La ediţia de aprilie a Atelierelor cu mămici, dr. Anamaria Iulian a dărâmat câteva dintre cele mai cunoscute mituri alimentare
Connect Hub a găzduit și în această lună „Atelierele cu mămici”, eveniment ce a avut-o ca invitată pe dr. Anamaria Iulian, medic și psiholog, cunoscută de multă lume drept „nutriționistul copiilor”. De la aceasta, dar și de la Alina Păun, reprezentantul companiei HiPP, companie care a susținut evenimentul, părinții prezenți au putut afla o serie de lucruri extrem de interesante despre alimentația copilului mic.
Înainte de prezentarea propriu-zisă a temei atelierului de aprilie, Alina Păun, brand manager la compania HiPP, le-a oferit celor prezenţi o serie de informaţii foarte utile despre produsele organice care pot fi folosite după ce bebeluşul împlineşte şase luni, aşadar când începe diversificarea. Pentru că produsele HiPP sunt realizate din ingrediente atent controlate, nu conţin substanţe dăunătoare, în concordanţă cu legislaţia UE, nici antibiotice sau hormoni de creştere, pesticide chimice şi fertilizatori minerali, acestea sunt o alegere de încredere pentru părinţii preocupaţi de calitatea hranei copiilor lor. În plus, ca să se ajungă la produsul final HiPP, au loc peste 260 de controale de calitate – începând cu testarea solului, continuând cu analiza strictă a materiilor prime şi terminând cu verificarea produsului finit. După ce produsele trec cu succes de sistemul de control, primesc sigla Organică a calităţii HiPP.
HiPP, alături de părinți
HiPP conţine atât o gamă variată de produse pentru diversificare, cu o compoziţie nutrițională excelentă, clasate pe etape de vârstă şi care conţin toate ingredientele necesare dezvoltării optime a copilului. Produsele de Calitate Organică sunt strict verificate, fără conservanţi, fără coloranţi, și unele dintre ele sunt atent preparate cu abur, după modelul reţetelor gătite în casă. Pe lista lor se înscriu HiPP Mono-produse: fructe/legume, piureuri cu legume, specialităţi cu fructe, piureuri cu fructe, HiPP meniuri cu carne şi legume, cereale, ceaiuri, biscuiţi. Toate au conţinut redus de sare, nu conţin conservanţi, coloranţi, arome artificiale, sunt fără adaos de arome şi agenţi de îngroşare.
Mituri alimentare, demontate rând pe rând
Dr. Anamaria Iulian, medic primar, psiholog clinician şi psihoterapeut specializat în terapia copilului şi familiei, drd. în Ştiinţe Psihologice, expert în tratamentul obezităţii infantile, nutriţionist şi organizator a 19 tabere de nutriţie şi dezvoltare personală pentru copii şi adolescenţi, a venit la ediţia de aprilie a „Atelierelor cu mămici” pentru a demonta o serie dintre miturile alimentare pe care le auzim cu toţii atât de des în ceea ce priveşte alimentaţia copilului mic. Printre miturile demontate rând pe rând s-au numărat cele referitoare la zahar, grăsimi, cereale cu lapte sau sucuri.
Zaharul nu este 100% de speriat
Despre zahăr se vorbeşte foarte mult în ultimul timp, şi cel mai mult se vorbeşte de rău. Dr. Iulian le-a spus părinţilor că zahărul nu este chiar atât de periculos pentru organism şi că ar trebui consumat cu moderaţie, dar nu eliminat din alimentaţie. Ea a recomandat să cumpărăm zahăr raw din trestie de zahăr, cu mare atenţie la culoare (să nu fie colorat artificial), sau să ne folosim de siropul de agave şi de miere. Zahărul nu este doar din dulciuri, aşa cum s-ar crede, ci se găseşte şi în fructe, sub formă de fructoză, sau în lapte, sub formă de lactoză.
Grăsimile sunt necesare!
Pe lista de mituri alimentare demontate s-a mai numărat şi cel legat de consumul de produse cu grăsimi reduse, în cazul copiilor, dr. Iulian subliniind că un copil trebuie să mănânce alimente care să aibă grăsimi sănătoase, extrem de importante pentru dezvoltarea sa. S-a mai vorbit şi despre sucul de fructe, care nu este tocmai cea mai sănătoasă băutură pentru copii, din pricină că prin stoarcere se pierd fibrele din fructe, iar pentru a se obţine o cantitate de suc e necesară folosirea multor fructe, ceea ce duce la ingerarea unei cantități mari de zahăr. Cerealele cu lapte, aşa cum sunt ele consumate în ţara noastră, cel mai des, nu sunt cel mai sănătos mic dejun, pentru că produsele pentru copii din magazine sunt departe de ceea ce înseamnă cereale. Acestea ar trebui să fie cereale integrale, variate, care să îi ofere copilului toate proprietăţile lor bune, şi să nu aibă zahăr adăugat.
Informația și educația sunt cheia unei dezvoltări sănătoase
Medicul nu a uitat sa le spună celor prezenţi și că alimentaţia noastră s-a transformat în ultimii 50 de ani mai mult decât în 20 de secole. Deloc surpinzător, există în mâncarea pe care o găsim în magazine un adaos halucinant de compuşi chimici, arome, coloranţi, conservanţi, emulgatori, gelifianți, agenţi de textura, potenţiatori de gust, edulcoranţi, iar în agricultură se utilizează numeroase substanţe chimice. Alimentele consumate în prezent ne-au transformat profund percepţia asupra gustului, iar creierul nostru analizează cu dificultate aceste substanţe. Pentru că actul cumpărării este modificat, ingestia este şi ea modificată, iar digestia este alterată. Astfel, apar tulburări ale comportamentului alimentar
Consecinţe: impactul asupra sănătăţii și probleme precum alergii, tulburări de
dispoziţie, afecţiuni cardiovasculare, neoplazii, boli neurologice degenerative,
obezitate morbidă. Soluţia? Educaţie şi informaţie corectă, dar și evitarea capcanelor de pe etichete: aditivi alimentari, arome, poluanţi etc. fascinaţia ”light” – alimente fără zahăr sau fără grăsimi.
Toți copilașii care au luat parte la această ediție a „Atelierelor cu mămici” au putut să participe la o serie de activități pentru ei, derulate de Atelierul Magdei. Acolo, micuții au putut crea cei mai simpatici peștișori din hârtie creponată, dar s-au putut transforma și în personaje haioase și fermecătoare.
Toti cei prezenți la ateliere au avut ocazia de a se răcori la eveniment cu apa minerală plată oferită de AQUA Carpatica.
Foto: Alexandra Dincă