Beneficiile pătrunjelului pentru sănătate

Iulia Mirică
beneficiile-patrunjelului-totul-despre-mame

Beneficiile pătrunjelului consumat regulat în dietă

Pătrunjelul este o plantă care are originea în regiunea mediteraneană din sudul Italiei, Algeria și Tunisia. Pătrunjelul a fost cultivat de oameni pentru mai mult de 2000 de ani și a fost apreciat în cultura greacă, fiind folosit la diverse ceremonii.

Pătrunjelul are nevoie de umiditate și de lumina soarelui pentru a crește. Este folosit în bucătăria noastră în două forme: frunzele de pătrunjel și rădăcina de pătrunjel. Atât frunzele, cât și rădăcina, sunt utilizate în bucătăria mediteraneană și europeană. Este consumat în diferite variante, inclusiv în garnituri, salate, supe și senvișuri. Frunzele sunt împărțite în două tipuri: frunze crețe și frunze plate.

Beneficiile pătrunjelului sunt numeroase, așa că v-am pregătit o listă cu acestea.

Valoarea nutritivă a pătrunjelului

Nutrienții regăsiți în pătrunjel includ vitamina A, vitamina K, vitamina C, vitamina E, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, vitamina B12, acid pantotenic, colină, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, zinc și cupru. Pătrunjelul este, de asemenea, o sursă foarte bună de compuși volatili, cum ar fi limonen, eugenol și alfa-thujene.

Beneficiile pătrunjelului pentru organism

Pătrunjelul, cunoscut pentru utilizarea sa ca o garnitură, are mai multe substanțe nutritive, care oferă beneficii de sănătate pentru oameni. Printre aceste beneficii se numără și:

Proprietăți anti-diabetice: în mod tradițional, pătrunjelul a fost folosit ca medicament pentru diabetul zaharat în Turcia. În scopul de a valida științific această afirmație, a fost efectuat un studiu la Universitatea Marmara din Istanbul, Turcia. Cercetările au arătat că șoarecii de laborator cu diabet zaharat, care au consumat pătrunjel, au obținut o scădere a nivelului de zahăr din sânge pentru o perioadă de o lună.

Proprietăți anti-cancerigene: Zheng, Kenney și Lam din laboratoarele LKT din Minneapolis, Minnesota, au extras un compus numit myristicin, care este un compus din fenilpropan provenit din extractul de ulei de pătrunjel. Compusul myristicin are proprietăți anti-cancerigene, fiind testat doar pe șoareci de laborator momentan.

Luptă împotriva osteoporozei: pătrunjelul este eficient în cazurile de osteoporoză și este util în menținerea sănătății oaselor. Osteoporoza apare ca urmare a nivelurilor epuizate de calciu din oase și, de asemenea, ca urmare a prezenței unui aminoacid numid homocisteină. Acest aminoacid poate fi defalcat în funcție de aportul de acid folic. Datorită acestui aspect, în afară de produsele lactate și alte legume, pătrunjelul este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune surse de calciu. Acesta conține, de asemenea, o cantitate adecvată de acid folic, care poate înlătura homocisteina.

Posibile riscuri ale consumului de pătrunjel

Consumul unor cantități mari de pătrunjel poate induce contracții uterine în timpul sarcinii. În orice stadiu al sarcinii, acest lucru poate fi foarte riscant. Cantitățile mari de pătrunjel nu sunt sigure pentru femeile care alăptează. Se recomandă evitarea consumului excesiv de pătrunjel în timpul sarcinii și alăptării.

De asemenea, pătrunjelul are o cantitate mare de oxalați. Această concentrație mare poate fi deosebit de problematică pentru persoanele care suferă de pietre la rinichi. Un alt risc al consumului de pătrunjel este faptul că acesta poate face pielea foarte sensibilă la soare, ducând la formearea unor erupții cutanate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa