Copiii nu sunt de cele mai multe ori atrași de salate, dar există și variante care ar putea să îi facă să se răzgândească. Se pot face salate pentru copii în culori vesele sau care să aibă ca ingrediente legume sau tipuri de carne preferate de ei. Iată câteva idei pe care să le adaptezi la preferințele familiei tale.
Salate pentru copii. Salată de linte cu somon afumat și sos de iaurt
Ingrediente
100 g linte verde
2 bulbi de fenicul mici
130 g iaurt
30 g pătrunjel tocat mărunt
30 g arpagic tocat mărunt
10 g tarhon tocat mărunt
1 linguriță de capere
coaja de la o lămâie bio (opțional)
½ ceapă roșie
1 linguriță de zeamă de lămâie
60 g spanac proaspăt
½ avocado
180 g somon afumat
Mod de preparare
Se fierbe lintea până se înmoaie, aproximativ 20 de minute. Se încinge o tigaie și se unge cu puțin ulei. Se pun bucățile de fenicul tăiate în două și se lasă câte 2 minute pe fiecare parte. Iaurtul, pătrunjelul, arpagicul, tarhonul, caperele și coaja de lămâie se pun într-un blender și mixează până devine un sos foarte fin.
Ceapa roșie tocată fin se pune într-un vas adânc cu zeama de lămâie și un praf de sare și se lasă 5 minute. Apoi se scurge zeama rămasă.
Se amestecă lintea fiartă și scursă, feniculul, ceapa, spanacul și avocado. Se pune în farfurii. Deasupra fiecărei porții se pun bucăți de somon. Se stropește cu sos de iaurt.
Salate pentru copii. Salată cu somon și sos cremos
Ingrediente
300g file de somon fără piele
1 salată verde mică
1 castravete
5 fire de sparanghel
100 g quinoa
Pentru sos
100 ml iaurt
1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
2 lingurițe de suc de lămâie
2 lingurițe de muștar
½ linguriță de miere
sare
Pentru servire
40 g feta
1 legătură de busuioc proaspăt
1 lingură de ulei de măsline
Mod de preparare
Fileurile de somon se pun în tigaia încinsă, unsă cu puțin ulei și se lasă până când sunt gata.
Pentru sos se amestecă toate ingredientele rămase într-un blender. Pentru servire se pun fileurile pe câte o farfurie, sfărâmându-le. Se presară deasupra brânza feta și se presară sos și ulei de măsline.
Salate pentru copii. Salată italienească de paste
Ingrediente
400 g paste (melci, fundițe)
500 g broccoli
250 g conopidă
250 ciuperci
170 g anghinare
½ ceapă albă
250 sos italian pentru salate
200 g măsline negre feliate
1 roșie tocată
1 avocado tocat
Mod de preparare
Se fierb pastele potrivit indicațiilor date de producător. Se scurg de apă. Broccoli și conopida se spală bine și se desfac în florete mici. Se trag la tigaie cât să se înmoaie puțin. Se pot pune și crude în salată.
Într-un bol mare se amestecă pastele, cu broccoli, conopida, ciupercile, anghinarea și ceapa. Se pune și sosul, se omogenizează și se dă la rece pentru 4 ore.
Salate pentru copii. Salată cu cartofi și brânză halloumi
Ingrediente
200 g cartofi (de preferat noi)
200 g fasole verde
4 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 linguriță de oțet roșu
55 g capere
1 legătură de mentă verde
1 legătură de mărar
12 măsline negre
150 g roșii cherry
sare
piper
1 lingură de ulei de măsline
2 linguri de făină
200 g brânză Halloumi tocată
Mod de preparare
Cartofii spălați, curățați și feliați se pun într-o tigaie mare cu apă și un praf de sare și se lasă să fiarbă 10-15 minute. Apoi se scot într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă.
Într-un alt vas, se pune la fiert fasolea verde. Când este gata se scurge.
Într-un bol adânc se amestecă uleiul de măsline cu oțetul, se adaugă capere, menta și mărarul tocate. Se pun cartofii, fasolea verde și roșiile tăiate în două. Se amestecă bine și se asezonează cu sare și piper.
Într-o tigaie neaderentă se încinge uleiul. În făină se pune un praf de sare și unul de piper. Feliile de Halloumi se trec prin făină pe ambele părți. Se pun în tigaie și se lasă până devin aurii. Se scot pe prosop de bucătărie pentru a absorbi excesul de grăsime. Apoi se pun peste salată. Se servesc imediat.
