Cum scăpăm de dependența de zahăr?

Cristina Călin, redactor

Zahărul face parte din viața noastră, uneori chiar fără să vrem. Oricât de mult ne-am strădui să îl eliminăm din dieta noastră și a familiei, nu prea putem în totalitate. Unul dintre motive este că producătorii îl ascund printre ingredientele scrise mic, mic de tot pe etichetă, iar cel mai greu de învins este dependența. Nouă, adulților, ni se pare că dimineața cafeaua nu are gust fără zahăr, iar copiii care au prins gustul lor sunt greu de dezvățat. Și, totuși, potrivit foodworldnews.com există 10 pași pe care îi putem face pentru a combate dependența.

În cartea V de la varza sau Povestea oii galactice When-When, poți afla trucuri amuzante prin care să îi insufli copilului tău un stil alimentar sănătos.

Înainte de a scăpa de dependența de zahăr trebuie să ne convingem că vrem să facem acest lucru. Motivele sunt nenumărate, dar vi le vom da pe cele mai importante.

De ce să scăpăm de dependența de zahăr?

Vei slăbi. Nu o motivație care ar trebui să îi convingă doar pe adulți, ci și pe copii, având în vedere creșterea îngrijorătoare a obezității alarmante în România. Renunțând la zahăr organismul va fi capabil că gestioneze mai bine producția de insulină. Nici nu trebuie să te gândești că ești la vreo dietă, pur și simplu mănânci sănătos. Scăderea în greutate în acest caz nu va mai avea efect de yo-yo așa că vei putea să te bucuri de noua siluetă pentru totdeauna.

Gustări cu un conținut scăzut de zahăr

Stomac mai sănătos. Zahărul hrănește bacteriile rele din stomac, iar de sănătatea acestuia depinde buna funcționare a sistemului imunitar. Când consumăm prea mult zahăr apare sindromul colonului iritabil, ne confruntăm cu diaree sau constipație.

Ți se îmbunătățește starea de spirit. În cazul în care anxietatea și depresia ne dau târcoale, renunțarea la zahăr poate fi soluția pentru a le elimina din viața noastră. Un studiu publicat recent în British Journal of Psychiatry arată că adulții care consumă alimente procesate, bogate în zaharuri au risc crescut de a ajunge depresivi față de cei care mănâncă mai natural.

Deserturi care-ți satisfac pofta de dulce fără să-ți afecteze talia

Cum facem să renunțăm la zahăr?

Depistează sursele de zahăr. Este destul de complicat și consumă timp să citești etichetele tuturor produselor pe care le cumperi de la magazin, dar cu timpul vei învăța unde se ascunde pericolul. Ia în calcul orice produs, de la pâine la mezeluri. Zahărul se află peste tot, sub diverse surse.

La început fă schimbări mici. Nu elimina zahărul din prima. Începe cu cafeaua de dimineață, apoi continuă cu eliminarea anumitor produse, până când vei ajunge să scoți de tot zahărul din viața voastră.

10 metode simple ca să îl înveți pe copil să mănânce sănătos. Plus o „armă secretă” ce nu dă greș

Nu sări peste micul-dejun. Dacă nu mănânci dimineața vei fi tentat să cumperi de pe drum diverse produse ambalate frumos care în mod sigur conțin zahăr. Variantele de a mânca sănătos în drum spre serviciu sau școală sunt foarte puține, așa că mai bine iei micul-dejun acasă.

Limitează consumul de alcool. Indiferent de ce alcool vorbim conține zahăr.

Fă mișcare. Exercițiile fizice regulate scad pofta de dulce. Ieși cu copiii în parc și jucați fotbal sau volei sau mergeți pur și simplu, dacă nu ai timp să mergi la sală.

Nu renunța la gustări. Nu toate gustările sunt periculoase. Alunele, nucile, caju, fructele, legumele sunt câteva dintre variantele sănătoase pe care le ai.

Alimentele interzise în dieta copiilor. Un ghid pe categorii de vârstă

Învață toate denumirile sub care se ascunde zahărul. Când citești etichetele produselor alimentare pe care le cumperi fii atentă și la: dextroză, fructoză, sirop de porumb, maltodextrină, zahăr invertit, dextran, lactoză, sirop de malț, melasă, malț.

Economisește. Banii pe care i-ai fi dat pe tot felul de alimente procesate, pline de zahăr folosește-i pentru a vă cumpăra ceva util ție și copiilor.

3 reţete delicioase de îngheţată de casă

Cumpără produse neîndulcite. Evident că trebuie să fii atentă și la îndulcitorii de sinteză care sunt la fel de periculoși ca zahărul, dacă nu mai rău: ciclamat de sodiu, zaharină, acesulfam K, aspartam, sorbitol.

Ține-te de plan. Poate la început ți se va părea greu, dar pe măsură ce vei vedea îmbunătățirile care apar în viața familiei tale, vei dori să fi renunțat la zahăr mult mai demult.

Cum poți scăpa de dependența de dulce a copilului în 30 zile

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa