Cum pregăteşti un sos pesto

Iulia Mirică

Rețetă de sos pesto

Atunci când vine vorba de prepararea unui sos pesto, puteți investi într-un procesor de alimente bun, însă puteți face această rețetă și cu ajutorul unui mojar cu pistil. Dacă aveți o lamă a procesorului care nu mai este foarte ascuțită, nu o aruncați, ci păstrați-o în special pentru a face sos pesto sau marinate, pentru a păstra aromele. Dacă sunteți convinse că trebuie să prăjiți mugurii de pin până când își schimbă culoarea, pentru a le da un gust de alune, ar trebui să știți că sosul pesto cel mai bun se prepară cu muguri de pin foarte ușor prăjiți, pentru a-i da o textură cremoasă compoziției.

Ingrediente pentru sos pesto:

1/2 cățel de usturoi
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat
3 pumni de busuioc proaspăt
1 pumn de muguri de pin
1 mână de parmezan proaspăt ras
ulei de măsline extra virgin
zeama de la 1 lămâie mică (opțional)

3 pași pentru a prepara sos pesto:

1. Usturoiul se curăță și se zdrobește cu ajutorului unui mojar cu pistil, alături de un praf de sare și frunzele de busuioc. De asemenea, puteți face acest pas și cu ajutorul unui procesor de alimente. Puteți adăuga puțin mai mult usturoi, însă rețeta iese perfectă și cu 1/2 cățel de usturoi.

2. Se adaugă și mugurii de pin și se zdrobesc și acestea alături de celelalte ingrediente. Se pune compoziția obținută într-un castron împreună cu jumătate din cantitatea de parmezan ras. Se amestecă ușor și se adaugp ulei de măsline – suficient pentru a lega sosul și a obține o consistență mâloasă.

3. Se condimentează după gust și se adaugă și restul de brânză. Se mai toarnă puțin ulei și gustați. Puteți adăuga mai multă brânză sau ulei, până când sunteți mulțumite de consistență și gust. Dacă doriți, puteți pune și zeama de la o lămâie mică, însă nu este esențial.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa