Alimente care stimulează inteligenţa copilului

Raluca Dumitrică
alimente-pentru-intealigenta-copilului-totul-despre-mame

Alegeţi alimentele potrivite pentru a stimula inteligența copilului!

Ne gândim adesea la meniul perfect şi suntem cei mai bucuroşi când mănâncă ce i-am pregătit. Dar este important să ne amintim că rolul principal al alimentației este de a favoriza dezvoltarea armonioasă a trupului și minții. De aceea, după începerea diversificării este indicat să introduceţi treptat în meniul copilaşului cât mai multe dintre aceste alimente de mai jos, care susțin funcția cognitivă și stimulează inteligența copilului.

Iată care sunt alimentele care stimulează inteligenţa copilului!

Peşte

Peştele conţine acizi graşi Omega 3, grăsimi esenţiale pentru buna funcţionare a creierului şi a întregului corp. Deoarece aceste grăsimi nu pot fi produse în mod natural de organism, este necesar că alimentaţia noastră să conţină astfel de acizi, pentru a putea beneficia de toate particularităţile lor. Dacă veţi include peştele în alimentaţia constantă a celui mic veţi putea contribui la îmbunătățirea funcției sale cognitive, deoarece acizii graşi ajută la formarea şi dezvoltarea celulelor nervoase, întăresc memoria şi ajută, per ansamblu, creierul să aibă o activitate bună. Alegeţi somon, macrou, ton, hering, anşoa şi alte tipuri de peşte gras şi pregătiţi-i copilului diverse feluri de mâncare pe bază de peşte, că să fiţi sigure că îi furnizaţi cantitatea necesară de acizi graşi Omega 3.

Gălbenuş de ou

O fi gălbenuşul de ou mic şi simpatic, dar este mai puternic decât lasă să se vadă. În spatele culorii sale atrăgătoare se ascunde o cantitate impresionantă de vitamina B7 (colină), aproape 125 de mg per gălbenuş, vitamina cunoscută pentru proprietăţile sale benefice asupra funcţionarii sistemului neurologic. Totodată, aceasta stimulează memoria şi face ca informaţiile captate să se întipărească mai uşor în minte, dar ajută şi la producerea celor doi hormoni ai fericirii, serotonina şi dopamina.

Carne şi lactate

Sursă de proteine şi, implicit, de aminoacizi, acizi care hrănesc celulele, carnea şi lactatele sunt alte două mari categorii de alimente care stimulează inteligența copilului. O cantitate suficientă de aminoacizi pentru organism îi oferă acestuia energie, o stare constantă de calm, bună dispoziţie şi relaxare, capacitate sporită de concentrare şi vitalitate. Pentru că aminoacizii sunt fundamentul proteinelor, alegeţi să-i oferiţi copilului preparate pe bază de lactate sau carne, astfel încât să poată obţină din alimentaţie aceşti acizi indispensabili.

Nuci şi seminţe

Acestea se înscriu şi ele pe lista alimentelor bogate în acizi graşi esenţiali, atât de importanţi pentru dezvoltarea creierului. Un copil obişnuit de mic cu o varietate mare de nuci, alune, seminţe de dovleac, de in, de chia, de floarea soarelui sau de susan le va accepta şi mai târziu cu plăcere şi va putea extrage beneficiile din ele pe toată perioada copilăriei şi adolescenţeii sale.

Fructe şi legume

Spanacul, broccoliul, conopida şi varza kale sunt trei dintre cele mai puternice legume cu rol pozitiv asupra activităţii cerebrale. Ele conţin o cantitate mare de vitamine C, E şi de acid folic, dar şi sulforofan, o moleculă cu proprietăţi detoxifiante, şi diindolilmetan, care ajută la dezvoltarea celulelor nervoase. Deşi aceste legume nu se află în topul preferinţelor culinare ale copiilor, nu le ocoliţi! Învăţaţi să le combinaţi cu alte ingrediente mai gustoase, astfel încât să-i permiteţi celui mic să se bucure de proprietăţile lor şi să-şi poată îmbunătăţi, cu ajutorul lor, calităţile cognitive.

Pe lista alimentelor care stimulează inteligența copilului se mai găseşte porumbul, sursă de acid linoleic, tot un acid gras esenţial, morcovii, ţelină şi ardeii, surse de luteină, bun stimulator al memoriei, cartoful dulce, fasolea, dovleacul şi roşiile, surse de antioxidanţi.

În ceea ce priveşte fructele, avocado este o sursă de acizi graşi esenţiali, la fel ca nuca de cocos, iar fructele de pădure, citricele şi cireşele sunt pline de glucoză, furnizor de energie, antioxidanţi şi micronutrienţi care ajută creierul să reziste la uzură şi au rol protector de lungă durată.

Cereale

Cerealele integrale (nu cerelalele de mic dejun, în ambalaje colorate şi pe care le găsim pe toate rafturile din supermarket) conţin o cantitate mare de carbohidraţi complecşi, componentă esenţială pentru dezvoltarea creierului, fiind consideraţi combustibil bun pentru corp. Absorbiți de organism, carbohidraţii complecşi sunt dizolvaţi în glucoză, care este o sursă majoră şi benefică de energie, furnizându-i corpului elan pe termen lung. Mai puteţi găsi aceşti carbohidraţi în orez brun, paste şi produse de panificaţie din făină integrală.

Citește cartea ”Copilul meu NU mănâncă!”, scrisă de celebrul pediatru Carlos Gonzalez care dă cea mai mare spaimă a părinților la o parte, explorând motivele pentru care un copil refuză mâncarea. Cartea este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa