Ce să mai fac de mâncare? Soluții pentru orice provocare

Ca mamă trebuie să fii creativă chiar și în bucătărie! Evident că ai tăi au feluri de mâncare preferate, însă diversitatea trebuie să fie la ordinea zilei. Ți-am pregătit mai multe soluții care te pot scoate oricând din impas, indiferent de vârsta copilului tău.

Georgiana Mihalcea, redactor
ce să mai fac de mâncare
Ce să mai fac de mâncare? E cea mai deasă întrebare pe care și-o pune o mamă. La noi găsești mereu soluții!

Știu că și tu te-ai întrebat destul de des „Ce să mai fac de mâncare?” și nu neapărat pentru vreo ocazie specială, ci pur și simplu că ești în pană de idei. Și e normal la cât de multe are pe cap o mamă! Eu, fiind deja o mamă cu ștate vechi, am deja o cărticică de ingrediente, meniuri și  rețete care te pot scoate din încurcătură, indiferent de vârsta copilului tău. Și am s-o împart cu tine, așa cum mi-ar fi plăcut să o primesc eu acum mulți ani.

Ne place sau nu, în bucătărie suntem șefe! Ideal ar fi să avem „ucenic” partenerul de viață. În fine, cu sau fără el, tu ești la butoane și tu știi cel mai bine ce trebuie făcut. Când vor mai crește copiii, i-ai cu tine în bucătărie, ca să fure meserie!

Ingrediente pe care trebuie să le ai mai mereu în casă

Indiferent de vârsta copilului tău, voi, adulții trebuie să mâncați și, pentru asta trebuie să ai mereu la îndemână niște ingrediente din care poți încropi o gustare, o cină, un mic dejun. Bine ar fi să faci cumpărăturile o singură dată pe săptămână, la hipermarket și la piață. Garantat faci economie de timp și mai ales de bani. Așasar, ce ar trebui să nu-ți lipsească din casă:

  • Ouă
  • Brânză
  • Lapte
  • Unt
  • Zahăr (încearcă-l pe cel brun)
  • Mălai
  • Faină
  • Carne (pui, vită, pește) – atenție în ce condiții o păstrezi!
  • Legume (ce găsești de sezon, plus ceapă, ardei, roșii, cartofi)
  • Orez
  • Ulei
  • Paste
  • Griș
  • Pâine (ideal ar fi integrală, feliată)
  • Fructe (de sezon, proaspete, de la piață)
  • Rezerve de apă plată
  • Cafea (cineva trebuie să aibă energie de dimineața până seara)

Asta a fost așa, în mare, orientativ. Evident că tu vei avea propria ta listă personalizată cu ce preferă ai casei. Ideea e că, din când în când să faci din ochi inventarul prin frigider ori prin cămară, pentru a te asigura că ai provizii din articolele de bază.

Să-ți mai spun ceva, din capul locului: învață-i pe ai tăi să respecte un principiu alimentar simplu- ziua are 3 mese principale și 2 gustări, ce e în plus strică și aduce kilograme nedorite. Bun. Acum că ne-am lămurit cu câteva chestiuni în miezul problemei, să luăm fiecare situație în parte în care tu te întrebi „ce să mai fac de mâncare” și să găsim o rezolvare!

Ce să mai fac de mâncare când bebe e la diversificare

Până la 6 luni, copilul trebuie alăptat. Bine, în cazuri speciale, în care alăptarea n-a fost posibilă, poate fi hrănit cu biberonul. După 6 luni, bebe poate încerca gusturi noi, câte unul pe rând, dar alăptarea rămâne la loc de cinste în viața lui.

Cum să devii nutriționistul familiei și să iei cele mai bune decizii în timpul diversificării, citește în „Cartea bebelușului”. Dr. William Sears explică atât cum să alegi alimentele, cum să le introduci în meniul copilului, dar și cum să determini dacă vreun dintre acestea îi provoacă alergii și ce să faci în asemenea situații.

Cartea care a devenit ”Biblia creșterii copiilor” este disponibilă AICI.

Ce să mai fac de mâncare pentru un bebeluș aflat la diversificare- ordinea introducerii alimentelor

Meniu pentru 6-7 luni

Dimineaţa:

Variante pentru gustări:

  • mere coapte, decojite şi pasate
  • mere rase cu biscuiţi
  • compot de mere cu biscuiţi
  • griş cu lapte cu piersici pasate
  • piure de mere sau piersici cu brânză de vaci
  • orez cu lapte, pasat
  • lapte cu cereale pentru sugari

Variante pentru prânz:

  • o ceașcă mică de supă de zarzavat + 4-5 linguri piure de cartofi amestecat cu 2-3 linguri de carne fiartă şi tocată (mixată)
  • o ceașcă mică de supă de zarzavat + 4-5 linguri piure de cartofi, amestecat cu un gălbenuş de ou fiert
  • o ceașcă mică de supă de zarzavat + 4-5 linguri carne fiartă, tocată şi amestecată cu sos alb
  • o ceaşcă de supă-cremă de legume cu lapte şi gălbenuş de ou fiert
  • o ceaşcă de supă de carne de vacă cu zarzavaturi şi griş, totul tocat şi pasat (mixat)

Variante pentru cină:

  • laptele tău sau lapte-formulă,

Meniu pentru 8-10 luni

Dimineaţa:

  • laptele tău sau lapte formulă, eventual amestecat cu 3-4 biscuiţi

Variante pentru gustări:

  • compot de fructe fierte şi pasate
  • mere rase cu biscuiţi
  • griş cu lapte şi cu mere rase
  • piure de fructe cu brânză de vaci

Variante pentru prânz:

  • o ceşcuţă mică bulion de carne + 4-5 linguri piure de cartofi cu 2-3 perişoare de carne şi o felie de pâine albă
  • ciulama de pasăre şi 2-3 linguri de mămăliguţă
  • cremă de spanac cu brânză de vaci şi o felie de pâine albă
  • sufleu de dovlecei cu orez pasat şi brânză de vaci

Variante pentru gustări:

  • budincă dulce din brânză de vaci cu gălbenuş de ou
  • ½ pahar de lapte sau un iaurt mic cu 1-2 biscuiţi
  • piure de fructe

Variante pentru cină:

  • mămăliguţă cu iaurt
  • piure de legume
  • orez pasat cu lapte
  • fidea pasată cu lapte

După oricare dintre acestea, laptele tău sau lapte-formulă.

Meniu tip pentru 10-12 luni

Dimineaţa:

  • laptele tău sau lapte formulă, 3-4 biscuiţi pentru bebeluși

Variante pentru gustări:

  • compot pasat făcut în casă
  • salată de fructe (mere, piersici sau gutui, suc de portocale) 
  • griş cu lapte ( sau cereale pentru bebeluși)
  • cartofi copţi cu unt sau smântână

Variante pentru prânz:

  • o ceașcă mică supă de zarzavat cu gălbenuş de ou + 4-5 crochete de legume şi o felie de pâine
  • cartofi la cuptor cu smântână, o felie de pâine albă şi batoane cu miere şi vanilie
  • ciorbă de zarzavat acrită cu lămâie + ciulama cu inimi de pui pasate (mixate)
  • sufleu de spanac sau dovlecei cu carne de pui la cuptor, pasată
  • fasole verde cu sos de smântână, o felie de pâine şi un fruct
  • carne de pasăre cu mazăre şi o felie de pâine

Variante pentru gustări:

Variante pentru cină:

După oricare dintre acestea, laptele tău sau lapte formulă.

Meniu pe o săptămână dacă ai un copil de grădiniță

De la 1 an, copilul tău va începe să mănânce aproape tot ce mănâncă restul familiei, cu condiția ca alimentele să fie sănătoase. Este o perioadă în care va descoperi din ce în ce mai multe arome și texturi și va începe să aibă preferințe alimentare. De aceea, este bine să insiști cu un regim de viață cât mai sănătos și mai echilibrat.

Iată o propunere de meniu pe o săptămână, care, sper eu să-ți fie de folos! Ingredientele au fost alese în aşa fel încât să poată fi disponibile pe parcursul întregului an, fie proaspete, fie conservate (de preferinţă prin congelare – în acest fel pierzându-se cel mai puţin din valoarea lor nutritivă).

Dacă îţi plac cifrele, îţi mai spun că aceste trei mese mari şi două mai mici îi vor asigura copilului circa 1400-1700 de kilocalorii (în funcţie de vârsta şi greutatea lui) şi 1-1,2 litri de lichide sub variate forme (apă, lapte, sucuri naturale, supe şi ciorbe). Bineînţeles, tot ceea ce se găseşte pe masă în faţa celui mic va conţine câte un pic din toate grupele alimentare (cereale, legume, fructe, carne, lapte, ouă) şi, de asemenea, multe minerale şi vitamine.

Micul dejun

VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
Felul întâiCereale cu lapteCacao/ciocolată cu lapteCeai de plante cu miere/zahărFulgi de porumb cu lapteMüsli cu lapteCacao cu lapteCeai de plante cu miere
    Al doilea fel  Pâine cu unt, caşcaval sau brânzăPâine cu pastă de măslinePâine cu unt şi şuncă slabă  (de pasăre)Pâine cu pastă de ouPâine cu urdă sau mozarellaPogăcele cu brânzăOu fiert sau omletă în aburi
Suc natural de fructeRoşie sau suc de roşiiSuc natural de fructeSuc de portocale şi morcoviRoşie sau suc de roşiiSuc natural de fructeCozonac, croasant sau brioşă

Gustarea de la ora 10

VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
Fructe (după preferințe şi accesibilitate)Măr      piersică   /   banană   /   pară   /   cireşe   /   caisă   / struguri etc.

Masa de prânz de la ora 13/14

      VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
Felul 1Ciorbă ţărăneascăSupă cremă de legume cu crutoaneMămăliguţă cu brânză şi smântânăBorş de ştevie/spanacSalată de vinete şi dovlecei (părţi egale)Supă de pasăre cu legume, dreasă cu smântânăSupă/ciorbă cu perişoare
Felul 2Mazăre cu friganele Salată de sfeclăFriptură de pasăre la cuptor cu legume amestecate, fierte, cu ulei şi salată verde/asortatăDovlecei umpluţi cu iaurtCiulama cu perişoare din carne de pasăreOuă în cuiburi de cartofi Salată de roşiiŞniţel pane cu legume asortate fierte/salată de ardei copţiFriptură de pasăre cu piure, Salată de varză cu mărar  
Felul 3Căpşune cu zahărStruguri/Nectar de fructeCremă de vanilie cu fructeCremă de mere cu portocaleCremă de zahăr arsPepeneSalată de fructe

Gustarea de după-amiază

VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
Feluri Iaurt cu fructeSandviş cu unt şi şuncăChec cu nuci şi rahatSandviş cu unt şi brânză/caşcavalLapte bătut cu brioşă/ biscuiţiPlăcintă cu brânză  Iaurt cu cereale

Cina

VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
FeluriOmletă la aburi SavarinăOrez cu lapte (nu uita scorţişoara!)  cu sirop de fructe /dulceaţăCaşcaval pane Salată de morcovi cu mărTăiţei cu lapte CompotMămăliguţă cu unt şi brânzăCartof copt, cu unt/ Spumă de fructeRuladă cu carne Măr copt

Dacă nu toate ideile propuse în tabelul de mai sus sunt pe gustul copilului tău, iată și câteva alternative la fel de sănătoase:

Masa de prânz de la ora 14 – (alternative)

      VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
Felul 1Supă cu găluşte (limpede, din carne/legume, cu unt, gălbenuş de ou), cu/fără smântână  Supă de roşii cu crutoaneSalată orientalăCiorbă de vacă, cu legume  Supă cu pasteSalată de fasole verde cu roşiiSupă/ciorbă cu perişoare
Felul 2Ardei/dovlecei/ gulii/roşii umplute cu orez şi legume/ carne, cu/fără iaurtFriptură la grătar cu conopidă/ Brocolli şi unt/ ulei şi salată verde Rasol de vacă cu legume şi salată de varză cu mărar sau salată de andiveChifteluţe din praz, cu sos de roşii, sau sos de mărar cu smântânăFriptură înăbuşită cu piure de spanac/urziciChifteluţe cu piure, salată asortată/ salată de ardei şi roşii cu brânză rasăFriptură de pasăre cu legume gratinate, Salată de varză cu mărar  
Felul 3Îngheţată de fructe/ ProfiterolStruguri/Nectar de fructeCompotSalată de fructePepeneStruguriSalată de fructe

Gustarea de după-amiază (alternative)

VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
FeluriPlăcintă cu mereSandviş cu unt şi friptură făcută în casăLapte bătut cu cerealePlăcintă cu dovleacCremă de brânză cu roşiiCornuleţe cu nuciPlăcintă de spanac/ varză/ brânză

Cina (alternative)

VariantePrima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA şasea ziA şaptea zi
FeluriLapte de pasăreSalată de roşii cu brânzăBudincă din griş sau pasteMacaroane cu brânză sau nuci LapteCartofi copţi cu unt şi brânzăPizza cu caşcaval, cu lapteMămăliguţă cu smântână, unt, brânză şi gălbenuş de ou

Ce să mai fac de mâncare pentru toată familia?

Când copilul a mai crescut, chiar dacă vei respecta în continuare principiile unei alimentații sănătoase, poți găti la comun pentru toți ai casei. Îți propun câteva rețete ideale pentru prânz și cină care se fac destul de repede și sunt extrem de gustoase și sănătoase.

