Să găteşti împreună cu copilul? Iată de ce trebuie să faci asta!

Alexandra Constantin
să găteşti împreună cu copilul

Să găteşti împreună cu copilul necesită mai mult timp şi răbdare, dar merită să ai un mic ajutor de bucătar. Prepară cu el mâncărurile şi bucură-te de beneficiile acestei activităţi făcute împreună.

Lecţii de matematică la-ndemână

Ştiai că gătitul împreună poate să se transforme într-o lecţie de matematică? Pentru copiii de vârstă preşcolară – pot practica numărarea în timp ce te ajută să scoţi ingredientele de care ai nevoie din frigider sau când prepari reţeta: ,,două ouă”, ,,trei linguri de ulei”, ,,şapte linguri de făină”. De asemenea, copiii care merg la şcoală pot să înveţe despre fracţii în timp ce preparaţi mâncarea, potrivit www.creativechild.com. Dacă ingredientele trebuie dublate sau înjumătăţite copiii îşi pot folosi cunoştinţele pentru a calcula cantităţile noi. Să găteşti împreună cu copilul este şi o bună oportunitate să-l înveţi să urmeze instrucţiunile, dar şi să cunoască lucruri noi, cum sunt multe dintre ingrediente.

Să găteşti împreună cu copilul – îl ajută să fie mai încrezător

De cele mai multe ori copiii devin mai încrezători în forţele proprii atunci când învaţă lucruri noi şi văd rezultatele muncii lor. De exemplu – cei din familie pot să guste din mâncarea la care şi copilul a contribuit sau chiar a preparat-o, iar el să primească pe loc aprecieri. În plus, gătitul împreună îl ajută pe copil să înţeleagă mai bine efortul pe care îl presupune pregătirea mâncărurilor, fapt ce îl va ajuta să aprecieze pe viitor nu numai munca mamei, ci şi un preparat delicios.

Învaţă abilităţi noi

Să găteşti împreună cu copilul este şi o bună modalitate prin care îl poţi învăţa cum se prepară mâncarea, abilitate esenţială pentru perioada când va creşte mare, va sta la cămin în timpul facultăţii sau când se va muta de unul singur. Gătitul este una dintre cele mai practice abilităţi de care copilul o să aibă nevoie în viaţă şi pe care le poate învăţa cu uşurinţă de la părinţi. Mai mult, acest lucru înseamnă şi o mai mare atenţie la alimentaţie, dar şi cum să facă economii atunci când o să fie cazul.

Să găteşti împreună cu copilul – lecţii de ştiinţă la tine în bucătărie

Să găteşti împreună cu copilul nu înseamnă doar o bună oportunitate de a-l învăţa matematica, ci şi ştiinţele. Ce se întâmplă când adaugi prea mult bicarbonat de sodiu? Dar când nu pui suficientă făină? Copiii vor învăţa astfel cum stau lucrurile, dar şi cât de important este să urmeze instrucţiunile şi să respecte cantităţile din reţetă. De asemenea, pot să înveţe cât de mult contează să fie atenţi la detalii, dar şi ce se întâmplă când fac câte o greşeală.

Timp preţios petrecut împreună

Copiii îşi doresc mult să petreacă timp doar cu părinţii, iar gătitul împreună este o bună oportunitate pentru a face acest lucru. Copiii care gătesc împreună cu părinţii tind să vorbească mai multe despre ceea ce simt, ce au făcut în ziua respectivă, temerile pe care le au, dar şi lucrurile pe care şi le doresc. Gătitul nu trebuie să fie o corvoadă, aşa că profitaţi de timpul petrecut împreună şi distraţi-vă în timp ce preparaţi o mâncare delicioasă.

Să găteşti împreună cu copilul – zeci de beneficii pentru sănătate

Gătitul acasă presupune zeci de beneficii pentru sănătate. Mâncărurile sunt mult mai echilibrate, se pot controla mult mai uşor porţiile consumate, conţin mai puţine sare şi grăsimi nesănătoase şi sunt mult mai gustoase. Să găteşti împreună cu copilul acasă înseamnă şi să-l înveţi obiceiuri prin care poate avea grijă de sănătatea lui, dar şi cum poate să se bucure de mâncărurile pe care le preferă. În plus, gătitul împreună îi poate arăta copilului cum alimentaţia familiei este o prioritate pentru tine ca mamă, dar şi că este o bună modalitatea de a petrece timpul unul alături de celălalt.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa