Lapte de capră pentru copii. De la ce vârstă pot începe să îl consume

Mihaela Călin
lapte de capră

Lapte de capră oferit copiilor mici este un subiect destul de controversat. Este adevărat că acest tip de lapte a intrat triumfător în magazine şi a cucerit inimile multora, dar ştiaţi că, deşi sănătos şi gustos, nu orice copil îl poate consuma? Vedeţi mai jos ce proprietăţi are laptele de capră, de la ce vârstă îl pot consuma copiii şi dacă provoacă alergii.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Ce proprietăți are laptele de capră?

Laptele de capră, la fel ca cel de vacă, are culoarea albă. Culoarea se datorează conţinutului său foarte scăzut de beta-caroten. În forma sa pură are un gust uşor sărat (datorită conţinutului relativ ridicat de clorură). Dacă nu este consumat proapăt, o să observaţi că după un timp de la depozitare, are un miros caracteristic, “de capră“. Sursa mirosului o constituie acizii graşi volatili insolubili în apă, care sunt la rândul lor afectaţi de enzimele şi bacteriile conţinute.

Compoziţia laptelui de capră este asemenătoare cu cea a laptelui de vacă. Asemănătoare sunt numărul total de proteine şi anumiţi aminoacizi, în special aceia pe care organismul uman nu îi poate produce şi pe care trebuie să-i procure din alimentaţie.

Laptele de capră conţine o mare cantitate de taurină, extrem de importantă pentru sistemul nervos, dar şi cantităţi mari de aminoacizi sulfuraţi, necesari pentru funcţionarea corespunzătoare a metabolismului.

Principala proteină din laptele de capră, la fel ca şi în cazul laptelui de vacă, este cazeina, cu o valoare nutritivă asemănătoare cu proteina din carne. Dar cazeina din laptele de capră este prezentă în cantităţi mai mici şi are, de asemenea, molecule mai mici, care sunt digerate mai rapid în tractul gastro-intestinal. De asemenea grăsimea din laptele de capră se digeră mai repede. În laptele de capră găsim, de asemenea, lactoză, care normalizează activitatea florei intestinale şi îmbunătăţeşte absorbţia de calciu, magneziu şi fosfor.

Deoarece capră mănâncă mai multe specii de plante decât vaca, laptele de capră conţine mai mult calciu, fosfor, potasiu şi clor, dar şi anumite oligoelemente incluzând cupru, fier, mangan şi seleniu. În acest tip de lapte găsim şi unele vitamine, în special D, PP, C, A şi B1. Spre deosebire de laptele de vacă, cel de capră conţine cantităţi mai mici din vitaminele B6, B12 şi acid folic.

Lapte de capră pentru sugari? În nici într-un caz!

Pe internet găsiţi de multe ori sfaturi conform cărora puteţi să-i daţi copilului încă de la naştere lapte de capră. Unul dintre argumente este că laptele de capră, la fel ca şi laptele matern, este secretat de glandele apocrine. Astfel că acesta conţine mai multe ingrediente bioactive decât laptele de vacă. Dar acest lucru nu este suficient pentru ca laptele de capră să fie considerat o hrană completă şi sănătoasă pentru un copil mic.

Dr. Alan Greene de la www.parents.com avertizează că laptele de capră, în formă pură, nu se dă copiilor cu vârsta mai mică de 13 luni, deoarece conţine o cantitate de minerale mai mare decât este necesarul unui sugar. Iar acest lucru poate suprasolicita rinichii copilului. De asemenea în compoziţia să se găseşte o cantitate insuficientă din anumite vitamine, inclusiv vitamina B12, care este esenţială în procesul de sinteză a celulelor roşii. Aşadar administrarea exclusivă de lapte de capră creşte riscul de anemie la copil.

De aceea copiilor le poate fi administrat o formulă de lapte modificat, care să aibă la bază lapte de capră. În procesul de modificare se elimină sărurile minerale în exces şi se îmbogăţeşte cu acele  componente, care nu se găsesc în cantităţi suficiente, inclusiv vitamine importante.

Cine poate să bea lapte de capră?

Laptele de capră poate fi consumat de copiii sănătoşi, care nu au alergii, şi care au depăşit vârsta de 1 an. La fel ca în cazul laptelui de vacă, cel mai bine ar fi să vă consultaţi înainte cu medicul pediatru şi să începeţi cu cantităţi mici.

La Universitatea din Granada, Spania, au fost efectuate cercetări cu privire la efectele laptelui de capră asupra dezvoltării copiilor şi adolescenţilor. Acestea au arătat că cei care au băut un litru de lapte de capră timp de cinci luni, au avut oase mai bine mineralizate, mai multă vitamina A şi mai mult calciu decât copiii care au băut la fel de mult lapte, dar de vacă. De asemenea aceiaşi cercetători au dovedit că laptele de capră este mai bogat în fier decât laptele de vacă, motiv pentru care ar trebui consumat de copiii predispuşi la anemie.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Atenţie la alergii!

Pe forumuri de multe ori puteţi găsi informaţii potrivit cărora puteţi să-i daţi copilului să bea lapte de capră, dacă este alergic la proteinele din laptele de vacă. În această chestiune medicii se pronunţă cu fermitate împotrivă. Deşi cazeina din laptele de capră este prezentă în cantităţi mai mici, acesta conţine alte proteine, care pot provoca, de asemenea, alergii. Iar acest lucru se întâmplă la 80% dintre copiii care nu pot tolera laptele de vacă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa