Ce să mănânci ca să ai energie?
Multe persoane se simt epuizate în timpul serviciului sau seara când ajung acasă, așa că recurg la zahăr și/sau la cafeină pentru a stimula rezervele de energie, fără să ştie că aceasta este o idee rea. Oboseala ne afectează fizic și emoțional și face ravagii asupra sistemului imunitar, făcându-ne mai sensibili la boli, depresie, precum și la boli cronice precum cele de inimă. Din fericire, nutriția adecvată și orele la care mâncăm pot face minuni pentru a ne da energie și a ne face să ne simțim mai bine.
Alimente cu proteine pentru energie
Proteinele sunt alimente care dau energie şi sunt şi foarte utile dacă vreți să scăpați de câteva kilograme în plus. Dacă înlocuiți o parte din consumul regulat de carbohidrați cu proteine, acest lucru va contribui la asigurarea unei mase musculare constante și la metabolizarea celulelor adipoase ca o sursă de energie.
Un astfel de aliment este somonul, peşte ce are un conținut bogat de acizi grași Omega-3, care pot reduce colesterolul și riscul apariției bolilor de inimă. Dar acest pește conține, de asemenea, proteine și vitamina B6, niacină și riboflavină, toate acestea transformând alimentele consumate în energie. Puteți face o salată de spanac cu somon sau să serviți un file de somon pe un pat de orez brun și legume.
Plante cu fier pentru energie
Anumiți nutrienți, în special fierul, pot ajuta femeile să se simte mai energice. Aproape 10% dintre femeile cu vârste cuprinse într 20 și 49 de ani au deficit de fier în organism, acest lucru putând cauza oboseală și afecta rezistența fizică și mentală. Fierul este necesar pentru a furniza oxigen celulelor, de asemenea. Surse excelente de fier când vine vorba de plante sunt considerate fasolea, lintea, spanacul și semințele de susan. Este recomandat să le mâncați cu alimente care conțin vitamina C, deoarece acestea pot stimula absorbția fierului de către organism.
Super-fructe pentru energie
Este recomandat consumul unei game mai largi de super-fructe, cum ar fi merele, fructele de pădure și roșiile. Limitându-vă la consumul unei banane în fiecare zi la micul dejun, pentru aportul de nutrienți antioxidanți, poate că nu vă elimină instant a oboseala. De aceea, persoanele care consumă aceeași cantitate de alimente sănătoase, dar într-o varietate mai mare, pot reduce stresul oxidativ, care este un precurs al procesului de îmbătrânire și apariției bolilor.
Grăsimi sănătoase pentru energie
Dacă doriți să aveți mai multă energie, nu trebuie să eliminați grăsimile sănătoase. Unii antioxidanți au nevoie de grăsime pentru a fi absorbiți. Aceștia se prind de grăsime pentru a putea fi absorbiți din tractul gastro-intestinal în sânge, unde pot acționa. Antioxidanții sunt importanți pentru aportul de energie, deoarece ei înlătură radicalii liberi și mențin celulele sănătoase.
Puteți începe noul an cu mese cu porții mai mici și mai dese, alimente mai sănătoase și veți vedea cât de bine vă veți simți. Vă veți simți mai energici, abordând fiecare zi cu entuziasm și optimism. Iar, dacă doriți, veți putea să și slăbiți câteva kilograme.
Citeşte şi:
Antonia Condurovici: “O alimentație echilibrată pentru viitor începe în primii ani de viaţă”
Ce să mănânci la micul dejun ca să slăbeşti
Alimentaţia antistres sau ce trebuie să ai în farfurie pentru a fi calm şi senin