Pentru părinții care caută idei de deserturi sănătoase și gustoase pentru cei mici, brioșele cu dovleac plăcintar sunt alegerea perfectă! Nu doar că sunt ușor de preparat, dar acest desert simplu vine și cu un plus de nutrienți, ideal pentru bebelușii în creștere. Textura pufoasă a brioșelor și gustul dulce natural al dovleacului sunt o combinație de nerefuzat. Hai să descoperim cum poți să le pregătești rapid și să te asiguri că micuțul tău se bucură de un răsfăț pe cât de sănătos, pe atât de delicios!
Cum se fac brioșele cu dovleac plăcintar pentru bebeluși
Aceste brioșe cu dovleac se prepară într-un singur bol, se amestecă rapid, sunt extrem de fragede și umede, și au exact acea dulceață delicată care le oferă aroma clasică de dovleac perfectă pentru toamnă. Baza conține iaurt pentru un plus de nutrienți și pufoșenie și sunt o gustare perfectă pe care să o împarți cu cei mici.
Ingrediente
- Piure de dovleac. Ca să faci piure de dovleac, pur și simplu ia un dovleac plăcintar, taie-l în bucăți și pune-l la cuptor până când miezul devine moale și s-a copt. După ce se răcește, pune bucățile decojite într-un blender și fă-le pastă. Ai obținut piure de dovleac pe care îl poți pune în prăjituri sau îl poți congela pentru a face supe creme sau tot felul de gustări sănătoase.
- Iaurt. Folosește iaurt grecesc sau cu un conținut de grăsime normal în compoziția brioșelor pentru un plus de sațietate și pentru a adăuga umezeală și frăgezime. Nu folosi iaurt degresat. Copiii au nevoie și de grăsimi sănătoase.
- Unt nesărat. Pentru a controla cantitatea de sare, folosește unt nesărat, cu minimum 82% grăsime. Asigură-te că folosești ingrediente de calitate.
- Ou. Această rețetă necesită un ou mare pentru a ajuta compoziția să se lege bine și să se coacă uniform.
- Aromă de vanilie. Poți folosi esență de vanilie sau pastă de vanilie pentru a adăuga aromă. Poți folosi și o păstaie de vanilie, dacă ai.
- Făină integrală. Poți folosi făină integrală pentru aceste brioșe sau făină de ovăz. Nu e nevoie să o cumperi, ci pur și simplu pune într-un blender fulgii de ovăz până obții o făină.
- Miere. Folosește o linguriță de miere sau sirop de agave. Altă variantă este să înlocuiești o parte din piureul de dovleac cu banană coaptă pentru acea dulceața naturală.
- Condimente. Preparatele de dovleac capătă un gust și mai bun datorită unor mirodenii precum: scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară și un strop de ghimbir măcinat.
- Praf de copt și bicarbonat de sodiu. O combinație între acestea două asigură o coacere uniformă și o creștere corespunzătoare a brioșelor.
- 240 g piure de dovleac
- 60 ml iaurt simplu
- 55 g unt nesărat, topit
- 1 ou (bătut ușor)
- 5 ml extract de vanilie (aproximativ 1 linguriță)
- 120 g făină
- 65 g miere/sirop de agave sau banană coaptă
- Scorțișoară
- 4 g praf de copt (aproximativ 1 linguriță)
- 2 g bicarbonat de sodiu (aproximativ ½ linguriță)
- 1,5 g sare (aproximativ ¼ linguriță)
CITEȘTE ȘI: Rețete simple și gustoase pentru bebeluși
Mod de preparare
Adaugă ingredientele umede într-un bol mediu. Amestecă bine până se omogenizează. Adaugă ingredientele uscate în bol și amestecă ușor pentru a le combina. Porționează compoziția într-o tavă unsă pentru mini-brioșe sau brioșe standard. Coace până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.
Cât se țin la cuptor brioșele
Brioșele vor fi gata la 180 de grade în aproximativ 25-35 de minute. Durata va conta și de cuptorul pe care îl ai, așa că cel mai bine este ca acestea să fie puțin rumene și atunci când infingi o scobitoare în centrul brioșei să iasă curată. Dacă vezi că brioșele s-au rumenit pe margini și scobitoarea iese curată din centru, atunci știi că este timpul să oprești cuptorul. Este foarte important să lași brioșele să se răcească în forme înainte de a le servi.
Cum să păstrezi brioșele
Păstrează brioșele într-un recipient ermetic la temperatura camerei timp de până la 3 zile sau în frigider, tot într-un recipient ermetic, până la 3 zile. Servește-le la temperatura camerei, reci sau ușor încălzite. Poți, de asemenea, să congelezi brioșele pentru a le avea la dispoziție pentru săptămâna următoare. Lasă-le să se răcească pe un grătar, apoi transferă-le într-o pungă pentru congelator, scoate cât mai mult aer și sigilează. Păstrează-le congelate timp de până la 6 luni.
Sfaturi pentru brioșe reușite
Coace brioșele în forme de silicon pentru cele mai bune rezultate. Dacă vrei brioșe fără gluten, folosește făină fără gluten. Dacă nu vrei să folosești ou, pune încă o linguriță de bicarbonat de sodiu și adaugă 2 linguri de lapte.
Dacă nu vrei să folosești lactate, omite iaurtul și untul și folosește jumătate cană de ulei de cocos sau avocado topit. Poți folosi făină integrală, însă brioșele vor fi puțin mai dense. Adaugă fulgi de ciocolată în aluat, dacă dorești. Dacă cel mic nu e fan al dovleacului, înlocuiește piure-ul cu sos de mere, banane coapte pasate sau mere rase. Poți adăuga fructe de pădure în aluat, unt de arahide sau bucățele de ciocolată. Aceste brioșe sunt perfecte și în varianta sărată. Folosește piure de dovleac, dar pune mai multe ouă, spanac, brânză rasă și șuncă tăiată cubulețe. Vei obține brioșe care seamănă cu o omletă și le poți folosi pentru pachețelul copilului sau ca o gustare sănătoasă.