Mâncare pe care este bine să o oferi copilului, mai ales în perioada de început, a diversificării, este mereu un subiect aprins de discuție. Într-o zi, o știre te poate anunța că un anumit produs alimentar este rău. Iar zilele următoare poate fi recomandat drept un superaliment. Pentru a clarifica aceste confuzii, îți prezentăm câteva mituri despre mâncare demascate.
Fie că este vorba despre obiceiurile alimentare ale celui mic (în special preferințele sale) sau despre ce preparate poate consuma acesta, le vei regăsi printre următoarele mituri despre mâncare.
1. Copiii ar trebui să mănânce tot din farfurie
Dacă îi forțezi să mănânce poți consolida comportamentul alimentar negativ, care poate duce la creșterea în greutate. Rolul unui părinte este de a oferi alimente sănătoase dintre care să aleagă copilul. Cât timp opțiunile sunt sănătoase, îi oferi copilului posibilitatea de a alege mâncarea și cât de mult să mănânce, reglându-i astfel alimentația.
2. Copiii nu ar trebui să mănânce soia
Tofu, edamame, laptele de soia și alte alimente pe bază de soia nu dăunează dacă sunt consumate cu moderație. Iar la fete, pot chiar reduce riscul apariției cancerului la sân. Soia este una dintre puținele surse de proteine bogate în fibre existente. Cumpără versiunea organică de fiecare dată.
3. Copiii pretențioși la mâncare ar trebui să aibă mese speciale
Nu găti un singur fel de mâncare. Gândește-te la o masă variată, în stil bufet, și permite-i copilului tău să aleagă dintr-o selecție de alimente nutritive. Oferă cel puțin un fel de mâncare preferat de fiecare persoană și introdu mereu noi alimente.
- Despre mâncatul conștient și sănătos afli mai multe în “Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă” , de Andy Puddicombe, disponibil online AICI.
4. Ar trebui să ascunzi legume în preparatele copilului tău
Acest truc oferă nutriție suplimentară, dar nu îl face conștient pe cel mic de beneficiile legumelor. În schimb, poți pregăti și prezenta legumele într-un fel apetisant. Copilul tău poate fi dispus să încerce anumite alimente dacă le prezinți cu o poveste în spatele așezării în farfurie. Va dura ceva timp, dar nu renunța.
5. Ouăle sunt rele
Mămicile nu trebuie să se mai teamă de gălbenușurile de ou. Gălbenușul de ou conține luteină și zeaxantină, care stimulează vederea, precum și proteine și coline bune pentru creier. Așa că poți adăuga un ou întreg la o omletă.
6. Copiii ar trebui să ia gustări frecvente
Copiii au nevoie de câteva gustări, dar nu de multe. Această regulă îi va ajuta pe cei mici să dezvolte obiceiuri sănătoase de care vor beneficia mai târziu în viață. Au adulții nevoie de câte o gustare între fiecare două mese? Nu, iar obiceiul acesta ar putea contribui la un aport caloric în exces. Copiii pot mânca trei mese pe zi și poate și o gustare sănătoasă. Dacă piticului tău îi este foame atunci când este ora mesei, poate că ar fi un moment potrivit pentru a-l învăța să-și asculte apetitul și să mănânce porții de alimente care sunt satisfăcătoare. Iar, când îți cer o gustare, le poți oferi mereu fructe și legume.
Tu ce alte mituri despre mâncare mai știi?
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Foto: Guliver