Salate pentru copii. 9 rețete pe care le vor îndrăgi imediat

Cristina Călin, redactor-șef
salate pentru copii

    Copiii nu sunt de cele mai multe ori atrași de salate, dar există și variante care ar putea să îi facă să se răzgândească. Se pot face salate pentru copii în culori vesele sau care să aibă ca ingrediente legume sau tipuri de carne preferate de ei. Iată câteva idei pe care să le adaptezi la preferințele familiei tale.

    Salate pentru copii. Salată de linte cu somon afumat și sos de iaurt

    salate pentru copii

    Ingrediente

    100 g linte verde

    2 bulbi de fenicul mici

    130 g iaurt

    30 g pătrunjel tocat mărunt

    30 g arpagic tocat mărunt

    10 g tarhon tocat mărunt

    1 linguriță de capere

    coaja de la o lămâie bio (opțional)

    ½ ceapă roșie

    1 linguriță de zeamă de lămâie

    60 g spanac proaspăt

    ½ avocado

    180 g somon afumat

    Mod de preparare

    Se fierbe lintea până se înmoaie, aproximativ 20 de minute.  Se încinge o tigaie și se unge cu puțin ulei. Se pun bucățile de fenicul tăiate în două și se lasă câte 2 minute pe fiecare parte. Iaurtul, pătrunjelul, arpagicul, tarhonul, caperele și coaja de lămâie se pun într-un blender și mixează până devine un sos foarte fin.

    Ceapa roșie tocată fin se pune într-un vas adânc cu zeama de lămâie și un praf de sare și se lasă 5 minute. Apoi se scurge zeama rămasă.

    Se amestecă lintea fiartă și scursă, feniculul, ceapa, spanacul și avocado. Se pune în farfurii. Deasupra fiecărei porții se pun bucăți de somon. Se stropește cu sos de iaurt.

    Salate pentru copii. Salată cu somon și sos cremos

    salate pentru copii

    Ingrediente

    300g file de somon fără piele

    1 salată verde mică

    1 castravete

    5 fire de sparanghel

    100 g quinoa

    Pentru sos

    100 ml iaurt

    1 linguriță de ulei de măsline extravirgin

    2 lingurițe de suc de lămâie

    2 lingurițe de muștar

    ½ linguriță de miere

    sare

    Pentru servire

    40 g feta

    1 legătură de busuioc proaspăt

    1 lingură de ulei de măsline

    Mod de preparare

    Fileurile de somon se pun în tigaia încinsă, unsă cu puțin ulei și se lasă până când sunt gata.

    Pentru sos se amestecă toate ingredientele rămase într-un blender. Pentru servire se pun fileurile pe câte o farfurie, sfărâmându-le. Se presară deasupra brânza feta și se presară sos și ulei de măsline.

    Salate pentru copii. Salată italienească de paste

    salate pentru copii

    Ingrediente

    400 g paste (melci, fundițe)

    500 g broccoli

    250 g conopidă

    250 ciuperci

    170 g anghinare

    ½ ceapă albă

    250 sos italian pentru salate

    200 g măsline negre feliate

    1 roșie tocată

    1 avocado tocat

    Mod de preparare

    Se fierb pastele potrivit indicațiilor date de producător. Se scurg de apă. Broccoli și conopida se spală bine și se desfac în florete mici. Se trag la tigaie cât să se înmoaie puțin. Se pot pune și crude în salată.

    Într-un bol mare se amestecă  pastele, cu broccoli, conopida, ciupercile, anghinarea și ceapa. Se pune și sosul, se omogenizează și se dă la rece pentru 4 ore.

    Salate pentru copii. Salată cu cartofi și brânză halloumi

    salate pentru copii

    Ingrediente

    200 g cartofi (de preferat noi)

    200 g fasole verde

    4 linguri de ulei de măsline extravirgin

    1 linguriță de oțet roșu

    55 g capere

    1 legătură de mentă verde

    1 legătură de mărar

    12 măsline negre

    150 g roșii cherry

    sare

    piper

    1 lingură de ulei de măsline

    2 linguri de făină

    200 g brânză Halloumi tocată

    Mod de preparare

    Cartofii spălați, curățați și feliați se pun într-o tigaie mare cu apă și un praf de sare și se lasă să fiarbă 10-15 minute. Apoi se scot într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă.

    Într-un alt vas, se pune la fiert fasolea verde. Când este gata se scurge.

    Într-un bol adânc se amestecă uleiul de măsline cu oțetul, se adaugă capere, menta și mărarul tocate. Se pun cartofii, fasolea verde și roșiile tăiate în două. Se amestecă bine și se asezonează cu sare și piper.

    Într-o tigaie neaderentă se încinge uleiul. În făină se pune un praf de sare și unul de piper. Feliile de Halloumi se trec prin făină pe ambele părți. Se pun în tigaie și se lasă până devin aurii. Se scot pe prosop de bucătărie pentru a absorbi excesul de grăsime. Apoi se pun peste salată. Se servesc imediat.

    Salate pentru copii. Salată vegetariană

    salată pentru copii

    Ingrediente

    ½ ceapă roșie

    3 limete

    1 ardei gras roșu

    100 g porumb dulce fiert

    1 avocado

    ½ ardei iute (opțional)

    220 g mozzarella

    1 legătură de coriandru

    sare

    piper

    Mod de preparare

    Se toacă ceapa foarte fin și se pune într-un bol cu apă sărată. Se adaugă zeama de la o limetă și se lasă la marinat cel puțin 20 de minute. Se toacă ardeiul gras și se pune într-un bol cu porumbul. Dacă se folosește ardei iute se toacă și el foarte mărunt și se pune peste restul legumelor. Avocado și mozzarella se taie cubulețe și se pun în vas peste legume. Se scurge zeama de la ceapă și se adaugă la salată.

    Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă zeama de la 2 limete și se asezonează. Se acoperă vasul și se dă la rece pentru 15 minute. Când se servește se adaugă coriandrul tocat fin.

    Salate pentru copii. Salată couscous

    salate pentru copii

    Ingrediente

    500 g de couscous gătit

    250 g castraveți

    250 g roșii

    100 g ceapă roșie

    150 g năut

    1 legătură de mentă proaspătă

    zeama de la 2 lămâi

    2 linguri de ulei de măsline

    Mod de preparare

    Legumele se toacă mărunt. Se amestecă cu năutul, couscousul și menta. Se adaugă zeama de lămâie și uleiul de măsline. Se omogenizează, se acoperă vasul și se dă la rece pentru 2 ore.

    Salate pentru copii. Salată caldă cu pui

    salate pentru copii

    Ingrediente

    500 g carne de pui gătită și tăiată cubulețe

    200 g țelină tocată mărunt

    200 g maioneză

    100 g migdale tocate fin

    2 linguri de zeamă de lămâie

    1 ceapă tocată mărunt

    sare

    100 g brâză cheddar răzuită

    500 g crutoane

    1 lingură de unt topit

    2-3 fire de ceapă verde tocată mărunt

    1 legătură de pătrunjel tocat fin

    Mod de preparare

    Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se unge cu ulei sau unt o tavă de copt. Se amestecă carnea de pui, țelina, maioneza, migdalele, zeama de lămâie și ceapa. Se asezonează cu sare. Jumătate din cantitatea de crutoane se pune în amestecul de carne de pui. Compoziția se pune în tava de copt. Se presară cu brânză cheddar.

    Crutoanele rămase se amestecă cu untul topit. Se pun peste stratul de brânză răzuită. Tava se dă la cuptor pentru 15-20 de minute. Se scoate, se servește cu ceapa verde și pătrunjelul presărate deasupra.

    Salate pentru copii. Salată de pui cu orez

    salate pentru copii

    Ingrediente

    300 g orez gătit

    300 g țelină tocată cubulețe

    300 g carne de pui gătită, tocată cubulețe

    300 g mazăre gătită

    1 ceapă tocată fin

    1 ardei iute tocat fin (opțional)

    200 g maioneză

    sare

    piper

    1 salată verde

    Mod de preparare

    Se amestecă orezul cu carnea de pui țelina, carnea de pui și mazărea. Se pun ceapa și ardeiul iute, dacă se folosește. Se omogenizează ingredientele.

    Se încorporează maioneza și se asezonează cu sare și piper. Se pune salata pe pat de salată verde. Se poate servi cu măsline umplute cu ardei iute sau avocado.

    Salate pentru copii. Salată de cartofi cu muștar

    salate pentru copii

    Ingrediente

    6 cartofi roșii

    ½ ceapă roșie

    2 tije de țelină tocate mărunt

    5 ouă fierte

    100 g gogoșari murați

    sare

    piper

    100 g maioneză

    50 g muștar

    1 lingură de zeamă de la gogoșarii murați

    Mod de preparare

    Cartofii se fierb cu coajă. Se lasă să se răcească apoi se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun într-un vas mare împreună cu ceapa, tijele de țelină, ouăle tocate, gogoșarii tăiați mărunt, sarea și piperul. Se omogenizează.

    Maioneza, muștarul și zeama de la gogoșari se amestecă cu telul. Sosul obținut se pune peste salată. Se amestecă având grijă să nu se strivească prea tare cartofii. Se dă la rece pentru cel puțin 4 ore.

    Salata este foarte potrivită pentru preparate din carne la grătar.

    Dacă ți-au plăcut aceste salate pentru copii îți mai recomandăm și alte rețete apetisante:

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa