de apă. Se mixeză și se poate îndulci. Se păstrează în recipient de sticlă, la rece, pentru 3 zile.
Alune
Laptele din alune se comercializează sub mai multe forme: sărat, dulce sau simplu. Este potrivit penru cei cu intoleranță la lactoză. O porție de lapte de alune are 191 calorii și un aport de 4 g grăsimi, 6 g proteine, 34 carbohidrați. Se prepară acasă la fel ca laptele de migdale.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dăLIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!