Cât trebuie să mănânce copilul în vârstă de un an?

Ramona Dinescu
cat-trebuie-sa-manance-copilul-la-un-an-totul-despre-mame

Cât și ce trebuie să mănânce copilul în vârstă de un an?

Atenție, fiecare copil este unic și se dezvoltă și se comportă în felul său. Articolul de mai jos va încerca să descrie în linii mari un comportament alimentar recomandat copiilor cu vârsta de un an și să detalieze ce și cât ar trebui să mănânce copilul în vârstă de un an.

Dacă vrei sfaturi concise și verificate despre intoducerea solidelor în alimentația copiilor, dacă vrei să ai un copil cu obiceiuri alimentare sănătoase, care mănâncă atât cât are nevoie, având astfel șanse scăzute să fie supraponderal la vârstă adultă, citește volumul „Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați” de Gill Rapley și Tracey Murkett.

Ce ar trebui să mănânce copilul de un an?

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca la vârsta de un an copilul să consume zilnic aproximativ 900 de calorii, „împărțite” în trei mese principale și două gustări. Specialiștii recomandă o distanță de trei ore între mesele copiilor mici, indiferent că sunt mese principale sau gustări.

La vârsta de un an, copilul trebuie să consume alimente din toate grupele piramidei alimentare. La această vârstă are voie să mănânce aproape orice, cu mici amendamente precum mierea (după un an o poți introduce cu prudență în meniul celui mic), carnea grasă, mezelurile sau alte alimente procesate, care conțin aditivi, pe care ar fi bine oricum să nu le incluzi prea curând în planul său alimentar.

Dacă ai rămas în pană de idei în bucătărie, iată o colecție de rețete pentru pitici.

La categoria alimente consumate cu prudență vor intra și sarea și zaharul, care pot avea efecte nocive asupra organismului, în special asupra unui organism în plină formare.

Iată ce ar trebui să mănânce un copil de un an, zilnic:

200 de grame de fructe

150 de grame de legume

50 de grame de cereale

500 ml lactate

15 grame de proteine

Din cauza faptul că nevoia dietetică a unui copil este mare, adăugarea grăsimilor sănătoase în planul său de dietă este bine venită. Așadar, nu ocoli fructele de avocado, uleiul de măsline și ouăle, deoarece reprezintă surse de grăsimi esențiale pentru dezvoltarea copilului, în special pentru dezvoltarea sistemului său nervos.

Cum ar trebui să arate meniul zilnic al unui copil de un an?

Mic dejun: ou și pâine/porridge de ovăz/pâine cu unt și gem fără zahăr

Gustare: fructe (fructele sunt recomandate să fie consumate la gustarea de dimineața deoarece conțin zahăr și furnizează energie)

Prânz: supă cu carne și legume și felul doi cu/fără carne și legume

Gustare: lactate/legume/cereale

Cină: legume cu carne/budinici de legume/lapte

Citește și:
Ce facem când copiii se îngrașă?
De ce nu trebuie să-i dai pufuleți copilului
Ce trebuie să conţină farfuria copilului?
Alimente cu ingrediente periculoase
10 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă a copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa