Gustări pentru şcoală și grădiniță. 7 recomandări sănătoase

Raluca Dumitrică
gustări pentru școală caserolă cu mâncare
Cea mai răspândită gustare este clasicul sandvici. Pentru a sparge monotonia, iată alte 7 idei de gustări pentru școală și grădiniță!

Gustări pentru școală și grădiniță – Hrana sănătoasă poate fi consumată cu succes şi la şcoală!

Mai sunt doar câteva săptămâni până la începerea unui nou an şcolar, iar părinţii încep să-şi facă şi ei temele, dar la capitolul alimentaţie copii. De data aceasta, nu este vorba despre meniul zilnic complet al celui mic, ci despre gustarea pe care părinţii i-o pun acestuia la pachet. Cea mai răspândită gustare este clasicul sandvici, care se pregăteşte şi se împachetează la fel de uşor. Pentru a sparge monotonia, însă, iată alte 7 idei de gustări pentru școală sau grădiniță care sunt foarte sănătoase pentru copii!

Gustări pentru școală sau grădiniță – Fructele proaspete sau deshidratate

Bananele şi merele ocupă primele locuri în clasamentul fructelor proaspete care pot fi puse cu uşurinţă în ghiozdanul de şcoală sau în gentuţa pentru grădiniţă. Dar pe lângă acestea puteţi să mai adăugaţi şi alte fructe, la fel de îndrăgite de cei mici, şi care vor fi mâncate pe nerăsuflate. Aici intră piersicile, nectarinele, perele nu prea zemoase, prunele, portocalele şi mandarinele decojite deja de-acasă, strugurii, ba chiar şi mai exoticele mango şi kiwi, toate proaspete şi atent spălate, iar, în unele cazuri, tăiate cubuleţe.

  • În ceea ce priveşte fructele deshidratate, aveţi mână liberă la stafide, merişoare, mango, papaya, nucă de cocos, banane, cireşe, ananas, caise, curmale, smochine. Atenţie, însă, când mergeţi la cumpărături, să nu le confundaţi cu cele confiate! Aspectul similar vă poate păcăli, dar lista de ingrediente nu prea are cum să ascundă ceea ce este evident: fructele confiate conţin mult zahăr, pe când cele deshidratate nu se pot „lăuda” cu acest adaos.

Gustări pentru școală sau grădiniță – Batonul de cereale

Batonul de cereale face parte din lista de gustări sănătoase, potrivită pentru copii şi agreată de părinţi. Copiilor le place gustul acestor batoane, care pot fi realizate nu doar din cereale, ci şi dintr-o combinaţie de cereale şi fructe sau chiar iaurt, în timp ce părinţii sunt liniştiţi că cei mici îşi iau astfel porţia de fibre şi de energie. Unde mai pui că batoanele de acest fel se transportă uşor şi nici nu ocupă mult loc în bagaj. Batoanele se pot cumpăra, dar se şi pot prepara în casă, amestecând cerealele preferate cu tot felul de fructe şi de seminţe, pentru un rezultat cât mai variat.

Gustări pentru școală sau grădiniță – Alune şi nuci

O caserolă cu alune de pădure, arahide, nuci (nuci clasice, caju, braziliene sau pecan), fistic şi migdale este sursă de proteine, dar şi de magneziu, vitamina E, B1 şi B6, acizi graşi Omega 3, calciu şi fier. Faceţi un amestec cât mai variat de nuci şi alune şi îi veţi asigura copilului o gustare sănătoasă şi consistentă, care îi furnizează organismului suficient de multă energie şi fibre.

Gustări pentru școală sau grădiniță – Brânzeturi care au consistenţă tare

Dacă aveţi un copil care se dă în vânt după brânzeturi, puteţi să îi puneţi în pacheţelul pentru şcoală şi câteva gustări de acest fel. Printre acestea se numără bastonaşele din caşcaval, felii de brânză solidă şi care nu se sfărâmă prea uşor sau câteva felii de brânză emmentaler. Proteinele din brânză se pot combina cu crackeri din făină integrală, legume sau chiar fructe, iar cei mici vor fi încântaţi.

Gustări pentru școală sau grădiniță – Iaurtul

Iaurtul este o altă gustare realtiv uşor de transportat şi de mâncat în pauza destinată gustării. Alegeţi un iaurt care să aibă minim 3% grăsime şi pe eticheta căruia să fie cât mai puţine ingrediente. Evitaţi să cumpăraţi iaurturi cu fructe pentru că, indiferent dacă au sau nu bucăţi reale de fructe în ele, vor mai conţine o sumedenie de conservanţi, coloranţi şi zahăr într-o cantitate deloc neglijabilă. Puţine sunt iaurturile care nu se încadrează la această categorie, aşa că mai bine puneţi la pachet un iaurt simplu şi o caserolă cu fructe lângă. Şi, dacă vă permite timpul, faceţi chiar voi iaurt în casă, ca să fiţi pe deplin convinşi că îi oferiţi celui mic un iaurt sănătos.

Gustări pentru școală sau grădiniță – Legume uşor de ronţăit

Roşiile cherry, morcovii tăiaţi beţişoare, ardeiul gras şi castraveţii tăiaţi rondele sau în lungime merg de minune cu brânzeturile de mai sus. Combinaţia este nu numai delicioasă, ci şi răcoritoare, fiind o gustare perfectă pe care cel mic o poate lua în pauză. Mai puteţi încerca să faceţi nişte chipsuri sănătoase la cuptor din felii subţiri de cartof dulce, legumă care se găseste uşor la supermarket şi care este o sursă bună de vitamina A.

Gustări pentru școală sau grădiniță – Preparate homemade

Nişte brioşe delicioase dulci sau sărate, baghete de foietaj cu brânză sau nişte biscuiţi pregătiţi chiar de voi acasă, cu ajutorul celor mici, vor fi cu siguranţă pe placul copiilor. În cazul în care vă doriţi pentru cel mic o o gustare mai consistentă, puteţi să faceţi nişte mini-pizza cu de toate sau nişte clătite pe care să le ungeti cu cremă de brânză şi peste care să puneţi fâşii fine de somon afumat sau câteva felii foarte subţiri de carne pregătită la grătar sau în cuptor.

Nu uitaţi de apă!

Oricât de elaborat ar fi conţinutul cutiei cu gustarea pentru şcoală, nu uitaţi să puneţi în ghiozdanul celui mic apă. Deşi tentaţia este să-i cumpăraţi sucuri frumos ambalate, cu pai, care vor fi în mod sigur primele consumate din pachetul pentru şcoală, rămâneţi pe poziţii şi puneţi-i la el doar clasica băutură incoloră şi inodoră. O alternativă la sucurile din comerţ o reprezintă, în schimb, limonada făcută în casă şi îndulcită cu miere sau chiar un suc proaspăt de fructe, pus într-o sticluţă colorată care va rivaliza fără îndoială cu pet-urile din comerţ.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa