Pe măsură ce cresc, copiii vor fi din ce în ce mai curioși să încerce alimente de pe farfuria ta și să adauge varietăți culinare dietei lor. Dar există anumite mâncăruri nesigure pentru copii, la fiecare vârstă. Unele dintre acestea prezintă riscul sufocării.
Mâncăruri nesigure pentru copiii de 12-24 luni
Laptele degresat: mulți copii mic încă au nevoie de grăsimea și caloriile regăsite în lapte, pentru dezvoltare și creștere. Odată ce copilul împlinește vârsta de 2 ani, dacă nu are probleme de creștere, îi poți da lapte degresat, dacă dorești. Dacă piticul tău este supus riscului apariției bolilor de inimă sau obezității, doctorul s-ar putea să-ți recomande introducerea laptelui degresat înainte de vârsta de 2 ani.
Bucățile mari: bucățile de mâncare mai mari decât un bob de mazăre pot rămâne blocate în gâtul copilului tău. Mai ales la începutul diversificării, legumele precum morcovii, țelina și fasolea verde ar trebui tăiate, mărunțite sau gătite și tocate. La fel, taie fructele precum strugurii, roșiile cherry și pepenele în bucăți mici înainte de a le servi și mărunțește carnea și brânza în bucăți foarte mici.
Alimentele mici și tari: bomboanele tari, nucile și popcornul prezintă riscul sufocării. Semințele s-ar putea să fie prea mici pentru a sufoca un copil, dar pot rămâne blocate în căile aeriene și cauza o infecție.
Alimentele moi și lipicioase: evită guma de mestecat și mâncărurile moi, precum bezelele și jeleurile, care pot rămâne blocate în gâtul copilului. De altfel, acestea ar trebui evitate la orice vârstă.
Untul de arahide: ai grijă să nu îi dai cantități mari de unt de arahide copilului, deoarece poate fi greu de înghițit. În schimb, întinde-l într-un strat subțire pe o felie de pâine. Ai putea și să-l subțiezi cu ajutorul sosului de mere.
De asemenea, evită mâncatul în mașină, deoarece poate fi greu să-l supraveghezi pe cel mic atunci când conduci.
Mâncăruri nesigure pentru copiii de 24-36 luni
Chiar dacă la această vârstă copilul devine un mâncător mai competent, încă există șanse ca el să se înece cu mâncarea. Pentru a evita pericolele de sufocare, descurajează-l pe cel mic să mănânce în timp ce merge, se uită la televizor sau face orice altceva care i-ar putea distrage atenția de la masă.
Mâncăruri nesigure pentru copiii de 3-5 ani
Taie mâncărurile în bucăți mici, mai ales strugurii și bucățile de carne, care ar putea să-i blocheze căile respiratorii. Evită și popcornul, nucile întregi, bomboanele tari și guma de mestecat. În continuare, trebuie să-l descurajezi să mănânce atunci când este distras de la procesul de a mânca.
Discută cu medicul pediatru pentru a determina cea mai bună strategie pentru introducerea alimentelor alergene, cum ar fi ouăle, laptele, alunele, grâul, soia, nucile, peștele și crustaceele.
Despre mâncatul conștient afli mai multe în Ghidul Headspace pentru mâncatul conştient Mindfulness la masă
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.