Salate pentru copii. Salată vegetariană
Ingrediente
½ ceapă roșie
3 limete
1 ardei gras roșu
100 g porumb dulce fiert
1 avocado
½ ardei iute (opțional)
220 g mozzarella
1 legătură de coriandru
sare
piper
Mod de preparare
Se toacă ceapa foarte fin și se pune într-un bol cu apă sărată. Se adaugă zeama de la o limetă și se lasă la marinat cel puțin 20 de minute. Se toacă ardeiul gras și se pune într-un bol cu porumbul. Dacă se folosește ardei iute se toacă și el foarte mărunt și se pune peste restul legumelor. Avocado și mozzarella se taie cubulețe și se pun în vas peste legume. Se scurge zeama de la ceapă și se adaugă la salată.
Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă zeama de la 2 limete și se asezonează. Se acoperă vasul și se dă la rece pentru 15 minute. Când se servește se adaugă coriandrul tocat fin.
Salate pentru copii. Salată couscous
Ingrediente
500 g de couscous gătit
250 g castraveți
250 g roșii
100 g ceapă roșie
150 g năut
1 legătură de mentă proaspătă
zeama de la 2 lămâi
2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare
Legumele se toacă mărunt. Se amestecă cu năutul, couscousul și menta. Se adaugă zeama de lămâie și uleiul de măsline. Se omogenizează, se acoperă vasul și se dă la rece pentru 2 ore.
Salate pentru copii. Salată caldă cu pui
Ingrediente
500 g carne de pui gătită și tăiată cubulețe
200 g țelină tocată mărunt
200 g maioneză
100 g migdale tocate fin
2 linguri de zeamă de lămâie
1 ceapă tocată mărunt
sare
100 g brâză cheddar răzuită
500 g crutoane
1 lingură de unt topit
2-3 fire de ceapă verde tocată mărunt
1 legătură de pătrunjel tocat fin
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se unge cu ulei sau unt o tavă de copt. Se amestecă carnea de pui, țelina, maioneza, migdalele, zeama de lămâie și ceapa. Se asezonează cu sare. Jumătate din cantitatea de crutoane se pune în amestecul de carne de pui. Compoziția se pune în tava de copt. Se presară cu brânză cheddar.
Crutoanele rămase se amestecă cu untul topit. Se pun peste stratul de brânză răzuită. Tava se dă la cuptor pentru 15-20 de minute. Se scoate, se servește cu ceapa verde și pătrunjelul presărate deasupra.
Salate pentru copii. Salată de pui cu orez
Ingrediente
300 g orez gătit
300 g țelină tocată cubulețe
300 g carne de pui gătită, tocată cubulețe
300 g mazăre gătită
1 ceapă tocată fin
1 ardei iute tocat fin (opțional)
200 g maioneză
sare
piper
1 salată verde
Mod de preparare
Se amestecă orezul cu carnea de pui țelina, carnea de pui și mazărea. Se pun ceapa și ardeiul iute, dacă se folosește. Se omogenizează ingredientele.
Se încorporează maioneza și se asezonează cu sare și piper. Se pune salata pe pat de salată verde. Se poate servi cu măsline umplute cu ardei iute sau avocado.
Salate pentru copii. Salată de cartofi cu muștar
Ingrediente
6 cartofi roșii
½ ceapă roșie
2 tije de țelină tocate mărunt
5 ouă fierte
100 g gogoșari murați
sare
piper
100 g maioneză
50 g muștar
1 lingură de zeamă de la gogoșarii murați
Mod de preparare
Cartofii se fierb cu coajă. Se lasă să se răcească apoi se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun într-un vas mare împreună cu ceapa, tijele de țelină, ouăle tocate, gogoșarii tăiați mărunt, sarea și piperul. Se omogenizează.
Maioneza, muștarul și zeama de la gogoșari se amestecă cu telul. Sosul obținut se pune peste salată. Se amestecă având grijă să nu se strivească prea tare cartofii. Se dă la rece pentru cel puțin 4 ore.
Salata este foarte potrivită pentru preparate din carne la grătar.
Dacă ți-au plăcut aceste salate pentru copii îți mai recomandăm și alte rețete apetisante:
- Crutoane cu usturoi, garnitura excelentă pentru salate
- 4 salate de toamnă pline de vitamine
- Cum alegi dressingul potrivit pentru salate
- Rețete de avocado pentru copii. 5 preparate delicioase și ușor de făcut
- Salată cu ouă de prepeliță și ciuperci
- Salată de pere cu brânză și nuci