De ce e important să consumi alimente bogate în fibre

TOTUL DESPRE MAME
fibre

Fibrele alimentare, solubile și nesolubile, sunt indispensabile pentru echilibrul organismului, ele asigurând protecție împotriva mai multor de boli.

Iată ce trebuie să ştii despre alimentele bogate în fibre:

Fibrele solubile se găsesc îndeosebi în legumele și fructele proaspete, în legumele uscate cum ar fi lintea și fasolea sau în coaja unor cereale ca orzul, ovăzul, secara sau hrișca. Fibrele nesolubile sunt mai puțin prezente în alimentație, ele găsindu-se în cerealele complete cum ar fi grâul sau unele legume (toate tipurile de varză), potrivit Agerpres.

Odată ajunse în stomac, fibrele se îmbibă cu apă, își măresc volumul și dau senzația de sațietate, constituind așadar un mijloc ideal de potolire a foamei. Ele încetinesc digestia și, prin urmare, absorbția de glucoză.

Nu trebuie consumate în cantităţi mari

Fibrele pot fi totuși iritante dacă sunt consumate în cantități mari, mai ales de către persoanele care suferă de colon iritabil, de boala Crohn, de balonări sau diaree cronică. Fibrele care nu sunt înmuiate suficient prin fierbere ar putea provoca balonări, tulburări ale sistemului digestiv, regurgitări și chiar spasme abdominale. Este bine ca persoanele cu intestine și stomac sensibile să evite pâinea completă, cruditățile și salatele.

Întrucât cea mai mare parte a fibrelor este conținută în coaja fructelor și legumelor se recomandă consumul acestora necojite, dar bine spălate și șterse. Roșiile, merele, perele, prunele, morcovii, castraveții se mănâncă de preferință cu coajă.

Citește continuarea pe: clicksanatate.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa