3 rețete de Paște, pentru o masă ca-n povești! Pregătirile pentru masa de Paşte, curăţenia de primăvară şi cele câteva zile mult aşteptate de vacanţă sunt aproape! Ca să vă dau o mână de ajutor, vă propun trei reţete de Paște uşor de făcut, care vor fi apreciate atât de cei mici, cât şi de cei mari!
Iată variantele mele de pască fără aluat, drob de pui şi friptură de miel – 3 rețete de Paște delicioase și rapide, pe care le puteți prepara fără să petreceți ore și ore în bucătărie.
Rețete de Paște. Pască fără aluat
Pasca fără aluat poate fi considerată o reţetă personală, pentru că a fost născocită cu năduf într-un an în care mi-am dat seama că cea mai bună parte a păştii tradiţionale era brânza.
Deoarece mă săturasem să scormonesc după brânză în fiecare felie de pască pe care mi-o dădea mama, am pus frumuşel mâna şi mi-am creat propria pască.
Iată ce am reuşit să fac:
Ingrediente pentru pască fără aluat
1 kg de brânză de vaci • 6 ouă • 4 linguri de griş • o ceşcuţă cu lapte • 6 linguri de făină • 200 de grame de zahăr • 150 de grame de stafide • esenţă de vanilie şi de rom • coajă de lămâie
Cum se face pasca fără aluat
Se sparg şi se separă ouăle, iar gălbenuşurile se amestecă cu brânza într-un vas încăpător. Se adaugă zahărul (de preferinţă brun), grişul stins în ceşcuţa cu lapte uşor încălzit şi făina. Amestecaţi uşor şi, după ce întreaga compoziţie s-a omogenizat, adaugaţi stafidele.
Albuşurile se bat la robot sau cu mixerul până când sunt foarte tari, urmând să se încorporeze uşor de tot în compoziţia finală. Puneţi amestecul într-un vas termorezistent uns cu unt şi tapetat cu făină ori căptuşit cu hârtie de copt sau într-o formă de tort cu pereţii detasabili.
Tava se bagă în cuptorul încălzit la 175 de grade, se lasă aproximativ 45 de minute şi se scoate din cuptor când s-a rumenit frumos.
Sfaturi pentru preparare
Puteţi să ţineţi stafidele câteva ore la înmuiat în coniac, vor căpăta o aromă deosebită. Dacă v-aţi săturat de stafide şi vreţi să încercaţi altceva, adaugaţi în compoziţie fructe confiate.
Rețete de Paște. Drob rapid de pui
Pentru că acum patru ani n-am ştiut dacă drobul de miel le va plăcea sau nu copiilor, am ales să fac pentru masa de Paşti de atunci un drob de pui. Alegerea a fost inspirată, iar drobul a fost savurat de copii şi chiar şi de câţiva prieteni adulţi, care se pronunţaseră anterior complet împotriva drobului de miel.
Ingrediente pentru drobul de pui
500 de grame de piept de pui dezosat • 500 de grame de ficăţei de pui • 500 de grame de inimi şi pipote de pasăre • 2 linguri de untură de porc • 2 morcovi • 2 cepe • 1 păstârnac • o jumătate de ţelină mică • 2 legături de ceapă verde • 1 legătură de pătrunjel • 8 ouă • sare • piper
Cum se face drobul de pui
Carnea se spală bine şi se curăţă atent. Pieptul de pui se pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă, cu morcovii, păstârnacul, ceapa, ţelina şi un praf de sare. Separat, într-un alt vas pe foc, se pun la fiert ficăţeii, iar în alt vas, pipotele şi inimile.
După ce au fiert, se scurg, pieptul de pui se taie în bucăţi mici şi, împreună cu restul cărnii, fie se bagă în vasul de la robotul de bucătărie, pentru a fi mărunţit de cuţit, fie se pune în maşina de tocat carne, fie se taie bine de tot cu un cuţit ascuţit.
În cazul în care carnea intră la robot, puteţi să puneţi şi ceapa verde şi pătrunjelul în acelaşi timp, spălate şi curăţate.
Carnea mărunţită se amestecă într-un castron mai mare cu 6 ouă, sare şi piper după gust, verdeața şi cele două linguri de untură. Compoziţia se pune în două tăvi de chec, unse cu unt şi tapetate cu făină ori tapițate cu hârtie de copt.
Bateţi 2 ouă şi întindeţi-le peste compoziţie, după care băgaţi tăvile în cuptorul încălzit la 175 de grade şi lăsaţi-le la copt aproximativ 35-40 de minute, până când oul de deasupra este rumenit.
Sfaturi
Untura poate fi înlocuită cu ulei de floarea soarelui sau de măsline (alegeţi varianta presat la rece) sau cu unt. Iar din lichidul în care au fiert pieptul de pui şi legumele puteţi face o supă delicioasă pentru copii.
Rețete de Paște. Friptură de miel
Nu toată lumea se dă în vânt după friptura de miel, dar multă lume se dă în vânt după friptura mea de miel. De ce iese atât de bună? Iată:
Ingrediente pentru friptură de miel
pulpă de miel • 5 căni de apă • 1 cană de vin alb • 4 cepe mari, tăiate mărunt • rozmarin • sare • piper • 6 legături de ceapă verde • 2 căţei de usturoi • ulei de măsline • 2 căni de apă • cartofi pentru garnitură
Cum se face friptura de miel
Pulpa de miel se scoate din frigider şi se pune într-o tavă încăpătoare pe fundul căreia s-a pus un pat de ceapă verde, se crestează din loc în loc şi se împănează cu usturoiul curăţat şi spălat. Peste ea se adaugă cele 2 căni de apă, sarea, piperul, rozmarinul şi uleiul de măsline.
Tava se introduce în cuptorul încălzit la 200 de grade şi se lasă 1 oră, timp în care se mai întoarce de pe o parte pe alta şi se completează apa, în cazul în care aceasta scade.
La jumătatea timpului de preparare, puneţi în tavă, lângă friptură, cartofi tăiaţi rondele, ca să fie gata în acelaşi timp cu carnea.
Sfaturi
Alegeţi rozmarin proaspăt pentru friptură. Nu vă îngrijoraţi că ţineţi prea mult friptura în cuptor! Carnea este gata în momentul în care se desface de la sine de pe os când este înţepată cu furculiţa.