Antonia Condurovici: „O alimentație echilibrată pentru viitor începe în primii ani de viaţă”

Raluca Dumitrică
alimentatie-echilibrata-totul-despre-mame

Sfaturi pentru părinţii care îşi doresc pentru copiii lor o alimentaţie echilibrată

Când te uiţi la preparatele Baby Fresh Food înşirate elegant, dar jucăuş, pe platouri şi farfurii la vreun eveniment sau la vreo petrecere, ai tendinţa de a da ochii peste cap şi de a spune „iar mâncare frumoasa şi nesănătoasă pentru copii?? Ce fel de alimentaţie echilibrată e asta?” Nici nu ştii ce mult greşeşti, pentru că acele preparate frumoase sunt cât se poate de sănătoase şi de gustoase. Eu am avut ocazia să le testez şi să rămân absolut fascinată de aspectul şi de savoarea lor, iar viteza cu care au fost devorate de copii mi-a confirmat că şi lor le-au plăcut la fel de mult ca şi mie. Ca să aflu mai multe despre surprinzătoarele produse culinare peentru cei mici, dar din care pot mânca liniştiţi şi părinţii lor, am stat de vorbă cu Antonia Condurovici, fondator Baby Fresh Food.

TOTUL DESPRE MAME: Este important aspectul mâncării pentru copii?

Antonia Condurovici: Nu doar pentru copii. Mâncarea se „simte” întâi cu văzul, apoi cu mirosul, și abia apoi cu gustul. Pentru toată lumea este important aspectul mâncării, indiferent de vârstă.

TOTUL DESPRE MAME: Cum ați reușit să faceți din ingrediente sănătoase pentru copii produse atât de aspectuoase?

Antonia Condurovici: Ne-am propus încă de la început ca mâncarea pe care o oferim, indiferent dacă este un meniu zilnic sau un meniu de petrecere, să fie sănătoasă, gustoasă și apetisantă. Folosim doar ingrediente naturale, am dezvoltat alături de echipa de medici preparate sănătoase care să răspundă nevoilor celor mici în perioada de creștere și ne-am folosit de experiența de mame pentru a le pune într-o formă care să fie atractivă pentru copii. Cred că în primii ani îi putem învăța pe copii să aprecieze gustul și aspectul natural al mâncării.

TOTUL DESPRE MAME: Știm cu toții că legumele nu sunt tocmai pe lista preferințelor copiilor. Cum au fost acestea incluse în rețete pentru a fi îndrăgite de cei mici?

Antonia Condurovici: Legumele pot fi combinate cu alte legume pe care copiii le îndrăgesc. Din experiența noastră, întotdeauna există și „legume preferate” sau măcar ”legume acceptate”. În plus, cred că suntem într-o perioadă în care copiii preferă legumele în favoarea cărnii, este un lucru confirmat de foarte mulți părinți.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfaturi le oferiți părinților ai căror copii nu vor să mânânce legume?

Antonia Condurovici: Nu cred că există o rețetă cu succes 100% garantat, instant. Este un proces. Noi le recomandăm părinților să le ofere legume la fiecare masă (chiar dacă inițial cei mici le refuză), să le așeze la îndemâna copiilor, dar și să mănânce alături de cei mici. Legumele trebuie „promovate” prin povești, precum cea clasică a lui Popeye care e puternic datorită spanacului. Dar părinții pot lega orice legumă de calitățile personajelor preferate de cei mici.

TOTUL DESPRE MAME: Din experiența de până acum, care sunt alimentele pe care copiii au tendința să le consume excesiv și cum poate fi educat gustul lor pentru preparate sănătoase?

Antonia Condurovici: Pentru că în livrările pe care le facem este doar mâncare sănătoasă, diversificată, nu am avut ocazia să remarc alimentele pe care copii au tendința să le consume în exces. Clienții noștri sunt părinți preocupați de o alimentație cât mai variată, potrivită copiilor.

Dar dacă vorbim despre educarea gustului în general, aici cred că sunt foarte multe de spus. Cel mai important este ca părinții să nu le ofere copiilor zahăr, mezeluri, alimente procesate, care nu aduc absolut niciun beneficiu în perioda de creștere, ci din contră. Știm cu toții că în primii ani se pune baza unei alimentații echilibrate pentru viitor.

TOTUL DESPRE MAME: Mulți părinți sunt conștienți de efectele zahărului folosit în alimentația celui mic, mai ales până când acesta nu împlinește un an sau chiar doi. Ce îndulcitori folosiți pentru gama deserturilor?

Antonia Condurovici: Pentru gama noastră de torturi fără zahăr folosim miere, sirop de agave și fructe uscate.

TOTUL DESPRE MAME: Povestiți-ne câteva întâmplări haioase care au avut în mijlocul lor mâncarea Baby Fresh Food și copiii.

Antonia Condurovici: Oo, sunt multe. Printre cele mai haioase, este cea de la o petrecere unde o fetiță nu voia să mănânce tartine sub formă de buburuze pentru ca îi era milă de ele. 🙂

TOTUL DESPRE MAME: Într-o familie cu mai mulți copii sau pur și simplu într-una extrem de sociabilă, numărul invitaților la o petrecere nu este deloc de neglijat. Ce sfaturi aveți pentru mamele care urmează să fie gazdele unei astfel de petreceri de mai mare amploare?

Antonia Condurovici: Indiferent dacă este un eveniment pentru adulți la care participă și copiii acestora sau o petrecere de copii, a fi o gazdă bună nu înseamnă că trebuie să îți petreci timpul la bucătărie. Atunci când lași pe mâna specialiștilor partea de catering, îți pot îndrepta relaxată toată atenția spre copii și invitați, bucurându-te și tu de eveniment și compania celor dragi. Specialiștii au experiența de a compune un mix atractiv din care orice copil poate alege ceva potrivit vârstei și gusturilor lui.

TOTUL DESPRE MAME: Iar la final, spuneţi-ne care ar fi trei variante de aperitiv, fel principal și desert cu care nicio mamă nu poate să dea gres la petrecerea copilului său.

Antonia Condurovici: Noi recomandăm un mix diversificat, din care cei mici pot alege ce îi atrage. Dacă am face un top al preferințelor, am pune în cap de listă pizza cu blat de cartof dulce, apoi buburuzele – tartine pe care copiii le adoră, și pe al treilea loc paharele de legume cu pastă de brânză și avocado, care sunt colorate și atrag copii. Ca desert, cred că biscuiții cu pere și prune uscate sau turta dulce fără zahăr sunt printre cele mai iubite.

Citește și:
Ce trebuie să conţină farfuria copilului?
Alimente cu ingrediente periculoase
10 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă a copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa