Top 5 rețete de paste pentru întreaga familie

Alexandra Constantin
familie la masa paste

Pastele în diferite combinații sunt preparatul la care apelezi ori de câte ori vrei să gătești ceva gustos, dar rapid? Îți venim în întâmpinare cu rețete de paste pe placul celor mici, dar și celor mari.

Combinate cu legume care sunt bogate în vitamine și minerale, aceste rețete de paste pentru întreaga familie nu sunt doar ușor de pregătit, ci mențin senzația de  sațietate pentru mai mult timp, potrivit www.bbcgoodfood.com.

Rețete de paste: spaghete cu chiftele și sos de legume

Acest fel de mâncare clasic are mereu succes, indiferent că este vorba de cei mici sau de adulți. În plus, prepararea rețetei de paste presupune mai mulți pași, iar la mulți dintre aceștia te poate ajuta și copilul.

INGREDIENTE

1 pachet de spaghete

Pentru chiftele

300 de grame de cârnat de porc

500 de grame de carne de vită tocată (fără grăsime)

1 ceapă mică (tocată mai mare)

1 morcov (dat pe răzătoarea mică)

1 linguriță de oregano

50 de grame de parmezan (dat pe răzătoare)

1 ou

1 lingură de ulei de măsline

Pentru sosul de legume

1 lingură de ulei de măsline

1 dovlecel (dat pe răzătoarea mare)

3 căței de usturoi (dați pe răzătoarea mică)

1 lingură de piure de roșii

zahăr brun

oțet

sare

piper

2 conserve de 400 de grame de roșii tocate

PREPARARE

Aceasta este una dintre etapele la care te poate ajuta și copilul. Tai capătul la fiecare cârnat și scoți carnea, apoi o pui într-un bol mai mare. Adaugi pe rând restul ingredientelor (mai puțin uleiul de măsline) și amesteci bine.

Formezi chiftele de dimensiunea unei nuci (îl poți ruga pe copil să le facă), iar între timp prepari sosul.

Pui uleiul la încălzit într-o oală mai mare, după care adaugi dovlecelul și usturoiul și lași până se mai înmoaie. Pui piureul de roșii, zahărul brun, un pic de oțet, sare, piper și lași să mai fiarbă 5 minute.

Rumenești chiftelele în puțin ulei în tigaie, apoi le pui în sos și mai lași pe foc încă 15 minute. Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, iar la final adaugi peste ele sosul.

Rețete de paste: paste cu sos verde

paste cu sos pesto

Adaugă legume verzi în sosul pesto pentru paste, pune multă brânză la final și nu uita ce gust deosebit dau câteva frunze proaspete de busuioc. Din categoria legume verzi poți să alegi mazărea sau spanacul.

INGREDIENTE

400 de grame de paste

100 de grame de spanac

140 de grame de mazăre congelată

o mână de frunze de busuioc (păstrezi câteva pentru decor)

3 linguri de sos pesto

150 de ml de smântână lichidă

50 de grame de parmezan (dat pe răzătoare)

sare

piper

PREPARARE

Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Între timp, pui mazărea și spanacul într-un bol mai mare și le acoperi cu apă clocotită. Lași 3 minute ca să se înmoaie mazărea, apoi scurgi apa.

Pui mazărea și spanacul în blender, adaugi busuiocul, sosul pesto, smântâna, sarea, piperul și parmezanul. Blendezi până obții o cremă fină.

Scurgi apa de la paste și mai păstrezi puțin din ea. Torni deasupra sosul, după care le pui într-o tigaie și lași să se încălzească și să pătrundă sosul în paste. Poți să adaugi puțină apă în care au fiert pastele dacă ți se par că sunt uscate. Înainte de servire presari parmezan și pui frunzele de busuioc rămase.

Rețete de paste: paste cu somon și mazăre

paste cu somon si mazare

Nu doar că le prepari în cel mult 20 de minute, ci poți beneficia de fibre dacă alegi paste integrale și de Omega-3 din pește. Mai mult, nici nu ai nevoie de multe ingrediente pentru această rețetă.

INGREDIENTE

240 de grame de paste integrale

1 cub de unt

1 ceapă mai mare

140 de grame de mazăre congelată

2 fileuri de somon (fără piele și tăiate în bucăți mai mari)

140 de grame de smântână cu conținut mai mic de grăsimi

1 lingură de legume uscate

câteva frunze de ceapă verde tocate

piper

sare

PREPARARE

Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp, topești untul într-o oală mai mare, adaugi ceapa tocată și lași 5 minute ca să se înmoaie. Pui și mazărea, peștele, smântâna și 50 de ml de apă.

Adaugi în compoziție legumele uscate, sarea, piperul și mai lași să se gătească încă 3-4 minute. Presari ceapa verde, după care torni sosul pste paste.

Rețete de paste: lasagna vegetală

lasagna vegetala

Smântâna cu un conținut redus de grăsimi este ideală dacă vrei să prepari această rețetă de lasagna. Astfel poți să te asiguri că ajungi să consumi cele cinci legume pe zi, așa cum recomandă specialiștii în nutriție.

INGREDIENTE

2 linguri de ulei

1 ceapă (tăiată felii)

1 cățel de usturoi (tăiat mărunt)

1 vânătă (tăiată cuburi)

1 ardei kapia (tăiat bucăți)

8 roșii (tăiate în jumătate)

350 de ml de pastă de roșii

200 de grame de foi de lasagna

6 linguri de smântână cu un conținut redus de grăsimi

2 linguri de parmezan ras

sare

piper

PREPARARE

Încingi cuptorul. Pui uleiul într-un vas de yena, adaugi legumele și lași 35 de minute ca să se înmoaie. Așezi un strat de legume într-un vas mai mare de copt, torni o parte din pasta de roșii, după care acoperi cu un strat de foi de lasagna.

Repeți procedura astfel încât la final să rămână deasupra un strat de foi de lasagna. Pui cu o lingură smântâna peste foi, apoi presari parmezan pe toată suprafața. Dai tava la cuptor pentru 25 de minute sau până se rumenește deasupra.

Rețete de paste: paste cu roșii și sos de legume

paste cu sos rosu

Cine știa că pastele pot să fie atât de sănătoase? Iar sosul făcut din morcovi, țelină și praz completează perfect rețeta de paste cu sos de roșii.

INGREDIENTE

1 lingură de ulei de măsline

1 ceapă mare (tocată)

2 tije de țelină (tocate)

1 praz (tăiat mărunt)

2 morcovi (tăiați cubulețe)

2 ardei grași (curățați de semințe și tăiați mărunt)

2 conserve de 400 de grame de roșii cuburi

2-3 căței de usturoi

1 lingură de zahăr brun

1 lingură de oțet balsamic

300 de grame de paste

parmezan

sare

piper

PREPARARE

Pui uleiul într-o tigaie, după care adaugi ceapa, țelina, prazul, morcovii și lași să se înmoaie 20 de minute la foc mic. Pui și ardeii și mai lași încă 10 minute. La final adaugi roșiile, usturoiul tăiat feliuțe, zahărul, oțetul balsamic, sarea și piperul după gust. Lași să fiarbă totul încă 20 de minute la foc mic.

Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp, torni sosul într-un blender și pasezi până obții o consistență fină. Îl torni apoi într-un vas mai mare și lași la foc mic. Scurgi apa de la paste, le adaugi peste sos și amesteci bine ca să se omogenizeze.

Te-ar mai putea interesa