Când te mai întrebi data viitoare „Ce să mai fac de mâncare?” și vrei ca toți să fie mulțumiți, încearcă rețetele propuse de noi.

Crap ca la Dunăre

Ai nevoie de: un crap mijlociu, 2-3 cepe mari, 6-8 roşii mari, 5 căţei de usturoi, 3-4 ardei graşi copţi, ulei, suc de roşii, o lămâie, un pahar vin alb, o legătură de verdeaţă, cimbru, sare, piper.

Cum procedezi: Curăţă peştele de solzi, de aripioare şi de intestine. Spală-l, apoi freacă-l pe interior cu puţină sare grunjoasă sau mălai, ca să elimini membranele negre. Clăteşte-l şi porţionează-l, apoi sărează-l şi piperează-l bine. Pregăteşte o tavă unsă cu ulei, aşază în ea peştele, apoi adaugă pe lângă el ceapa tăiată julien şi ardeiul, copt şi tăiat feliuţe. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă totul la cuptor pentru un sfert de oră.

Descoperă apoi tava, adaugă peste peşte roşiile tăiate rondele, usturoiul mărunţit, o cană cu suc de roşii, un pahar cu vin. Presară cimbrul şi mai lasă tava la cuptor un alt sfert de oră, de data aceasta descoperită. Verifică din când în când dacă nu s-a rumenit peştele. Când este gata, presară puţin pătrunjel tocat şi adaugă feliile de lămâie.

Raţă cu vin, la cuptor

Ai nevoie de: o raţă de peste 1 kg, ulei, sare, piper şi un pahar de vin alb sec. Pentru garnitură: piure de cartofi, suc de roşii, piper, boia.

Cum procedezi: În primul rând, cureţi raţa (chiar şi pe cea cumpărată, după decongelare), să nu fi rămas fulgi. Cel mai sigur este să o pârleşti, apoi să o freci bine cu mălai. O speli, o sărezi şi la interior, apoi îi legi picioarele cu o sfoară. Aşezi pasărea într-o pungă obişnuită din hârtie, care a fost bine unsă cu ulei, legi punga şi o aşezi într-o tavă în cuptorul preîncălzit. Adaugi în tavă o cană cu ulei, una cu apă şi una cu vin. Laşi raţa să se frigă la foc mediu, fără grabă, întorcând din când în când punga şi adăugând ulei sau apă. După 45 de minute, verifici dacă s-a rumenit şi îndepărtezi punga. Separat, prepari sosul picant, fierbând la foc mic, pentru cinci minute, sucul de roşii şi boiaua. Serveşti raţa cu sos şi piure de cartofi.

Ciuperci cu smântână şi verdeaţă

Ai nevoie de: 1 kg ciuperci, 400 g smântână, o jumătate pachet de unt, 4-5 cepe, o lingură făină, două legături de pătrunjel, două legături de mărar, sare.

Cum procedezi: Speli ciupercile bine, în mai multe ape, apoi le tai felii, cu tot cu codiţe. Ceapa o toci mărunt. Într-o tigaie mare şi adâncă, pui la călit în unt ceapa şi ciupercile. Când apa lăsată de ciuperci a scăzut, iar acestea sunt bine pătrunse, adaugă smântâna amestecată cu făina şi lasă totul să fiarbă. La final, adaugă sarea şi verdeaţa tocată mărunt.

Orez sârbesc cu ciuperci

Ai nevoie de: două cepe, doi ardei graşi, un ardei kapia, un morcov, 5-6 roşii coapte, o jumătate kilogram ciuperci, ulei, piper, sare, două pahare de orez.

Cum procedezi: Tai ceapa mărunt, opăreşti roşiile, le decojeşti şi le tai cubuleţe, tai mărunt morcovul şi ardeii. Pui la călit în ulei ceapa, morcovul, ardeii, şi ciupercile, apoi adaugi roşiile şi un litru de apă şi laşi să fiarbă totul până când morcovul este aproape făcut. Atunci adaugi orezul spălat, dai focul foarte mic şi acoperi cratiţa. Amesteci din când în când. După un sfert de oră, dacă doreşti, poţi pune cratiţa la cuptor.

Musaca de vinete cu caşcaval

Ai nevoie de: 1 kg de vinete, 1/2 kg de ardei gras, 3-4 cepe, 1 kg de cartofi, 2-3 roşii proaspete, puţin suc de roşii, 300 g de caşcaval, ulei, sare.

Cum procedezi: Fierbi cartofii în coajă, după care îi cureţi şi îi tai felii mai groase. Prăjeşti ardeii şi ceapa în puţin ulei, apoi îi scurgi. Tai vinetele felii, le presari cu sare şi le laşi să stea cam un sfert de oră, apoi le speli şi le ştergi bine. Între timp, razi caşcavalul. Ungi o tavă cu ulei, apoi aşezi un rând de cartofi tăiaţi felii. Adaugi un strat de ardei şi ceapă, un rând de felii de vinete, un strat de caşcaval ras. Repeţi procedura, adăugând cartofi, ardei cu ceapă şi vinete. Peste toată tava verşi suc de roşii amestecat cu sare şi piper. După aceea, presari ultimul strat de caşcaval ras, pe care îl ornezi cu felii de roşii. Dai tava la cuptor, la foc mic, aproximativ 45 minute.

Ştrudel cu spanac

Ai nevoie de: un pachet foi de plăcintă, 500 g spanac, 100 g ciuperci, 2 cepe, 2 linguri unt, sare, piper, un ou, 200 g brânză telemea, ulei.

Cum procedezi: Speli şi toci spanacul, toci ceapa şi tai felii ciupercile. Le căleşti pe toate în unt, apoi laşi să fiarbă până scade zeama. Le sărezi şi le laşi la răcit. După aceea, adaugi în compoziţie oul bătut şi brânza mărunţită.

Pe un blat uns cu ulei întinzi o treime din foi, una câte una, ungându-le bine cu ulei pe fiecare. Apoi le umpli cu o treime din compoziţie şi le rulezi bine. Le aşezi într-o tavă unsă cu ulei. Repeţi paşii de alte două ori. La sfârşit, tava cu cele trei rulouri cu spanac se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. Când foile sunt crocante şi aproape rumene, stingi focul şi acoperi tava cu un ştergar, să „transpire”. Ştrudelul se serveşte cald, cu smântână.

Variantă pentru „carnivori”: Poţi adăuga în spanac bacon tocat mărunt sau cârnaţi picanţi.

Carne de vită cu sos de morcovi

Ai nevoie de: o bucată carne slabă de vită, 2 kg morcovi, sare, piper boabe, ulei, foi de dafin, oţet, o cană vin alb sec, 400 g smântână. Pentru garnitură: paste, câteva linguri de smântână

Cum procedezi: Pui la fiert în apă rece carnea de vită şi spumezi. După ce apa rămâne clară, pui la fiert şi morcovii. Când morcovii s-au fiert bine, îi scoţi, îi scurgi şi îi dai printr-o sită fină sau îi mixezi ca pentru piure. Când şi carnea este gata fiartă, o scoţi şi o tai cubuleţe. Într-o cratiţă adâncă pui carnea, piureul de morcovi, sare după gust, o lingură cu boabe de piper, 3-4 foi de dafin, o cană de vin şi două căni de supă amestecată cu două linguri oţet. Se fierbe totul cam douăzeci de minute, până când compoziţia scade şi se leagă. Atunci se dă deoparte şi se adaugă smântâna. Se amestecă bine şi se mai pune pe foc cinci minute. Acest fel de mâncare se serveşte cu paste fierte şi o nouă porţie de smântână.

Salată cu pui şi măr

Ai nevoie de: 4-5 cartofi mari, 4-5 mere mari, doi piepţi de pui, un ou, ulei, lămâie, muştar, sare, piper, o lingură iaurt gras.

Cum procedezi: Cartofii îi pui la fiert în coajă. Când s-au fiert, îi decojeşti şi îi tai cubuleţe cât mai mici. Tai şi merele la fel. Pieptul de pui îl fierbi, apoi îl dezosezi, îl cureţi de piele şi îl tai mărunt. Ar trebui să ai trei grămăjoare aproximativ egale cu cartofi, mere şi carne. Separat, faci o maioneză din gălbenuş, ulei, muştar, zeamă de lămâie şi sare. La final, adaugi în maioneză o lingură de iaurt, piper şi încă o linguriţă de muştar, dacă preferi salata puţin picantă. Amesteci sosul astfel obţinut cu cele trei ingrediente şi pui la rece pentru o noapte. Va fi un aperitiv uşor, hrănitor şi delicios.

Variantă cu peşte afumat: În loc de pui, foloseşti un batog de macrou, pe care îl cureţi de piele şi oase şi îl mărunţeşti. În acest caz, poţi adăuga şi câteva măsline desărate, fără sâmbure, mărunţite. Atenţie! Peştele este foarte sărat, aşa că nu mai adaugi sare.

Ce să mai fac de mâncare la o ocazie specială?

Nu există sărbătoare fără desert. Dar ce poți găti ca să poată mânca și copilul tău? Prăjiturile simple, sănătoase, pot fi date chiar de la 9-10 luni, iar după vârsta de 1 an, copilul poate mânca din acelaşi platou cu voi – bineînţeles, dacă vei aduce unele modificări în modul tău de a găti.

Primele lui deserturi vor fi orezul cu lapte, cerealele cu lapte (sau iaurt cu fructe) şi budincile moi. Treptat, îi vei introduce diverse aluaturi cu fructe (fără drojdie, până la 1-1,5 ani) sau torturi simple cu cremă de vanilie, pentru ca mai târziu să-şi facă intrarea prăjiturile şi aluaturile dospite (checuri, cozonaci etc.)

Batoane cu miere (1an +)

Ai nevoie de: 200 g miere, un ou, 100 g unt, un pacheţel de vanilie, un vârf de linguriţă de praf de copt, făină – cât pentru a obţine un aluat mai moale.

Cum procedezi: Se bate mierea cu oul până devine spumă, se toarnă într-un vas smălţuit, se pune la foc moale şi se amestecă bine, până ce se îngroaşă corespunzător. Se scoate de pe foc şi, pe marginea plitei, se amestecă până ce se răceşte. Se adaugă untul, vanilia, praful de copt şi făina, atât cât este nevoie pentru a obţine un aluat mai moale. Se toarnă într-o tavă unsă şi tapetată cu făină, în aşa fel încât să ia forma de batoane, bastonaşe, iar pe deasupra se poate presăra mac, susan sau puţină nucă. Se coc la foc potrivit până se rumenesc şi sunt tocmai bune de dat colindătorilor.

Tort de clătite cu legume

Ai nevoie de: Clătite: 3 ouă, 250 g făină, 500 ml lapte, sare, ulei. Umplutura: 100 g morcovi fierţi, 1 conopidă, 1 dovlecel, 2 cartofi, 100 g margarină, 1 ceaşcă de lapte, 2 ouă, 1 linguri de făină, 100 g de caşcaval, 1 lingură de smântână, sare.

Cum procedezi. Amesteci laptele cu ouăle, făina şi un praf de sare şi apoi cu aluatul obţinut coci clătitele în ulei. Trebuie să-ţi iasă 10-12 clătite. Apoi, treci la umplutură: cureţi dovlecelul, conopida, cartofii şi morcovii, îi tai bucăţi, şi le pui pe toate la fiert în apă cu sare. După ce au fiert legumele, le scurgi bine, le tai bucăţele şi le amesteci cu sosul pregătit din gălbenuşul, caşcavalul ras şi albuşul bătute spumă. Aşezi apoi într-un vas de Jena sau alt vas rotund 2 clătite şi torni o parte din compoziţia de legume. Pui o clătită, torni o parte din compoziţie de legume şi continui să aşezi compoziţia de legume şi clătitele în straturi până termini cu o clătită. Stropeşti budinca cu unt topit şi o dai la cuptor până se rumeneşte. Când este gata, o laşi puţin să se răcească în vas, apoi o răstorni pe un platou, presari caşcavalul ras rămas şi o tai bucăţi. Se consumă de preferinţă caldă.

Îngheţată de căpşuni

Ai nevoie de: 200 g căpşuni decongelate, 500 ml lapte rece, 250 g zahăr pudră, o lingură de zeamă de lămâie.

Cum procedezi: Speli căpşunile, oprind câteva pentru ornamente. Pe restul le treci prin sită şi adaugi pe rând zahărul pudră, laptele şi zeama de lămâie. Amesteci compoziţia, o torni în cupe şi o dai la congelator pentru 4 ore.

Tort de parfe cu fructe de pădure

Ai nevoie de: 100 g zahăr, 500 ml lapte, două ouă, două linguri cu făină, 300 g mure, afine sau zmeură, 100 ml frişcă.

Cum procedezi: Baţi ouăle cu zahărul şi adaugi puţin câte puţin laptele cald. Apoi pui făina în ploaie şi fierbi compoziţia la foc mic, până se leagă. Între timp, pregăteşti parfeul de fructe de pădure: speli fructele, le presari cu puţin zahăr şi le dai deoparte. Freci ouăle cu zahărul, adaugi făina, apoi laptele călduţ şi fierbi compoziţia pe foc mic până se îngroaşă. O laşi să se răcească şi în acest timp pasezi fructele printr-o sită. Încorporezi în crema răcită piureul obţinut şi frişca bătută, apoi o bagi la frigider. Când este gata, răstorni tortul pe un platou şi-l decorezi cu frişcă şi fructe.

Tiramisu

Ai nevoie de: 8 ouă, 300 g zahar, 240 g cremă de brânză mascarpone, 500 g frişcă, un pachet de pişcoturi, 100 ml de lichior, 8 ceşti de cafea tare.

Cum procedezi: Amesteci gălbenuşurile cu zahărul până se topesc, adaugi crema mascarpone şi le mai amesteci puţin. Apoi, separat de acestea, baţi frişca tare şi o încorporezi în primul amestec, adăugând în final 50 g de lichior.
Pui restul de lichior în cafeaua răcită, înmoi pişcoturile unul câte unul şi le aranjezi pe o tavă. Aranjezi un strat de pişcoturi (1/2 din pachet) pe tavă şi torni jumătate din compoziţia cremei. Apoi repeţi operaţiunea: un strat de pişcoturi, unul de cremă. În final, nivelezi frumos „construcţia” astfel obţinută şi o laşi la frigider preţ de 30 de minute. În momentul servirii, o porţionezi şi o pudrezi cu ness sau cacao.

Cozonac cu mac şi nucă

Ai nevoie de:  Aluatul. 800 g făină, 100 g margarină, 50 g ulei, 150 g zahăr, 40 g drojdie, 500 ml lapte, 4 gălbenuşuri, o lingură griş, o linguriţă rasă de sare.
Umplutura de nucă: 500 g nucă măcinată, 150 g apă, 250 g zahăr, 100 g rom.
Umplutura de mac: 500 g mac măcinat, 250 g zahăr, 200 ml apă,
o linguriţă de coajă de lămâie.

Cum se prepară aluatul: Se pun drojdia şi o linguriţă de zahăr în jumătate de pahar de lapte călduţ. Se amestecă şi se pune deoparte să crească. Se cerne făina într-un vas adânc. Peste ea se toarnă drojdia crescută şi se amestecă. Se topeşte margarina împreună cu uleiul şi se amestecă cu făina. Se adaugă gălbenuşurile frecate cu sarea, zahărul, grişul şi la sfârşit se adaugă laptele călduţ amestecând tot timpul, să nu se facă cocoloaşe. Se frământă şi se bate până apar bule de aer. Aluatul se presară cu făină, se acoperă cu un şervet şi se pune deoparte să crească.

Cum se prepară umplutura de nucă: Se pune la fiert apa, cu zahărul, iar atunci când începe să fiarbă se adaugă nuca măcinată. Apoi, se stinge focul, se adaugă romul şi se lasă să se răcorească. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca cea de nucă, cu deosebirea că în loc de rom se pune coaja de lămâie rasă.

Prepararea cozonacului. Se pune multă făină pe masa de lucru, iar mâinile se vor da prin făină tot timpul. Aluatul crescut se răstoarnă pe masă şi se împarte în două. O jumătate se întinde cu mâna şi peste ea se întinde umplutură de nucă, se rulează şi se pune în tava bine unsă. La fel se procedează cu cealaltă jumătate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu gălbenuş de ou, se mai lasă să crească în tavă 10 minute, apoi se pun în cuptorul încălzit în prealabil. Se coc la temperatura de 180-200 C, aproximativ 60 minute. Se scot când sunt rumeni şi se pudrează cu zahăr după ce se răcesc.

Salatele te scot mereu din încurcătură

Chiar dacă nu se află pe lista preferințelor copiilor, salatele sunt foarte sănătoase și trebuie să îi împrietenim cu ele!

Copiii au nevoie de vitamine, minerale şi oligoelemente. Corpul lor se află într-o continuă dezvoltare şi cere mult „material de construcţie”. De unde să-l ia? Evident, din alimentaţie. Din păcate, copiii noştri mănâncă mult prea multe alimente grase, beau prea multe băuturi dulci şi mănâncă prea puţine legume şi fructe.

Conform unor studii efectuate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, aproape jumătate dintre sugarii români au deficienţe de fier. Copiii între un an şi jumătate (vârstă la care se întrerupe administrarea preventivă de vitamina D) şi 4 ani şi jumătate au deficienţe mari de vitamina A, D, fier şi zinc. Între 4 şi 18 ani, se înregistrează carenţe de vitamina A, B2, D şi minerale: calciu, magneziu, potasiu, cupru, iod, fier şi zinc. Îngrijorător este faptul că aproape 50% dintre copii nu mâncă zilnic fructe şi legume. Unul din cinci copii nu mănâncă deloc fructe!

Ce să mai fac de mâncare? O salată!

Salatele de legume sunt sănătoase, sunt uşor de preparat, mult mai apetisante decât o tocăniţă şi oferă, pe lângă bogăţia de vitamine şi minerale, multe fibre (esenţiale pentru un tranzit intestinal bun, acestea previn constipaţia şi împiedică înmulţirea în intestine a unei flore microbiene nesănătoase).

Încearcă să pui pe masă cât mai multă culoare: combină salata verde cu roşiile, ardeii, ridichile, ciupercile, porumbul, morcovii şi aşa mai departe. Fitochimicalele, substanţele responsabile pentru nuanţa legumelor, au o mulţime de efecte favorabile asupra sănătăţii: cresc imunitatea, protejează inima şi vasele de sânge, îmbunătăţesc vederea, cresc rezistenţa oaselor şi a dinţilor, scad riscul apariţiei anumitor cancere. 

Iată 3 rețete de salate pe care le poți prepara extrem de rapid:

Salată de dovlecei prăjiţi

Ai nevoie de: 3-4 dovlecei mititei (diametru 3-4 cm), cărora nu li s-au maturizat  seminţele, 100 ml de lapte, un pumn de făină, ulei, sos (mujdei uşor, vinegretă, zeamă de lămâie), câteva fire de pătrunjel şi mărar.

Cum procedezi: Speli bine dovleceii, îi cureţi de coajă şi îi tai rondele groase de un centimetru. Rondelele le dai prin lapte şi prin făină şi le prăjeşti în tigaia unsă cu foarte puţin ulei. Nu le sărezi înainte, deoarece se înmoaie. Se păstrează apoi calde, deasupra unui vas cu apă fierbinte.

Separat, pregăteşti sosul (fie un mujdei „îndoit” cu lapte, fie un sos de oţet cu ulei, fie puţină zeamă de lămâie), pe care îl torni peste dovleceii prăjiţi. Deasupra, presari verdeaţa tocată.

Variantă:  Dacă micuţul se arată mai interesat de un fel de mâncare decât de o salată, pune un praf de sare peste rondele, apoi rade deasupra brânză sau caşcaval şi dă câteva minute la cuptor.

Salată grecească

Ai nevoie de: o salată verde, 3 roşii, 8-10 măsline, două ouă, doi castraveţi, o felie de brânză feta sau o altă brânză grasă, ulei, zeamă de lămâie. 

Cum procedezi: Speli foarte bine salata verde (frunză cu frunză, sub jet de apă rece), rupi frunzele în bucăţi mari şi le pui în salatieră, alături de roşiile şi de castraveţii tăiaţi, măslinele curăţate de sâmburi, ouăle fierte şi tăiate rondele, brânza sfărâmată cu furculiţa. Torni deasupra puţin ulei de măsline, de porumb sau de floarea-soarelui, sărezi cu măsură şi salata e gata!

Variantă: Poţi înlocui oul şi brânza cu o conservă de ton sau cu fâşii de piept de pui la grătar.

Salată cu cartofi

Ai nevoie de: 3-4 cartofi medii, o ceapă, salată verde, ardei gras, roşii, castraveţi, ridichi, pătrunjel, doi căţei de usturoi, ulei, zeamă de lămâie.

Cum procedezi: Pui la fiert cartofii în coajă. În timp ce ei se fierb, pregăteşti sosul: tai mărunt ceapa, mărunţeşti usturoiul şi le amesteci, adăugând 3 linguri de ulei, o lingură cu apă, zeama de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă de sare. Ceapa şi usturoiul îşi vor pierde astfel din iuţeală. Când s-au fiert, cartofii se scurg cât de repede posibil şi se decojesc. Se taie apoi în felii subţiri care se pun în sos. Se întorc cu grijă, pentru a nu se sfărâma. Vei vedea cum sosul se absoarbe cu repeziciune în cartofi. (Dacă te-ai luat cu treaba şi ai uitat de cartofi până când s-au răcit, vei avea surpriza să constaţi că feliile tăiate de tine cu migală sunt „cleioase” şi nu „sug” sosul. Salata este compromisă şi va trebui să fierbi alţi cartofi.)

Peste cartofi, adaugi restul legumelor tăiate şi verdeaţa tocată. Obţii un mega-bol cu vitamine! Dacă îţi spun că fierul din salată (ardei, roşii, pătrunjel) se absoarbe foarte bine în prezenţa vitaminei C din lămâie şi a amidonului din cartofi, cred că te-am convins definitiv!

Te-ar mai putea interesa