Cum conservăm frunzele de viţă de vie?

Iulia Mirică

Cum păstrăm frunzele de viță de vie proaspete?

Multe dintre noi merg la piață și achiziționează cu ușurință borcane cu frunzele de viță de vie în soluție cu sare. Unele dintre noi sunt norocoase și au o sursă locală de frunze de viță de vie proaspete, care pot fi utilizate pentru a face cele mai gustoase sarmale. Există două căi pentru a conserva frunzele proaspete de viță de vie: înghețarea acestora sau conservarea într-o soluție salină, în borcane.

Frunze de viță de vie la borcan

Ingrediente pentru frunzele de viță de vie la borcan:

900 grame de frunze de viță de vie tinere
2 lingurițe de sare grunjoasă într-un litru de apă
1 cană de zeamă proaspătă de lămâie sau 1 1/2 de acid citric
1 litru de apă

3 pași pentru a conserva frunzele de viță de vie la borcan:

1. Litrul de apă în care ați adăugat sarea se pune la fiert. Se adaugă frunzele de viță de vie spălate în prealabil și se lasă pentru 30 de secunde, după care se scurg bine.

2. Se formează 2 grămezi, care ulterior se rulează slab, astfel încât să încapă în 2 borcane diferite, sterilizate în prealabil.

3. Se adaugă sucul de lămâie în cel de-al doilea litru de apă și se aduce la punctul de fierbere. Se umplu borcanele cu acest amestec fierbinte, se pun capacele și se introduc borcanele în apă care fierbe pentru 15 minute, pentru a le vida.

Frunze de viță de vie congelate

Pentru a congela frunzele de viță de vie, va trebui să le spălați și scurgeți bine în prealabil. Codițele se taie cu ajutorul unui cuțit, lăsându-se doar partea de frunză care o folosiți pentru preparate. Se formează grămăjoare de aproximativ 25 de frunze, care se rulează și se prind cu o sfoară. Fiecare rulou se introduce în apă cu sare care fierbe, scoțându-se imediat și lăsându-se la uscat și răcit. Se depozitează în pungi de plastic, care se sigilează, și se pun la congelator.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa