Coșmarul oricărei mame: copilul nu are poftă de mâncare. Cinci posibile cauze

Veronica Guzun, redactor
refuza mancarea
Mamele se îngrijorează foarte tare atunci când bebelușul nu acceptă diversificarea. Nu e totul pierdut, cu răbdare și fără a renunța la mesele de lapte, totul va fi bine.

Unul dintre motivele de stres pentru multe mămici este perioada în care copilul nu are poftă de mâncare. Dacă nu a mâncat deloc, pentru mamă e catastrofă. Dacă a mâncat puţin, o mică tragedie. E o reacție ancestrală: mâncare=viață.

E bine de ştiut că pofta de mâncare variază în funcţie de activitatea fizică şi de o serie de factori externi, precum temperatura de afară sau stresul. Iată cinci motive posibile care explică refuzul copilului de a mânca, după ivona.bigmir.net.

1. Preferințele alimentare

De multe ori, copilul refuză să mănânce supa de legume și susţine că nu-i este foame, iar dacă e servit cu paste cu carne, de exmeplu, golește farfuria.

Formarea obiceiurilor alimentare corecte la un copil depinde, în primul rând, de exemplul părinților. În cazul în care mama și tata preferă gustări precum sandviciuri sau snackuri, copilul nu poate decât să aibă aceleași preferințe.

Dacă refuză să mănânce supa de legume, nu-i oferiți o alternativă mai gustoasă, dar mai puțin sănătoasă, numai să-l știți sătul. Puteți să-I dați să aleagă din două variante la fel de sănătoase, iar dacă le refuză trebuie să știe că până la următoarea masă nu mai există alte variante.

2. Gustări

Cea de-a doua variantă des întâlnită a pseudo lipsei de poftă de mâncare sunt gustările. Dacă între mese copilul ciugulește sandviciuri, biscuiți, dulciuri, nu e de mirare că la masa de prânz nu se mai atinge de nimic din farfurie. Gustările sunt acceptate, dar sub formă de alimente ușoare, precum un fruct sau un iaurt.

3. Dezvoltarea individuală

Toți copiii sunt diferiți și necesarul alimentar e diferit. De exemplu, un copil care a alergat toată ziua se poate așeza la masă și poate goli totul din farfurie, iar cel care a construit din cuburi un castel să nu fie atât de înfometat pentru că nu a consumat la fel de multă energie precum primul. Dacă un copil din parc mănâncă două porții la prânz, nu înseamnă că și copilul dumneavoastră trebuie să consume aceeași cantitate de alimente. Urmăriți îndeaproape consumul de energie al copilului și constituția sa.

4. Efortul

În completarea celor de mai sus, cu cât copilul consmă mai multă energie, cu atât va mânca mai bine. Așa că lăsați-l să zburde, încurajați-l să practice diverse sporturi și nu va mai refuza niciodată mâncarea. În plus, se va dezvolta armonios.

5. Forțarea copilului să mănânce

Numeroase studii au confirmat: poți forța copilul să mănânce, însă nu va avea niciun beneficiu de pe urma acelei mese. Mai mult, acest stil de alimentație are efecte negative asupra digestiei pentru că, în lipsa apetitului, sucul gastric nu se secretă, iar alimentele nu sunt prelucrate adecvat. Mai bine nu-l forțați, ci așteptați să ceară singur de mâncare când i se va face foame și tractul digestiv va fi pregătit să primească alimente și să le digere.

Citește cartea ”Copilul meu NU mănâncă!”, scrisă de celebrul pediatru Carlos Gonzalez care dă cea mai mare spaimă a părinților la o parte, explorând motivele pentru care un copil refuză mâncarea. Cartea este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa