Alimente care luptă împotriva colesterolului

Iulia Mirică
avocado/ nuci/ usturoi/ fasole/ somon

Ce alimente reduc nivelul colesterolului?

Nu mai este un secret faptul că anumite alimente vă pot ajuta să reduceți nivelul colesterolului rău. Dar ceea ce vă poate surprinde este faptul că multe dintre aceste alimente sunt delicioase și le puteți include ușor în mesele de zi cu zi, fără a sacrifica gustul mâncărurilor.

Iată șase alimente care reduc nivelul colesterolului:

Ovăz

Dacă vreți să reduceți colesterolul, cheia succesului poate fi introducerea unei porții de ovăz la prima masă a zilei. Cheia acestui ingredient este beta-glucan, o substanță aflată în compoziția ovăzului, care se luptă cu colesterolul rău.

Somon și alte tipuri de pește gras

Grăsimile omega-3 sunt una dintre minunile naturale sănătoase ale lumii și s-a dovedit pe parcursul timpului că previn bolile de inimă, demența, precum și alte afecțiuni. Acești acizi grași vin cu o completare pentru sănătate – reducerea nivelului colesterolului. O cercetare efectuată la Universitatea Loma Linda a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate cu cele omega-3, cum ar fi cele conținute de somon, sardine și hering, pot ridica nivelul colesterolului bun cu aproximatic 4% în patru săptămâni.

Nuci

Dacă sunteți în căutarea alimentelor care reduc colesterolul, atunci ar trebui să încercați nucile. Într-un studiu publicat de Jurnalul American de Nutriție Clinică, oamenii care au mâncat 42 de grame de nuci întregi 6 zile pe săptămână, timp de o lună, au reușit să reducă nivelul colesterolului total cu 5,4%, iar cel al colesterolului rău cu 9,3%. Migdalele și cajuul sunt alte oțiuni sănătoase de luat în calcul. Cu toate acestea, în timp ce nucile sunt ideale pentru sănătatea inimii, sunt, de asemenea, bogate în calorii, așa că mâncați porții moderate.

Fasole

Fasolea este unul dintre alimentele benefice pentru inimă. Cercetătorii de la Universitatea de Politehnică din Arizona au constatat că adăugarea a jumătate de ceașcă de fasole în hrana zilnică scade colesterolul total, inclusiv cel rău. Cheia acestui aliment pentru o inimă sănătoasă este abundența de fibre, care s-a dovedit perfectă pentru încetinirea ratei și cantității de absorbție a colesterolului în anumite alimente. Încercați fasolea neagră sau fasolea Pinto, fiecare dintre acestea asigurând aproximativ o treime din necesarul zilnic de fibre.

Usturoi

În afară de gustul bun pe care îl dă mâncărurilor, usturoiul scade colesterolul, previne cheagurile de sânge, reduce tensiunea arterială și protejează organismul împotriva infecțiilor. Cercetările au demonstrat că acest aliment oprește înfundarea arterelor într-o etapă incipentă, prin evitarea lipirii particulelor de colesterol de pereții arterelor. Este recomandat să mâncați între 2 și 4 căței de usturoi proaspăt pe zi.

Avocado

Fructele de avocado reprezintă o importantă sursă de grăsimi mononesaturate beneficii inimii, un tip de grăsime care poate ajuta creșterea colesterolului bun și scăderea celui rău. Și, mai mult decât alte fructe, avocado conține beta-sitosterol, o grăsime benefică care reduce cantitatea de colesterol absorbită de alimente. Din cauza faptului că fructele de avocado au un conținut ridicat de calorii și grăsimi (300 de calorii și 30 de grame de grăsimi per avocado) este recomandat să le consumați cu moderație.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa