Reguli pentru un mic dejun sănătos

Iulia Mirică
reguli-mic-dejun-sanatos-totul-despre-mame

Ce alimente sunt recomandate pentru un mic dejun sănătos?

Probabil că este ultimul lucru de pe lista ta de dimineață sau, mai rău, poate că nu este deloc. Însă un mic dejun sănătos îți alimentează organismul cu nutrienți și energie, ducând la o îmbunătățire a stării generale de sănătate. Cu alte cuvinte, nu sări peste această masă, deoarece este mai importantă decât crezi. Dacă sari peste micul dejun doar pentru că îți dorești să eviți caloriile în plus, te sfătuim să reconsideri acest plan. Șansele sunt că vei avea o poftă de mâncare peste limită la prânz, care poate duce la un prânz foarte bogat sau te va convinge să alegi opțiunile rapide, dar nesănătoase.

Citește și:  7 alegeri alimentare sănătoase

Este important să alegi elementele de bază pentru micul dejun și să le aplici în dieta ta. Iată care sunt acestea și cum le poți combina pentru o experiență culinară exhaustivă!

Beneficii ale unui mic dejun sănătos

Persoanele care mănâncă în mod regulat alimente sănătoase la micul dejun au mai multe șanse să consume mai multe vitamine și minerale în general, să-și controleze greutatea și să scadă nivelul colesterolului. În ceea ce-i privește pe copii, beneficiile micului dejun pentru ei sunt: satisfacerea nivelurilor zilnice de nutrienți, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, creșterea atenției.

Rețeta secretă pentru un mic dejun sănătos

Dacă te întrebai ce grupe de alimente poți combina pentru o masă de dimineață perfectă, îți venim în ajutor. Există câteva trucuri pe care trebuie să le știi, care stau la baza unui mic dejun sănătos. Categoriile alimentelor sănătoase sunt: cereale integrale (brioșe din tărâțe cu un conținut scăzut de grăsimi, biscuiți, pâine prăjită, covrigi etc), proteine slabe (unt de arahide, carne slabă, pasăre sau pește, ouă fierte tare), lactate integrale sau semi-degresate (lapte, iaurt, brânzeturi), fructe și legume (fructe și legume proaspete sau înghețate, sucuri naturale de fructe fără zahăr, smoothie-uri de fructe și legume). Împreună, aceste grupe de alimente oferă carbohidrați complecși, fibre, proteine și o cantitate mică de grăsimi – o combinație care strânge laolaltă beneficii pentru sănătate și te ajută să te simți sătul pentru câteva ore. Încearcă să alegi una sau două opțiuni din fiecare categorie, pentru a completa un mic dejun sănătos.

Idei rapide și flexibile pentru un mic dejun sănătos

Există o multitudine de modalități prin care poți obține o masă de dimineață sănătoasă în fiecare zi și nu trebuie neapărat să fie întotdeauna un mic dejun tradițional. Iată câteva exemple de astfel de opțiuni: fulgi de ovăz cu migdale și afine uscate, pită din făină integrală cu ouă fierte tare, tortilla umplută cu legume și brânză degresată, smoothie de fructe cu iaurt și o lingură de germeni de grâu, clătite din făină integrală cu fructe și iaurt, omletă cu legume (folosit mai mult albuș decât gălbenuș).

Citește și:
De ce nu trebuie să-i dai pufuleți copilului
Alimente sănătoase care îți dau energie
Dr. Ruxandra Avramescu, nutriţionist: “Ce este natural nu creează dependenţă”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa