Legătura dintre ce mănâncă mama și mofturile copilului

TOTUL DESPRE MAME

Vom începe cu două întrebări: aveți un copil mofturos care refuză cam orice ii puneti in farfurie? Și a doua întrebare: ați auzit vreodată despre imprimarea aromelor? Ei bine, haideți să aflăm mai multe despre mofturile copiilor și despre ce înseamnă mai exact această imprimare a aromelor. 

Imprimarea aromelor

Cercetătorii au dovedit că aromele alimentelor (usturoi, curry, condimente) pe care mama le mănâncă în timpul sarcinii se regăsesc şi în lichidul amniotic sau în laptele matern la scurt timp după consum. Astfel, pentru a reduce probabilitatea de a avea un copil mofturos la masă, asigură-te că propria ta dieta este sănătoasă şi variată. Vei înţelege la propriu ce înseamnă „eşti ceea ce mănânci”.

Ştiați că…

  • Bebeluşii, începând cu a 12-a săptămână intrauterină, au pupile gustative?
  • Bebeluşii practică înghiţitul lichidului amniotic încă de la 12 săptămâni de gestaţie?
  • Aroma laptelui matern se schimbă zilnic, în funcţie de ce mănâncă mama?
  • Gustul laptelui matern diferă de la o femeie la alta?
  • Alcoolul are efect maxim în laptele matern de la 30 minute până la o oră după ce este consumat?
  • Cercetătorii cred că bebeluşii alăptaţi au un avantaj în faţa celor hrăniţi cu formulă atunci când trebuie să treacă la alimente solide, fiind mai puțin mofturoși?

Nu te opri din a ţine o dietă sănătoasă după ce naşti!

Apa din abundenţă (aproximativ 2 litri pe zi) şi un regim echilibrat şi sănătos îţi asigură o provizie consistentă de lapte bogat în nutrienţi şi arome. Cercetătorii au descoperit că diferitele arome din alimentele consumate de mamă se transmit laptelui într-un interval de 30 minute şi două ore după ce sunt consumate.

Beneficiile nu se opresc aici. Aceiaşi cercetători susțin că mamele care mănâncă morcovi în mod regulat în timpul sarcinii şi/sau în timp ce alăptează, au copii care nu fac mofturi la morcovi atunci când trebuie să înceapă să mănânce alimente solide.

Deşi formula asigură cantitatea necesară de nutrienţi necesari creşterii şi dezvoltării bebeluşului, nu conţine și arome. De fapt, gustul dulce al laptelui matern este foarte diferit de cel al formulei.

Se pare că dacă mămicile însărcinate şi care alăptează mănâncă două fructe şi cinci legume pe zi, au şanse mai mari de a creşte copii care să nu facă mofturi la fructe şi legume!

Ţine minte că varietatea de alimente sănătoase constituie cheia succesului!

Și citește și cartea Copilul meu nu mănâncă  și află răspunsurile la toate întrebările pe care le ai. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa