Gustări sănătoase. 7 idei pentru călătoriile cu maşina

Raluca Dumitrică
Calatorie cu masina Totul despre mame
Cea mai bună călatorie cu maşina nu poate să fie decât…aşa!

Copiii pot mânca gustări sănătoase şi în maşină, în timpul călătoriei!

Fie că alegeţi un loc turistic de la noi, aflat în apropiere, fie că vă aventuraţi pe un traseu mai lung, în străinătate, sau mergeţi la bunicii care locuiesc nu foarte aproape de voi, dacă maşina este mijlocul de deplasare nu trebuie să uitaţi ceva important (în afara pasagerilor şi a valizelor): niște gustări sănătoase pentru drum.

Există, din fericire, mai multe variante de gustări sănătoase, uşor de făcut, de transportat şi de mâncat în maşină. Iată care sunt preparatele culinare sănătoase, care se pot consuma într-o călătorie cu mașina şi care să fie agreate de ocupanţii banchetei din spate!

Gustări sănătoase – 1. Şniţele cu garnitură din chipsuri de legume făcute la cuptor

Şniţelele sunt una dintre mâncărurile preferate ale copiilor (dar şi ale adulţilor!) şi sunt sigură că nu există prea mulţi mofturoşi care să se strâmbe la vederea lor. Aceste gustări sănătoase pot fi făcute din orice fel de carne doriţi şi pot avea la exterior crusta clasică, cea cu ou şi făină de grâu, dar şi o crustă făcută din pesmet, susan sau fulgi de porumb. Tăiaţi şniţelele în bucăţi nu foarte mari, ca să poate fi mâncate cu uşurinţă de cei mici, şi adăugaţi-le o garnitură de chipsuri de legume făcute la cuptor. Cu ce vegetale vă puteţi juca? Cu dovlecelul, morcovul, cartoful simplu sau cel dulce, dovleacul sau chiar vânăta, dacă aveţi în familie iubitori ai acestei legume.

Gustări sănătoase – 2. Legume crude

O caserolă, sau chiar mai multe, plină cu legume crude, tăiate pe lung, va fi sursa unui snack delicios în timpul călătoriei cu maşina. Gustul beţişoarelor din morcovi, ţelină, pastârnac, ardei de toate culorile şi castravete este pe placul multor copii şi, pentru că aceste legume sunt o sursă excelentă de vitamine şi minerale, ele nu pot să nu fie şi pe placul părinţilor. Ba unele dintre aceste gustări sănătoase se dovedesc a fi foarte utile în cazul în care celui mic îi apar dinţiii, fiind folosite pe post de jucărie gingivală, aşa că nu va zgârciţi deloc cu legumele, aceşti prieteni ai întregii familii.

Gustări sănătoase – 3. Frigărui cu mini-mozzarella

Nişte frigărui cu roşii cherry şi mini-mozzarella nu arată bine numai pe un platou, la o masă festivă, ci şi în pachetul generos cu mâncare pentru drum. Poate părea o chestiune complicată, dar frigăruile sunt uşor de făcut, roşiile sunt suficient de mici încât să nu stropească prin toată maşina când sunt muşcate, iar combinaţia dintre gustul de roşie şi cel de brânză este întodeauna câştigătoare. Vrei altfel de frigărui? Pune boabe de struguri în loc de roşii şi vei avea la fel de mult succes cu ele.

Gustări sănătoase – 4. Fructe care lasă puţin suc (sau deloc)

Fructele sunt un capitol important din alimentaţia unui copil, nu numai pentru că sunt bune din punct de vedere al conţinutului lor, ci şi al gustului, iar o călătorie fără fructe n-are nici un farmec pentru cel mic. Alege fructe nu foarte zemoase, care îi permit copilului să nu se murdărească chiar de tot pe haine şi care nu necesită o porţionare anterioară. Cumpăra fără grijă mere, banane, caise, pere mai puţin moi, struguri, prune, chiar şi nectarine nu foarte coapte. Dacă te încumeţi, totuşi, poţi să pui în maşină şi portocale (pe care cel mai bine ar fi să le cureţi chiar tu) şi, într-o casoletă cu capac, cubuleţe de pepene galben şi ananas.

Gustări sănătoase – 5. Sandvişuri cu de toate

Alte gustări sănătoase, agreate in corpore de pasageri, sunt sandvişurile cu de toate. Feliile de pâine sau chifla tăiată în două se ung cu unt şi între ele se poate pune absolut orice poftiţi. De la felii de brânză sau de caşcaval, la mezeluri care să aibă o listă cât mai scurtă de ingrediente, carne feliată făcută la cuptor, humus, pateu de ficat, pastă de peşte. Bineînţeles, frunzele de salată şi feliile de roşii n-ar trebui nici ele să lipsească din sandviş, pentru un gust de-a dreptul delicios.

Gustări sănătoase – 6. Fructe uscate, alune şi nuci

Pline de fibre, vitamine, nutrienţi esenţiali, proteine şi minerale, dar şi extrem de gustoase, fructele uscate, alunele şi nucile sunt uşor de mâncat şi de luat cu voi în maşină. Le poţi găsi în magazine gata amestecate sau poţi cumpăra tu pungi diferite, din mai multe sortimente, pe care să le combini în funcţie de preferinţele copilului sau să le laşi pe fiecare în punga sa, pentru a nu crea animozităţi între ocupanţii scaunelor din maşină.

Gustări sănătoase – 7. Brioşe şi biscuiţi

Poţi face împreună cu cel mic nişte brioşe sau nişte biscuiţi grozav de buni, cu puţin zahăr, care merg perfect pe post de gustare ronţăitoare sau desert. La ultima călătorie făcută cu maşina am luat cu noi nu numai o tavă de brioşe, ci şi mici sticle de sana, kefir sau lapte proaspăt, care au mers excelent cu preparatele făcute de mânuţele noastre.

Călătorie plăcută!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa