Laptele de migdale. Cum îl poți face acasă și care sunt beneficiile lui

Daniela Ghiorghe
laptele de migdale preparat in casa

Laptele de migdale, ca orice alt produs alimentar, este mai ieftin și mai sănătos dacă îl faci singură acasă. Majoritatea brandurilor folosesc aditivi pentru a lungi data de expirare a produsului și pentru a avea o textură mai consistentă, scrie naturallivingideas.com.

De ce este mai bun laptele de migdale făcut în casă față de cel din comerț

Este mai nutritiv. Unul dintre beneficiile consumului de migdale sub formă de lapte de migdale este faptul că acestea sunt lăsate la înmuiat înainte de a le mânca. Acest lucru ajută la eliminarea acidului fitic și a enzimelor inhibatoare care pot perturba sistemul digestiv. Acidul fitic, prezent în coaja nucilor, este un antinutrient, ceea ce înseamnă că consumă nutrienți vitali ai corpului. Acidul fitic blochează și asimilarea unor minerale esențiale precum fierul, calciul, cuprul, magneziumul și zincul. Dacă migdalele sun îmbibate în apă le vei digera mult mai ușor.

Nu rămân resturi. Când faci lapte de migdale acasă, poți salva pulpa. Este nutritivă și o poți folosi în mai multe moduri.

Poate fi personalizat. Multe dintre brandurile din magazine conțin zahăr sau alte adaosuri de aromă care nu sunt necesare. Dar atunci când ți-l faci singură, poți adăuga doar ce dorești tu. De exemplu, dacă vrei să aibă gust puțin dulce, poți adăuga miere sau vanilie.

Fără aditivi toxici. Poate cel mai important beneficiu în a-ți face singură acasă laptele de migdale este că îl poți face fără aditivii toxici care se găsesc în comerț.

Beneficii din laptele de migdale

Asigură sănătatea oaselor

Deși laptele de migdale nu are la fel de mult calciu ca acela de vacă, totuși conține 30% din valoarea zilnică recomandată. De asemenea, mai are în compoziție 25% din doza zilnică recomandată de vitamina D, care ajută la reducerea osteoporozei și a artritei și întărește sistemul imunitar.

Conține grăsimi sănătoase

Laptele de migdale conține grăsimi mononesaturate și polinesaturate care sunt importante pentru sănătatea inimii. Acestea pot reduce nivelul colesterolului rău, care, la rândul lui, reduce riscul infarctului sau a anumitor boli de inimă.

Nu conține lactoză

Dacă suferiți de intoleranța la lactoză, laptele de migdale reprezintă un substitut nemaipomenit celui de vacă.

Te poate ajuta să îți menții greutatea

O cană de lapte de migdale are 60 de calorii, în comparație cu cel de vacă, cu 146 de calorii. De aceea este foarte bun de folosit ca să îți menții greutatea la un nivel agreabil.

Îți protejează pielea

Laptele de migdale conține 50% din doza zilnică recomandată de vitamina E, care are proprietăți antioxidante esențiale pentru sănătatea pielii, incluzând protecția împotriva soarelui.

Cum să-ți prepari singură acasă laptele de migdale

Ingrediente

  • O cană de migdale crude, lăsate în apă timp de 12 ore
  • 3 căni de apă
  • O linguriță de sare
  • Suc proaspăt de lămâie

Dacă vrei să fie dulce poți adăuga

  • O linguriță de extract de vanilie
  • 2 sau 3 lingurițe de miere sau sirop de arțar

Mod de preparare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să adaugi migdalele într-un bol sau borcan și să adaugi apă cât să le cuprinzi. Adaugă lingurița de sare și niște suc de lămâie. Acoperă recipientul cu un prosop de bucătărie și lasă migdalele să se îmbibe cu apă timp de 12 ore, la temperatura camerei.

După 12 ore, scurge migdalele și aruncă lichidul. Clătește-le de câteva ori.

Între-un blender adaugă migdalele, 3 căni de apă și puțină sare. Amestecă la viteză mare între 30 și 60 de secunde, sau până când migdalele s-au transformat în lichid.

Trece amestecul printr-o strecurătoare cât mai deasă. Pulpa rămasă o poți folosi la smoothie-uri sau alte rețete.

Gustă lichidul rămas. Acum poți adăuga miere sau sirop de arțar. Apoi amestecă-l iar în blender până devine cremos.

Păstrează laptele într-un recipient închis ermetic în frigider. Va fi bun de consumat timp de 2-3 zile, așa că este bine să prepari o cantitate pe care ești sigură că o vei mânca.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa