Ileana Muntean: „Ca să faci o mâncare bună, trebuie să te implici”

Raluca Dumitrică
v de la varză sau povestea oii galactice when-when

De vorbă cu Ileana Muntean despre mâncare bună, copii şi plăcerea de a găti

Cu toţii ne-am dori să avem nişte copii care să prefere mâncarea sănătoasă, care sa stea la masă cu o plăcere grozavă, fără să se uite ciudat la ceea ce le punem în farfurie. Şi ne-am mai dori să facem mereu mâncare bună, pe care să o savureze toţi ai casei şi care să le deschidă interesul spre gusturi şi arome noi. Am stat de vorbă despre toate astea cu Ileana Muntean, instructor certificat de yoga pentru copii, scenarist şi specialist în alimentaţie publică, mamă a doi copii.

TOTUL DESPRE MAME: Cum atingem la masă echilibrul între ce este gustos şi ce este sănătos?

Ileana Muntean: Punându-ne întrebarea corectă: cum pot să fac această mâncare sănătoasă să fie și gustoasă?

Dar merge și întrebarea-revers: cum pot să fac această mâncare gustoasă să fie și sănătoasă?

Iar ca să și răspundem la aceste întrebări trebuie să știm câteva lucruri legate de gătitul sănătos. Care sunt tehnicile de bază de gătit sănătos pentru principalele grupe de ingrediente. Cum să folosim mirodeniile și condimentele. Cum să cultivăm o varietate de ingrediente (sunt mereu uimită cât de puține lucruri mănâncă, în general, oamenii) și care este modul lor cel mai bun de asociere (nici un ingredient consumat singur nu se compară cu savoarea rezultată din asocierea lui cu alte 2-3 ingrediente potrivite).

Când am acumulat informațiile esențiale și o experiență minimă în bucătărie, lucrurile și mâncărurile sănătoase vin de la sine.

Pentru cei care nu doresc, însă, să se ocupe cu asta, există rețetele care îți spun pas cu pas ce ai făcut – problema este, însă, că, dacă nu ai experiență, ești limitat, constrâns – poți să renunți fiindcă îți lipsește un ingredient sau poți intra în criză, dacă ai ratat un pas.

Eu nu gătesc după rețetă, eventual mă inspir din cărțile de bucate pe care le am, “însănătoșind” la maximum rețetele care mă atrag. De exemplu, reduc la minimum timpul de preparare termică, în loc să prăjesc, coc, adaug uleiul după ce închid focul, dacă merge înlocuiesc proteinele animale cu cele vegetale, pun întotdeauna lămâie în loc de oțet, elimin fără jenă ingredientele nesănătoase, reduc la minimum zahărul și îl înlocuiesc cu un îndulcitor cât mai nevinovat…

TOTUL DESPRE MAME: Când începe educația copiilor cu privire la gusturi, mirosuri, arome, texturi din farfurie?

Ileana Muntean: Odată cu diversificarea, desigur. În ciuda tendinței de a-i considera pe bebeluși niște organisme care trebuie hrănite așa cum știe adultul mai bine (exagerez, dar numai puțin), ei sunt totuși niște oameni mai mici care miros, văd și evaluează ceea ce primesc de mâncare.

TOTUL DESPRE MAME: Ce rol are aspectul mâncării pentru o masă cu happy-end în familie?

Ileana Muntean: Foarte mare, copiii sunt esteți înnăscuți. Cu cât mai colorat și mai jucăuș, cu atât mai apetisant. Aşa iese şi o mânare bună. Sigur că îți trebuie disponibilitate pentru asta, dar chiar și eforturile mici sunt, în final, răsplătite. În fond, poți să inventezi doi ochișori sau o floricică din aproape orice.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfaturi ați putea să-i dați unui părinte al cărui copil mănâncă doar paste, pizza și dulciuri, pe motiv ca „astea sunt singurele care îi plac”?

Ileana Muntean: Să nu se deprime și să nu dezerteze. Să persiste cu grație în a oferi exemplu și alternative sănătoase, mâncare bună. Am remarcat că cel mai bine se contaminează copiii cu mâncare sănătoasă de la alți copii – sunt mult mai relaxați și mai deschiși să încerce lucruri noi. Deci, dacă auziți de un copil care mănâncă sănătos, organizați o invitație la masă.

TOTUL DESPRE MAME: Ce schimbări trebuie să facem noi în felul în care ne raportăm la mâncare pentru a crea un context echilibrat pentru copiii noștri?

Ileana Muntean: Ca părinți, e musai să fim noi înșine convinși de asta la modul cel consecvent și aplicat. Ca întotdeauna, “să predicăm doar ceea ce facem”, dar cu naturalețe, nu cu înverșunare. Am constatat că cele mai mari probleme cu mâncarea le au copiii ale căror mame sunt obsedate de asta la modul negativ.

TOTUL DESPRE MAME: De la ce vârstă ar putea cei mici să încerce să gătească?

Ileana Muntean: Copiii pot fi luați pe lângă noi la bucătărie și implicați verbal chiar de când încep să stea în scaun… De ce nu? Ei învață permanent. Iar cu vârsta, din ce în ce mai mult. Găsesc că e o calitate de cultivat să știi să îți faci singur de mâncare. Eu una de-abia aștept să înceapă copiii mei să gătească singuri și să mă cheme la masă 🙂

TOTUL DESPRE MAME: Ce rol ar trebui să aibă copiii în stabilirea meniului zilnic al familiei?

Ileana Muntean: Ei pot fi cointeresați și implicați controlat la modul: ce ați vrea să facem pentru deseară, asta sau cealaltă? Așteptarea creează disponibilitate tacită și poftă. În plus, felurile lor preferate pot fi programate în meniu cu surle și trâmbițe. Mai mult de atât devine complicat.

TOTUL DESPRE MAME: Unii părinți au impresia ca o mâncare bună e neapărat greu de preparat. Ce anume face, de fapt, ca o mâncare sa fie bună?

Ileana Muntean: Ca să faci o mâncare bună, trebuie să te implici și să vrei măcar un pic să știi să gătești – chiar dacă asta înseamnă doar să prepari o salată. Altfel, nu merge. E ca un sport la care te antrenezi și ajungi în timp la performanțe de olimpiadă. Dacă mi-ar fi spus cineva acum 5 ani că o să mă scol dimineața la ora 7 și o să fac în 20 de minute mâncare caldă la casoletă pentru prânzul copiilor pentru ziua în curs m-aș fi uitat foarte urât…

ileana_munteanIleana Muntean este absolventă a Facultăţii de Scenaristică și Critică de Film din cadrul UNATC și a Facultăţii de Turism și Alimentație Publică, din cadrul ASE, fiind şi autoare a mai multor scenarii de film și televiziune dintre care s-au produs și difuzat pe marile și micile ecrane “Furia”, “Cealaltă Irina”, „Roxanne”, serialele “În familie”, “Femei adevărate”, “La urgență” sau “Serviciul omoruri”. A lucrat timp de 3 ani de zile în publicitate, ca director de creație la agențiile de publicitate Hager și TBWA, iar din 2002 este scenarist freelancer. A înființat și construit în parteneriat două companii private de care s-a desprins pe parcurs, firme care își continuă, după ani de zile, drumul lor în lume: Estilo srl (companie de servicii de styling vestimentar) și Pukka Food (primul brand de comerț alimentar bio din România). Din 2015 este instructor certificat de yoga pentru copii și instructor Hatha Yoga acreditat internațional de Yoga Alliance. 

Despre mâncare bună şi mâncat conştient vom afla şi joi, 9 iunie, la Therapy Bistro, când se va lansa cartea Ghidul Headspace pentru mâncatul conştient. Mindfulness la masă, de Andy Puddicombe, volum apărut la editura Multi Media Est Publishing. Larisa Petrini, Health Coach,  Georgiana Ilie, reporter DoR şi blogger la www.taietel.ro, Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei Exist şi Andra Bolohan, psihoterapeut, vor fi prezente la lansare şi ne vor spune cum să stăm cu emoţiile la masă!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa