4 salate de toamnă pline de vitamine

Raluca Dumitrică
salate-de-toamna-totul-despre-mame

Încearcă şi tu aceste reţete de salate de toamnă pentru a-ți face plinul de vitamine!

Ne-am desfătat toată vara cu specialitățile sezonului estival care ne-a adus tuturor cele mai variate fructe şi legume. Iar dacă unele din ele se găsesc în continuare în această primă parte a toamnei, acum apar altele, iar prin prezenţa lor ne oferă o diversitate de arome noi, parfumuri inconfundabile şi vitamine excelente pentru a intra cu bine în perioada rece a anului.

Haide să vedem cum putem folosi aceste legume în patru reţete de salate de toamnă pline de vitamine!

Salată de dovleac cu sfeclă roşie

Salata de dovleac și sfeclă este potrivită și pentru copii/ Shutterstock

Dovleacul este nu doar o legumă atrăgătoare din punct de vedere vizual, ci şi una dintre cele mai pline de vitamine legume care există. Sub perfecţiunea portocaliului se înscriu antioxidanţi, vitamina A, beta caroten, potasiu, vitamina C, luteină, zinc, vitamine din clasa B-urilor, magneziu, fosfor, seleniu, fier, toate în cantităţi mari.

Sfecla, pe de altă parte, conţine acid folic şi potasiu, dar şi magneziu, fier, triptofan şi vitamina C.

Combină dovleacul şi sfecla în prealabil coapte în cuptor sau fierte la abur într-o salată la care poţi adăuga seminţe de dovleac, frunze de rucola şi chiar brânză şi vei avea o salată delicioasă într-un timp extrem de scurt.

Salată de varză roşie cu nuci şi mere

Salata de varză roșie, nuci și mere e potrivită și drept garnitură pentru preparate din carne/ Shutterstock

Varza roşie, sora mai colorată şi mai aromată a verzei albe, se combină de minune cu merele tăiate felii şi cu miezul de nucă. Această salată va aduce numeroase vitamine A, C, K şi B6, antocianini, flavoinozi, potasiu, mangan, riboflavină, calciu, fier, magneziu şi acid folic, doar de la varza roşie.

Merele vin cu vitamina A, B1, B2, C, E, magneziu, fosfor, fier, acid folic şi potasiu. Nucile sunt pline de iod, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E şi P, acizi graşi omega 3, fitosteroli, antioxidanţi şi polifenoli. Amestecă varza dată prin răzătoare cu merele tăiate felii şi nucile şi bucură-te de arome.

Salată de fasole boabe cu ceapă şi porumb

Salata de fasole, porumb și ceapă poate fi o masă principală/ Shutterstock

Plină de calciu, acid folic, magneziu, fosfor, potasiu şi fier, fasolea nu conţine colesterol şi nici grăsimi săturate. Este plină de fibre şi are o cantitate mare de antioxidanţi. La fel de bogat în proprietăţi este porumbul. Are vitamina A, E, B5, acid folic, aminoacizi, dar şi zeaxantină, criptoxantină, tiamină. Acestea ajută la o mai bună acuitate vizuală, lupta cu cancerul şi creşterea capacităţii de memorare.

Fă din aceste două legume o salată la care să adaugi ceapă roşie sau albă, legumă plină de calciu, vitamina A , B, C, fosfor, potasiu, mangan şi tiamină. Rezultatul va fi delicios şi sănătos.

Salată de struguri, ţelină, mere şi nuci

Salată de struguri, ţelină, mere şi nuci se potrivește bine cu brânzeturi/ Shutterstock

Strugurii sunt o sursă mare de resveratrol şi polifenoli, nişte antioxidanţi puternici, dar şi de vitamina B, A, şi C, precum şi de fier. Țelina este o legumă puternic aromată, bogată în vitamina A, C, B1, B2, B6, potasiu, fier, fosfor, calciu, acid folic şi magneziu. În farfuria ta se va găsi o variantă rapidă a celebrei salate Waldorf.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa