Diversificarea alimentației este o etapă foarte importantă în ceea ce privește creșterea armonioasă și sănătoasă a copilului. După cele 6 luni de alăptare exclusivă la sân sau cu formula de lapte, se poate iniția alimentația diversificată, care face trecerea de la alimentele lichide la cele semi-solide și solide. Bineînțeles, alăptarea la sân sau cu formule de lapte trebuie să continue până la vârsta de 2-3 ani. După ce a fost testată toleranța digestivă a bebelușului la fiecare aliment în parte, poți începe să introduci în alimentația acestuia mese formate din mai multe alimente. Iată câteva idei de retete diversificare pentru bebelusi care sunt rapide, gustoase și sănătoase.
Piure de fructe
Piureurile de fructe sunt mese rapide, nutritive, perfecte pentru bebeluși. Dacă la începutul diversificării fructele trebuie administrate pe rând (pentru testarea digestivă), ulterior le poți administra în diferite combinații. Testarea digestivă presupune administrarea unui singur aliment pe săptămână, pentru urmărirea eventualelor reacții sau alergii.
Piureurile de fructe trebuie să fie bine mixate în blender și să aibă o consistență moale. Așadar, poți opta pentru un piure dintr-un singur fruct – banană, mar, avocado, nectarină sau alte fructe de sezon – sau pentru un mix din 2-3 fructe (banană și avocado, dovleac și pară sau alte combinații). Piureurile din mai multe fructe sunt recomandate după vârsta de 7 luni. La vârsta de 7-9 luni, poți prepara piureuri mai groase ca și consistență.
Piure de legume
La fel ca în cazul piureului de fructe, piureul de legume poate fi preparat dintr-o singură legumă sau mai multe, după testarea toleranței digestive. Cele mai utilizate sunt cartoful, cartoful dulce, morcovul, fasolea verde, dovlecelul. Sfecla poate fi introdusă după vârsta de 8 luni. Legumele trebuie fierte bine și mixate în blender. În piureurile de legume se poate adăuga o jumătate de linguriță de ulei vegetal extravirgin (de măsline, de in, de floarea soarelui) sau unt.
Piure de legume cu carne, ficat sau peste alb slab
Piureurile de legume pot fi amestecate cu carne, ficat de pasăre sau cu peste slab file foarte bine mărunțite. În timp ce carnea de pasăre se poate administra de la vârsta de 5-6 luni, în cantitate de 20-30 g, peștele alb slab se poate introduce abia la vârsta de 10-12 luni. Ficatul se poate consuma de la vârsta de 6-7 luni, în cantitate de 20-30 de grame.
Piure de legume cu galbenuș de ou
În zilele în care nu se administrează mese cu carne, bebelușul poate consuma piure de legume cu gălbenuș de ou bine fiert, pasat în piure. Albușul nu se administrează până la vârsta de 1 an, deoarece poate provoca alergii.
Piure de fructe cu cereale pentru bebeluși
Cerealele pentru bebelusi sunt alimente bogate în nutrienți, special concepute pentru alimentația bebelușilor. Acestea se prepară prin suspendarea în lapte sau apă și se pot amesteca cu piureurile de fructe (unul sau mai multe fructe).
Piure de fructe cu biscuiți
Piureurile de fructe cu biscuiți sunt o delicatesa a copilăriei. Poți mixa orice fruct cu biscuiți. Cea mai întrebuințată și gustoasa rețetă este mărul cu biscuiți. Este important să folosești biscuiți pentru bebeluși, nu biscuiți obișnuiți. Biscuiții pentru bebeluși au o compoziție nutrițională potrivita pentru nutriția acestora, în timp ce biscuiții obișnuiți conțin ingrediente care nu sunt recomandate bebelușilor (cum ar fi acizi grași saturați, trans, aditivi).
Piure de fructe cu brânză
O alta rețetă gustoasa și rapidă pentru bebeluși este piureul de fructe cu brânză de vacă sau cu brânză calcică. Brânza se adaugă în cantitate de 20-30 de grame. Brânza se poate administra de la vârsta de 5-6 luni. Brânza calcica se prepara în casă, amestecând 6-8 tablete de 500 mg de calciu lactic într-un litru de lapte cald, fiert în prealabil. Se încălzește până ce începe să se închege, apoi se scurge prin tifon și vei obține 150 g brânză calcică.
Cereale cu brânză sau iaurt
Cerealele pentru bebeluși mai pot fi mixate și cu brânză sau cu iaurt. Se recomandă iaurtul făcut în casă sau iaurtul pentru bebeluși.
Prin urmare, alimentația bebelușului trebuie să includă mese cât mai simple și mai naturale, bogate nutritiv. Nu se adaugă zahăr, sare sau condimente.
Bibliografie:
Machard, B. (2018). 21 Homemade Baby Food Recipes. [online] Healthline. Available at: https://www.healthline.com/health/childrens-health/homemade-baby-food-recipes#7-9-months [Accessed 16 May 2021].
Puericultură: elemente practice. Laura Florescu, Genoveva Bălănică. Iaşi: Editura Gr.T. Popa, 2012