Lemnul-dulce, o farmacie într-o plantă

TOTUL DESPRE MAME
lemn dulce

De la depresie la iritabilitate și infecții respiratorii, remediile pe bază de lemn-dulce și-au demonstrat din plin eficiența.

Numeroase substanțe cu un potențial mare de vindecare au fost identificate în lemnul-dulce, printre care flavonoizii și estrogenii vegetali (fitoestrogeni). Compusul-cheie, glicirizina (care este de 50 de ori mai dulce decât zahărul), exercită numeroase beneficii asupra organismului, făcând din această rădăcină un as în tratarea multor boli.

Tratamentele pe bază de lemn-dulce pot combate infecțiile virale sau fungice, ulcerele, problemele hepatice, neplăcerile cauzate de menopauză, psoriazisul, oboseala cronică, zona zoster, tuberculoza și artrita.

Ține sub control problemele respiratorii

Rădăcina de lemn-dulce ușurează congestia și tusea, ajutând la subțierea mucusului din căile respiratorii, grăbind eliminarea acestora. Este recomandată, de asemenea, și pentru relaxarea spasmelor bronșice.

Compușii din plantă calmează durerile în gât, luptă împotriva virusurilor cauzatoare de boli respiratorii, iar acidul glicirizic stopează dezvoltarea bacteriilor.

Remediu pentru hepatită

Leacurile pe bază de lemn-dulce au acțiune protectoare asupra ficatului. Proprietățile antiinflamatoare ale plantei ajută la calmarea inflamațiilor generate de hepatită, compușii antioxidanți luptând cu virusurile hepatitice. În plus, cresc fluxul de bilă și scad nivelul colesterolului „rău“.

Indicată în problemele menstruale

Fitoestrogenii din rădăcina de lemn-dulce sunt utili în alinarea simptomelor (pre)menstruale cum sunt: iritabilitatea, balonarea și sensibilitatea mamară. De asemenea, glicirizina din compoziție are un efect estrogenic ușor, ce ajută la redobândirea calmului, pe plan hormonal.

Previne apariția bolilor de inimă

Studii recente au descoperit că, prin limitarea daunelor cauzate de colesterolul „rău“, lemnul-dulce poate preveni înfundarea arterelor, contribuind la funcționarea sănătoasă a inimii. Cercetările arată că dozele moderate de lemn-dulce pot avea acest rezultat.

Recomandată și în depresie

Acidul glicirizic găsit în rădăcina de lemn-dulce poate combate stările de nervozitate și formele ușoare de depresie, prin îmbunătățirea funcției glandelor suprarenale, responsabile de producția hormonilor stresului (cortizolul).

Când nivelul hormonilor de stres este scăzut, poate fi vorba, de cele mai multe ori, de oboseală persistentă, melancolie, anxietate, și se poate ajunge, în anumite cazuri, la infecții și boli mai grave.

Din această cauză, rădăcina de lemn-dulce este unul dintre primele remedii recomandate de către medicii naturiști, deoarece conține și aminoacidul numit asparagină, care este necesar în menținerea echilibrului sistemului nervos al organismului.

Rădăcina de lemn-dulce ar trebui administrată în cure recomandate de medic, mai ales în perioade de stres, atât fizic cât și emoțional, după o intervenție chirurgicală sau în timpul convalescenței.

Citește continuarea pe: clicksanatate.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa