Cum faci copiii mofturoși să mănânce

Daniela Ghiorghe
copiii mofturoși

Copiii sunt recunoscuți pentru alegerile lor culinare inexplicabile. Ei au alte criterii care îi ajută să decidă dacă vor mânca sau nu un anumit fel de mâncare, chiar dacă nouă ni se par fără sens. Însă este foarte important să aflăm după ce reguli se ghidează copiii mofturoși, pentru că în felul acesta putem face schimbări în dieta lor, conform kateorson.com.

De cele mai multe ori, atunci când copiii sunt pretențioși în privința mâncării, nu știm ce să facem. Pe de o parte, nu vrem să-i forțăm să mănânce lucruri care nu le plac, dar pe de altă parte vrem să fim siguri că au destule vitamine și nutrienți în corp pentru a fi cât mai sănătoși.

Unii specialiști sunt de părere că, de fapt, problema nu o reprezintă mâncarea în sine, ci starea în care sunt copiii atunci când trebuie să facă o alegere. Adică dacă micuțul se simte rău, fizic sau emoțional, nu se va mai folosi de logică pentru a face o alegere culinară corectă și viceversa. De cele mai multe ori, dacă cei mici sunt într-o dispoziție bună, nu mai sunt iritați de anumite mirosuri sau gusturi.

Dacă îți faci timp să îi observi comportamentul celui mic, vei recunoaște anumite tipare după care aceștia își aleg mâncarea. De aceea, este important ca, înainte de fiecare masă, să petreci puțin timp cu el ca să îl aduci într-o stare calmă și non agresivă. Vei vedea că va accepta mai ușor mâncarea în acest fel.

Despre cum să cultivi inteligența naturală a corpului, astfel încât nici tu, dar nici copiii să nu cadă în capcana dietelor nesfârșite, despre mâncatul conștient și tehnici de mindfulness la masă, poți afla din Ghidul Headspace, scris de Andy Puddicombe.

O altă strategie de a-i face pe micuți să mănânce ce are în farfurie este să faci întreg procesul distractiv pentru ei. Așează mâncarea în diferite forme: de animăluțe, păsări, case sau alte lucruri care îi fac să se amuze și pe care le pot identifica. În același timp, poți transforma timpul petrecut la masă într-un proces de învățare (fără să-și dea seama) a alimentelor și a felurilor de mâncare.

După cum toată lumea știe, lucrurile interzise sunt cele mai dorite. Te poți folosi de acest truc pentru a-i face pe cei mici să consume alimente de care, în mod normal, nici măcar nu s-ar atinge. Spune-le că nu au voie să mănânce anumite mâncăruri și vei vedea că le vei trezi interesul instantaneu.

Majoritatea copiilor sunt mofturoși la mâncare. Însă, dacă îți aduci aminte, pe măsură ce vor crește își vor varia dieta și vor începe să mănânce din ce în ce mai multe ingrediente diferite. Trebuie doar să ai răbdare și să fii atentă la sentimentele celor mici, pentru că astfel vei afla cauzele pentru care refuză cele mai multe mâncăruri.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa